Tiesitkö? Tästä syystä juustojen valmistus Suomessa on hankalaa

Näin kokoat juustolautasen kuin ammattilainen 2:16 Näin kokoat juustolautasen kuin ammattilainen
KATSO MYÖS: Näin kokoat juustolautasen kuin ammattilainen.

Juustokauppiaan mukaan juustosta pystyy maistamaan, minä vuodenaikana se on tehty. Samaan tapaan kuin muilla tuoretuotteilla, juustoilla on siis omat parhaat sesonkinsa.

Pientuottajien valmistamien tuontijuustojen sesongit perustuvat yksinkertaisimmillaan siihen, miten maitoa tuottaville eläimille on saatavilla tuoretta ruokaa. Perinteisiä juustoja tekevien tilojen lehmät, lampaat ja vuodet syövät ruohoa ja talvella sitä ei ole saatavilla, juustokauppa Rolling Cheesen juustokauppias Nelli Steer kertoo.

Talveksi juuston tuotanto voi seisahtua kokonaan.

– Moni juustontuottajista ei halua syöttää eläimille rehua, koska se ei ole suurissa määrin eläimelle hyväksi. Niille tulee esimerkiksi vatsavaivoja. Vähän kuin söisi pelkästään hapankaalia joka päivä ruoaksi, Steer selittää. 

Rehua syövän eläimen maito ei maistu niin hyvältä, jolloin myöskään juustosta ei tule hyvää.

Joitain juustoja toki tehdään ympäri vuoden.

– Pystyt täysin maistamaan minä vuodenaikana se on tehty. Keväällä ja syksyllä ruoho on kaikkein makeimmillaan, koska silloin ruoho saa kasvupyrähdyksen ja siinä on paljon sokeria. Kesällä ruoho on aika kuivaa, mutta tuoreutta on kuitenkin jäljeltä. Talvella tuoretta ruohoa ei ole saatavilla laisinkaan, joten monet eivät tee silloin juustoa, Steer kertoo.

Talvi on toisaalta myös hyvää aikaa antaa eläinten levätä, jolloin niiden ei tarvitse tuottaa maitoa vuoden ympäri.

Suomen lyhyt kesä vaikuttaa suomalaisen maidon laatuun

Tuore ruoho on myös osaltaan syynä siihen, ettei esimerkiksi Suomessa valmisteta enempää juustoja.

Suomen kesä on todella lyhyt, mikä vaikuttaa Steerin mukaan siihen, että maidon laatu on täällä hieman erilaista.

– Tuoretta ruokaa on saatavilla eläimille todella lyhyen aikaa ja se vaikuttaa maidon laatuun; eikä pelkästään makuun vaan myös esimerkiksi rasvaan, Steer kertoo.

Kylmät ja märät talvet tekevät myös juustojen kypsyttämisestä haastavampaa, joskin Suomeenkin on perustettu viime vuosina useita pienempiä käsityöläisjuustoloita.

Katso myös: Halpa vs. kallis: Mikä on paras kermajuusto?

Yli 30 euron ero kilohinnassa – voittiko halpa kermajuusto sokkotestissä? Testasimme Pirkat, Oltermannit ja muut 6:16
Halpa vs. kallis: Yli 30 euron ero kilohinnassa – voittiko halpa kermajuusto sokkotestissä? Testasimme Pirkat, Oltermannit ja muut.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.