Myydäänkö Suomessa huonolaatuisempaa mozzarellaa kuin Italiassa? Juustokauppias: "Emme voi ikinä toistaa sitä täällä"

Nämä juustot ovat saaneet makunsa 1500 metrin korkeudesta, italialaiskylän kellareista sekä lehmille syötetystä viskimäskistä 2:36 Nämä juustot ovat saaneet makunsa 1500 metrin korkeudesta, italialaiskylän kellareista sekä lehmille syötetystä viskimäskistä
KATSO MYÖS: Näin outoja juustoja myydään helsinkiläisessä juustopuodissa! Rolling Cheese -kaupan juustokauppiaat Peter ja Nelli Steer esittelevät erikoisimpia juustoja.

Suomesta ostettu mozzarella ei ehkä maistu yhtä herkulliselta kuin Italiassa, mutta se ei tarkoita, että Suomessa myytäisiin jotenkin huonolaatuisempaa juustoa.

Oletko syönyt Italian lomalla suussa sulavaa mozzarellaa ja koittanut tavoitella samaa kokemusta Suomessa?

Todennäköisesti olet saattanut hieman pettyä, mutta syyt ovat melko ymmärrettäviä.

 – Mozzarellan tuottajia on tuhansia, sitä tehdään Italiassa todella paljon. Se, mitä saamme Suomeen, on vain pieni osa valikoimasta, ihan murto-osa, Rolling Cheese -puodin juustokauppias Nelli Steer kertoo.

Juustokauppiaskumppani Peter Steer huomauttaa myös, että lomalla kaikki maistuu lähtökohtaisesti paremmalta.

Millaisia erilaisia mozzarellalaatuja on ja mikä tarjontaa määrittelee?

Volyymi vaatii isoja tuottajia

Suurin osa mozzarellasta myydään Suomessa supermarkettien kautta, jolloin hinta määrittelee todella paljon valikoimaa.

– Yleensä ne [juustot] pitää ostaa hirveän isolla volyymilla ja silloin tuottajankin pitää olla iso, Nelli Steer muistuttaa.

Suomessa myytävä mozzarella ei ole siis mitenkään "huonompilaatuisempaa" kuin Italiassa myytävä.

– Mozzarellan tekijöitä on erilaisia ja he tekevät eri tavalla juustoja. Kun joudut ostamaan juustoa isolla volyymilla, se ei voi olla pieni tuottaja, jolla on kaksikymmentä lehmää tai vesipuhvelia, joista maito tulee, Nelli kertoo.

Koska koko juustontuotannon operaatio on isompi, myös laatu on erilaista.

– Meillä on se etu, että voimme käsin poimia pieniä tuottajia, Nelli kertoo erikoistuneen juustokaupan valikoimasta.

Pitkä välimatka

Suurin osa mozzarellasta on nimenomaan tuorejuustoa ja sen elinkaari on todella lyhyt. Juuston rahtaaminen Suomeen kestää viidestä päivästä viikkoon.

– Jos syöt Italiassa mozzarellaa, se on tehty eilen. Täällä syödessä sen valmistuksesta on viikko, joten se ei ole ikinä niin tuoretta, Nelli selittää.

Nelli kertoo, että moni asiakas tulee heidänkin juustokauppaansa kertoen maistaneensa jotakin juustoa, joka oli "niin ihanaa ja tuoretta" ja ihmetellen, miksei Suomestakin voisi saada sitä.

– Me emme voi ikinä toistaa sitä täällä, puhtaasti siitä syystä, että olemme niin kaukana.

Tunnetko erilaiset mozzarellat?

Mozzarella voi olla valmistettu lehmänmaidosta (fior de latte) tai vesipuhvelin maidosta (buffalo mozzarella).

Burratinassa, eli burrata-mozzarellassa kuoren alla on kermaa ja mozzarellan paloja.

– Silloin kun leikkaat juuston, se valuu sieltä ulos, Nelli selittää.

Stracciatella taas on juuri sitä kermaista ja valuvaa "juustomössöä", jota burratan sisällä on.

– Burrata on ikään kuin mozzarellan kuori ja stracciatella sen sydän, Peter muotoilee.

Stracciatella on ollut Nellin mukaan kuluneen kesän ja alkusyksyn hitti varsinkin ravintoloissa.

Katso myös: Testissä kaupan fetajuustot – voittajajuusto veti raadin hiljaiseksi: "Anna mun mennä itkemään jonnekin nurkkaan"

Testissä kaupan fetajuustot – voittajajuusto veti raadin hiljaiseksi: "Anna mun mennä itkemään jonnekin nurkkaan" 7:15
Halpa vs. kallis -sarjan Fanni ja Petra testasivat kaupan fetajuustoja. Fetat maisteltiin vertailussa tuttuun tapaan sokkona, eli arvovaltainen raati ei tiennyt, mitä ja minkä hintaista tuotetta söivät.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.