Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Juuston kilohinta voi olla kymmeniä euroja – miksi?

6:16Yli 30 euron ero kilohinnassa – voittiko halpa kermajuusto sokkotestissä? Testasimme Pirkat, Oltermannit ja muutKATSO MYÖS: Mikä on kaupan paras kermajuusto? Kurkkaa makutesti videolta.
Julkaistu 09.09.2023 17:25

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Emmi Niiniaho

Juuston kilohinta voi olla muita maitotuotteita moninkertaisesti kovempi, mutta miksi näin on?

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin suomalaisten juustomieltymyksistä ja yleisistä juustotrendeistä. 

Valion juustoliiketoiminnasta vastaavan johtajan Tuukka Pastilan mukaan suomalaiset ovat melko perinteisiä juustonsyöjiä ja suosivat edelleen leivän päälle ostettavia mietoja juustoja. Pastilan mukaan valmiiksi viipaloidut juustot ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan, mutta moni on myös palannut takaisin palajuustojen pariin ruoan hinnan noustessa.

Helsinkiläisen Rolling Cheese -kaupan juustokauppias Nelli Steer kertoo, että juuston hintaan vaikuttaa oleellisesti se, kuka juuston tekee, millaisista raaka-aineista, miten ja missä.

Lue myös: Unohda suomalainen "1980-luvun pizzaperinne" – juustoraasteelle ei kannata tehdä näin!

Juuston kilohinta jopa kymmeniä euroja – miksi?

Juusto ei missään nimessä ole elintarvike sieltä halvimmasta päästä, jos vertaa esimerkiksi muihin maitotuotteisiin. Arjen perusjuustoja kaupasta saa alle kympin kilohinnalla, mutta monet erikoisjuustot voivat maksaa jopa kymmeniä euroja kilolta. Miksi juusto on niin kallista?

– Jotta saa yhden kilon juustoa, siihen tarvitaan 10 litraa maitoa, muistuttaa Valion Tuukka Pastila.

Pastilan mukaan juustotyyppejä on erilaisia ja juuston kypsytys vie aina vähintään viikkoja, mutta jopa kuukausia tai vuosia. Tästä tulee lisäkustannusta verrattuna moniin muihin maitotuotteisiin. 

– Raaka-aine, energia- ja varastointikulut ovat paljon isompia kuin joissain muissa maitopohjaisissa tuotteissa, Pastila selventää.

Pastila kuitenkin muistuttaa, että kauppa määrittelee lopullisen hinnan juustotuotteelle.

– Vaikka juusto on kalliimpaa, niin siinä on tiivistetyssä muodossa maidon parhaita juttuja ja makukin on todella herkullinen.

Lue myös: Suosikkijuustoon laitetaan jatkossa mikrosiru – saatat syödä sen tietämättäsi

Erikoisjuustoissa korostuu käsityö ja raaka-aineiden laatu

Suuri osa Helsingin Töölössä sijaitsevan Rolling Cheese -kaupan valikoimissa olevista juustoista tulee tiloilta, jotka myös pitävät omia eläimiään.

– Heillä on yleensä myös oma maatila, jossa ruoka kasvatetaan eläimille. Se vaati todella paljon aikaa, juustokauppias Nelli Steer selittää.

Rolling CheeseRolling Cheese -juustopuodin valikoima koostuu pääasiassa pientuottajien valmistamista juustoista.MTV Uutiset

Monet perinteisistä juustoista tehdään yhä täysin käsityönä. 

– Esimerkiksi cheddarin ja parmesaanin kohdalla jonkun pitää katsoa juustojen perään joka ikinen päivä kypsytyksen aikana. 

Juustot eivät siis kypsy yksinään kellarissa, kuten vaikkapa viski tynnyreissä. Juuston kypsytysprosessi voi vieläpä kestää monta vuotta.

Suomen sijainti on myös kaukana perinteisistä juustontuottajamaista ja tuotteiden tuominen tänne maksaa melko paljon.

Myös ruoan korkea arvonlisävero Suomessa nostaa juustojen hintaa verrattuna tuotteen hintaa tuotantomaassa.

Lue myös: Voiko juustonaksuja tehdä itse kotona? Kokeilimme!

Lue myös: Ethän tee mozzarellajuustolle näin? Asiantuntija muistuttaa suomalaisia: "Ei koskaan kannata"

Katso Makuja-sivuston parhaimmat reseptit!

Lisää aiheesta:

Tiesitkö? Tästä syystä juustojen valmistus Suomessa on hankalaaMyydäänkö Suomessa huonolaatuisempaa mozzarellaa kuin Italiassa? Juustokauppias: "Emme voi ikinä toistaa sitä täällä"Huoneenlämpöön jätetyn juuston syömäkelpoisuus mietityttää: "Riippuu siitä, että..."Tällaista juustoa suomalaiset nyt ostavat – hinta pakotti karsimaan suosikistaEthän tee mozzarellajuustolle näin? Asiantuntija muistuttaa suomalaisia: "Ei koskaan kannata"Juustotehtaan toimitusjohtaja muistuttaa suomalaisia asiasta, jota tulisi miettiä juustoa ostessa: "Tärkein juttu, kun olet kaupan hyllyllä"
JuustoRuokakauppaUutisohjelmien aiheetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juusto
  • 29.10.08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • 24.10.17:32
    Ruoka

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

  • 24.10.08:18
    Ruoka

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?

  • 30.8.08:01
    Espanja

    Tällaista on maailman kallein homejuusto – kypsytetty kosteissa luolissa

  • 18.8.18:45
    Ruoka

    Joko testasit kahden ainesosan "pikajuuston"? Jennin älynväläyksestä hitti