Nykymuotoinen juustohöylä täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Tätä suomalaisille tavallista keittiövälinettä ei kuitenkaan välttämättä edes tunneta kaikkialla maailmassa.
Nykymuotoinen juustohöylä viettää jo 100-vuotisjuhlavuottaan. Kyse ei kuitenkaan ole suomalaisesta keksinnöstä, vaan meille tutulla tavalla muotoiltu juustohöylä sai alkunsa Norjassa huonekalupuuseppä Thor Bjørklundin ideasta. Bjørklund tarvitsi työvälinettä, jolla leikata norjalaista gammelost-juustoa.
Juustohöylän massatuotanto alkoi Norjassa vuonna 1927. Suomeen juustohöylä rantautui ilmeisesti 1930-luvun lopussa, jolloin väline mainittiin ainakin Hackmanin Sorsakosken tehtaan tuoteluettelossa. Juustohöylä kuitenkin yleistyi suomalaisten keittiössä vasta 1960-luvulla.
