Kuusamossa toimii Suomen pohjoisin juustola, Kuusamon Juusto. Tehtaan Yli 60-vuotiseen historiaan mahtuu monenlaisia haasteita ja onnistumisen hetkiä, kuten esimerkiksi pitkän linjan tuotekehittelyä, isoja investointeja, yrityssaneeraus ja maidon loppumisen uhka. Juustotehtaan toimitusjohtaja kertoo suurimman haasteen liittyvän tällä hetkellä siihen, että tuontijuustot valtaavat markkinoita kotimaisilta tuotteilta.
Kuusamossa on vahvat perinteet juustojen valmistuksesta. Kuusamon Juuston meijerissä on valmistettu erilaisia juustoja jo vuodesta 1961 saakka. Juustolan tuotevalikoimaan kuuluu tällä hetkellä kymmenkunta erityyppistä juustoa, kuten emmentalia, edamia, goudaa, maasdamia, vuoristojuustoa ja kermajuustoja. Lisäksi valmistetaan savujuustoja, sulatejuustoja, erilaisia raasteita ja murujuustoa.
Kuusamon Juuston toimitusjohtaja Jarmo Oksman kertoo Kuusamon kaupungin Petäjäkankaalla toimivalla juustotehtaalla olevan jo pitkät perinteet.
– Olemme jo 60 vuotta tehneet juustoja täällä Suomen ja koko EU:n pohjoisimmassa juustolassa. Koska olemme niin pohjoisessa, luonto on meille hyvin tärkeä asia. Vaatii sitkeyttä tuottaa maitoa täällä talvella.
Kuusamon Juuston toiminnan keskiössä on koko historian ajan ollut pohjoinen sisukkuus ja periksiantamattomuus. Paikalliset maidontuottajat ovat halunneet juustonvalmistuksen jatkuvan Kuusamossa. Tällä hetkellä juustola on alueensa toiseksi suurin työllistäjä teollisuussektorilla. Laatu ja paikallisuus ovat kaikki kaikessa. Valtaosa tehtaan käyttämästä maidosta tulee 50 kilometrin säteellä juustolasta. Kaikki tuotteet ovat sataprosenttisesti kotimaisesta maidosta tehtyjä.
Suomalaiset juuston suursyömäreitä
Oksman kertoo, että suomalaisten juustonkulutus on vuosien varrella muuttunut paljonkin. Kun aiemmin suomalaiset käyttivät lähinnä Edamia leivän päällä, nyt on siirrytty monipuolisempaan juuston käyttöön.

