Tällaista juustoa suomalaiset nyt ostavat – hinta pakotti karsimaan suosikista

Yli 30 euron ero kilohinnassa – voittiko halpa kermajuusto sokkotestissä? Testasimme Pirkat, Oltermannit ja muut 6:16 Yli 30 euron ero kilohinnassa – voittiko halpa kermajuusto sokkotestissä? Testasimme Pirkat, Oltermannit ja muut
KATSO MYÖS: Mikä on kaupan paras kermajuusto? Kurkkaa makutesti videolta.

Millaista juustoa suomalaiset nykypäivänä mieluiten syövät? Asiantuntijat vastaavat. 

Luonnonvarakeskuksen mukaan suomalaiset ahmivat juustoa vuosittain yli 25 kiloa henkeä kohden. Juustoa käytetään sellaisenaan leivän päällä, mutta paljon myös esimerkiksi ruoanlaitossa ja leivonnassa. Millaista juustoa suomalaiset sitten tänä päivänä syövät?

Mietoa juustoa leivän päälle

Valion juustoliiketoiminnasta vastaavan johtajan Tuukka Pastilan mukaan Suomi on melko perinteinen juustomaa ja olemme myös juustonsyöjinä perinteisiä. Ylivoimaisesti eniten juustoa hyödynnetään leivän päällä.

– Sitä kautta tulee se, että suomalaiset suosivat arjessaan mietoja juustoja. Maku on kuitenkin hiljalleen muuttumassa voimakkaampien juustojen suuntaan. 

Mikä on kermajuuston ja edamin ero? Kermajuustot valmistetaan nimensä mukaisesti aina kermasta. Edam on alun perin hollantilaisesta Edamin kylästä kotoisin oleva pehmeä ja verrattain mieto juusto, joka on yleensä vähärasvaisempaa kuin monet muut kypsytetyt juustot.

Ruokahifistely näkyy myös juustojen kulutuksessa, kun kuluttajat haluavat esimerkiksi kokeilla erilaisia juustotarjottimia kotonaan. Perusarjessa menee kuitenkin Pastilan mukaan yhä eniten kermajuustoja, kuten Oltermannia ja tavallisia edam-juustoja.

Valmiit juustoviipaleet arjen luksusta – heikko taloustilanne pakottaa takaisin palajuustoihin

Helppokäyttöisyys on ollut selkeä ilmiö ruokatrendeissä jo pitkään. Arjen kiireessä ruoanlaittoa halutaan helpottaa kaikin mahdollisin keinoin. Juustohyllyillä tämä näkyy valmiiksi viipaloitujen juustojen yleistymisenä.

– Viipaleet ovat olleet todella isossa kasvussa, mutta nyt viime aikoina palajuustot ovat jälleen nousseet. Tämä johtuu ehkä siitä, että ollut ostovoiman kanssa haasteita, Pastila toteaa.

Valmiiksi viipaloidut juustot ovat luonnollisesti kilohinnaltaan kalliimpia, joten hintojen noustessa osa kuluttajista on joutunut karsimaan joistain arjen luksustuotteista. Pitkällä aikavälillä kulutus on kuitenkin Pastilan mukaan siirtynyt palajuustoista viipaleisiin. 

Helppoustrendi näkyy Pastilan mukaan myös erilaisten ruoanvalmistusjuustojen suosion kasvuna. Kuluttajat ostavat paljon esimerkiksi valmiita juustoraasteita sekä juustokastikkeita ruoanlaittoon ja leivontaan. Esimerkiksi perinteinen Koskenlaskija-sulatejuusto on noussut jälleen kotikokkien suosioon.

Juustokaupassa seurataan sesonkeja

Juustoihin erikoistuneeseen puotiin astellessa haussa on jo lähtökohtaisesti jotain muuta kuin perinteistä kermajuustoa.

– Lähestulkoon 90 prosenttia asiakkaista, vaikka he olisivat vakioasiakkaita, tulevat sisään ja sanovat, että suosittele jotain. He haluavat tietää uusista juustoista ja maistella niitä ja he tietävät, että meiltä saa hyviä suosituksia, Helsingin Töölössä sijaitsevan Rolling Cheese -kaupan juustokauppias Nelli Steer kertoo.

Steerin mukaan suomalaiset uskaltavatkin kokeilla rohkeasti uusia makuja, mutta eri juustojen suosio noudattaa myös samalla tavalla kausiluontoisuutta kuin esimerkiksi viineissä.

Ilmojen kylmetessä ja iltojen pimetessä asiakkaat tulevat juustopuotiin selvästi voimakkaampien juustojen perässä.

Steer kertoo, että syksyllä ja talvella menee paljon erityisesti alppi-, raclette- ja fonduejuustoja sekä erityisen paljon sinihomejuustoa.

Kesällä taas suositaan maultaan kevyempiä juustoja, kuten tuoreita vuohenmaitojuustoja sekä brietä. 

Katso myös: Nämä juustot ovat saaneet makunsa 1500 metrin korkeudesta, italialaiskylän kellareista sekä lehmille syötetystä viskimäskistä

Nämä juustot ovat saaneet makunsa 1500 metrin korkeudesta, italialaiskylän kellareista sekä lehmille syötetystä viskimäskistä 2:36
Rolling Cheese -kaupan juustokauppiaat Peter ja Nelli Steer esittelevät puotinsa erikoisimpia juustoja.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!