Nykymuotoinen juustohöylä täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Tätä suomalaisille tavallista keittiövälinettä ei kuitenkaan välttämättä edes tunneta kaikkialla maailmassa.
Nykymuotoinen juustohöylä viettää jo 100-vuotisjuhlavuottaan. Kyse ei kuitenkaan ole suomalaisesta keksinnöstä, vaan meille tutulla tavalla muotoiltu juustohöylä sai alkunsa Norjassa huonekalupuuseppä Thor Bjørklundin ideasta. Bjørklund tarvitsi työvälinettä, jolla leikata norjalaista gammelost-juustoa.
Juustohöylän massatuotanto alkoi Norjassa vuonna 1927. Suomeen juustohöylä rantautui ilmeisesti 1930-luvun lopussa, jolloin väline mainittiin ainakin Hackmanin Sorsakosken tehtaan tuoteluettelossa. Juustohöylä kuitenkin yleistyi suomalaisten keittiössä vasta 1960-luvulla.
Lue myös: Sari keksi, miten voi säästää huomattavasti juusto-ostoksilla
Ei tunneta kaikkialla maailmassa
Maailmalla reissatessaan saattaa huomata, ettei juustohöylää löydykään aivan jokaisen vuokrattavan loma-asunnon keittiöstä. Monissa maissa juustoa myydään valmiiksi viipaloituna tai sitten juustoa on tarkoitus leikata kotona juustoveitsellä
Helsingin kaupunginkirjaston jo arkistoidun arikkelin mukaan juustohöylä on kuitenkin hyvin tavallinen väline ainakin Pohjoismaissa, Alankomaissa, Saksassa, Ranskassa ja Sveitsissä.
Sen suosio näissä maissa perustuu siihen, että juusto syödään pääasiassa leivän päällä ja monet perinteiset juustolajit näissä maissa ovat tarpeeksi kovia höyläämiseen.
Juustohöylä on yleistynyt monissa muissakin maissa muun muassa huonekalujätti Ikean ansiosta.
Amerikkalaisnainen luuli veitseksi
Juustohöylästä ja sen olemassaolosta on tehty useita videoita muun muassa Instagramiin ja Tiktokiin.
Eräällä suositulla Tiktok-videolla Ruotsiin muuttanut amerikkalaisnainen Lauren Berg kertoo ensikohtaamisestaan juustohöylän kanssa. Perheenäiti kertoo kokemuksen olleen melko nolo.
Jos video ei näy, katso se täältä.
– Aamupalalla eteeni ilmestyi iso juustolohko ja tämä väline oli sen päällä. OIin aiemmin leikannut juustoa vain veitsellä, joten luulin sitä veitseksi.
Tämän jälkeen Lauren yritti leikata juustoa juustohöylällä.
Lue myös: Sorrutko yleiseen juustohöylävirheeseen?
Lähteet: Helsingin kaupunginkirjasto/ Designmuseo,