Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö? Tästä syystä juustojen valmistus Suomessa on hankalaa

2:16Näin kokoat juustolautasen kuin ammattilainenKATSO MYÖS: Näin kokoat juustolautasen kuin ammattilainen.
Julkaistu 23.09.2023 17:27

Emmi Niiniaho

Juustokauppiaan mukaan juustosta pystyy maistamaan, minä vuodenaikana se on tehty. Samaan tapaan kuin muilla tuoretuotteilla, juustoilla on siis omat parhaat sesonkinsa.

Pientuottajien valmistamien tuontijuustojen sesongit perustuvat yksinkertaisimmillaan siihen, miten maitoa tuottaville eläimille on saatavilla tuoretta ruokaa. Perinteisiä juustoja tekevien tilojen lehmät, lampaat ja vuodet syövät ruohoa ja talvella sitä ei ole saatavilla, juustokauppa Rolling Cheesen juustokauppias Nelli Steer kertoo.

Talveksi juuston tuotanto voi seisahtua kokonaan.

– Moni juustontuottajista ei halua syöttää eläimille rehua, koska se ei ole suurissa määrin eläimelle hyväksi. Niille tulee esimerkiksi vatsavaivoja. Vähän kuin söisi pelkästään hapankaalia joka päivä ruoaksi, Steer selittää. 

Rehua syövän eläimen maito ei maistu niin hyvältä, jolloin myöskään juustosta ei tule hyvää.

Joitain juustoja toki tehdään ympäri vuoden.

– Pystyt täysin maistamaan minä vuodenaikana se on tehty. Keväällä ja syksyllä ruoho on kaikkein makeimmillaan, koska silloin ruoho saa kasvupyrähdyksen ja siinä on paljon sokeria. Kesällä ruoho on aika kuivaa, mutta tuoreutta on kuitenkin jäljeltä. Talvella tuoretta ruohoa ei ole saatavilla laisinkaan, joten monet eivät tee silloin juustoa, Steer kertoo.

Talvi on toisaalta myös hyvää aikaa antaa eläinten levätä, jolloin niiden ei tarvitse tuottaa maitoa vuoden ympäri.

Lue myös: Voiko juustoa vielä syödä, jos siinä on hometäplä?

Lue myös: Suomalaisilla on väärä käsitys juustojen ottamisesta huoneenlämpöön – näin kokoat täydellisen juustotarjottimen

Suomen lyhyt kesä vaikuttaa suomalaisen maidon laatuun

Tuore ruoho on myös osaltaan syynä siihen, ettei esimerkiksi Suomessa valmisteta enempää juustoja.

juustot kypsymässä

Suomen kesä on todella lyhyt, mikä vaikuttaa Steerin mukaan siihen, että maidon laatu on täällä hieman erilaista.

– Tuoretta ruokaa on saatavilla eläimille todella lyhyen aikaa ja se vaikuttaa maidon laatuun; eikä pelkästään makuun vaan myös esimerkiksi rasvaan, Steer kertoo.

Kylmät ja märät talvet tekevät myös juustojen kypsyttämisestä haastavampaa, joskin Suomeenkin on perustettu viime vuosina useita pienempiä käsityöläisjuustoloita.

Lue myös: Juuston kilohinta voi olla kymmeniä euroja – miksi?

Lue myös: Tätä et ehkä tiennyt juuston parasta ennen -päiväyksestä

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Katso myös: Halpa vs. kallis: Mikä on paras kermajuusto?

6:16Yli 30 euron ero kilohinnassa – voittiko halpa kermajuusto sokkotestissä? Testasimme Pirkat, Oltermannit ja muutHalpa vs. kallis: Yli 30 euron ero kilohinnassa – voittiko halpa kermajuusto sokkotestissä? Testasimme Pirkat, Oltermannit ja muut.

Lisää aiheesta:

Suomalaisilla on väärä käsitys juustojen ottamisesta huoneenlämpöön – näin kokoat täydellisen juustotarjottimenMyydäänkö Suomessa huonolaatuisempaa mozzarellaa kuin Italiassa? Juustokauppias: "Emme voi ikinä toistaa sitä täällä"Huoneenlämpöön jätetyn juuston syömäkelpoisuus mietityttää: "Riippuu siitä, että..."Juuston kilohinta voi olla kymmeniä euroja – miksi?Ethän tee mozzarellajuustolle näin? Asiantuntija muistuttaa suomalaisia: "Ei koskaan kannata"Juustomyymälän toiminta herättää hämmennystä kauppakeskus Redissä – Evira vastaa: Säilyvätkö juustot todella huoneenlämmössä?
JuustoRuokaMakuja
Suomen kylmät ja märät talvet tekevät juustojen kypsyttämisestä haastavaa.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Juusto
  • 29.10.08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • 24.10.17:32
    Ruoka

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

  • 24.10.08:18
    Ruoka

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?

  • 30.8.08:01
    Espanja

    Tällaista on maailman kallein homejuusto – kypsytetty kosteissa luolissa

  • 18.8.18:45
    Ruoka

    Joko testasit kahden ainesosan "pikajuuston"? Jennin älynväläyksestä hitti