Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Maailman kallein juusto myytiin 36 000 eurolla

Cabrales-juusto
Cabrales-juusto myytiin 36 000 eurolla. Kuvituskuvassa cabrales-juustoa.Shutterstock
Julkaistu 09.07.2025 09:48

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Ennätysjuusto myytiin 36 000 eurolla. Samaan hintaan saisi yli 12 000 tavanomaisempaa homejuustopakkausta.

Espanjalainen luolajuusto on kruunattu maailman kalleimmaksi. Cabrales-homejuustoyksilö myytiin huutokaupassa 36 000 euron hintaan, kertoo UPI

Huippukalliin cabralesin myynti tapahtui jo elokuussa 2024, ja sen suoritti Regulatory Council DOP Cabrales.

Aiemmasta ennätyksenhaltijajuustosta maksettiin 20 500 euroa.

Lue myös: Gouda, kermajuusto, edam, emmental – mitä eroa on suosikkijuustoilla?

Samaan hintaan saisi 12 040 homejuustopakkausta

Juustopala painoi noin kaksi kiloa. Sitä oli kypsytetty luolassa kymmenen kuukauden ajan.

Ökyjuuston valmisti juustofirma Ángel Díaz Herrero. Sen osti El Llagar de Colloto -ravintola. Kalleimman juustopalan tittelin tarjoili virallisesti Guinness World Records.

– Kontekstin vuoksi kerrottakoon, että samalla rahalla voisit ostaa itsellesi Rolex-kellon tai upouuden Mini Cooper -avoauton, ennätyskirja maalaili.

Ennätysjuuston hinnalla saisi esimerkiksi 12 040 Lidlin 100 gramman Roquefort-sinihomejuustoa tai Auran 170 gramman homejuustopalaa, jotka kumpainenkin maksoivat jutuntekohetkellä 2,99 euroa pakkaukselta. 6,49 euron hintaisia kilon Oltermanneja voisi hankkia 5 546.

Ennätysjuusto pääsi uuteen kotiin. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Lue myös: Tiesitkö tätä sinihomejuustosta? Tarinan mukaan eväänsä luolaan unohtanut lammaspaimen keksi herkun vahingossa

Miltä ennätysjuusto maistuu?

Cabrales on homejuusto ja Asturian alueen erikoisuus. Se tehdään lehmänmaidosta, johon voidaan kesäkuukausina sekoittaa myös lampaan- ja vuohenmaitoa. Valmistusprosessin aikana juusto viettää kuukausia viileässä luolassa.

Asturiasin alueeseen erikoistuneen turismisivuston mukaan juuston tuoksu on voimakas, ja sen maku on puolikova ja voinen. Juustoihin erikoistuneen Cheese.comin mukaan maku on hapan, suolainen ja terävä.

Lue myös:

Jenkkioikeus linjasi: Gruyèren ei tarvitse olla Gruyèresista ollakseen gruyèrea

Oltermanni, Pirkka, Loputon vai Rainbow? Makutestissä löytyi paras kevyempi kermajuusto

Sari keksi, miten juusto-ostoksilla voi säästää merkittävästi

Tässä tapauksessa homeista juustoa voi vielä syödä

Katso myös: Nerokas niksi juuston höyläämiseen! Jere testasi

0:55imgToimittajamme Jere törmäsi somessa kutkuttavaan juustonhöyläämisniksiin, ja pitihän sitä sitten testata.

Lähteet: Guinness World Records, UPI, Asturias.com, Cheese.com, hintatiedot Kesko, S-Ryhmä ja Lidl

Tuoreimmat aiheesta

Juusto