Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Juustotehtaan toimitusjohtaja muistuttaa suomalaisia asiasta, jota tulisi miettiä juustoa ostessa: "Tärkein juttu, kun olet kaupan hyllyllä"

Kuusamon Juusto © 2019
Julkaistu 31.05.2020 14:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kuusamossa toimii Suomen pohjoisin juustola, Kuusamon Juusto. Tehtaan Yli 60-vuotiseen historiaan mahtuu monenlaisia haasteita ja onnistumisen hetkiä, kuten esimerkiksi pitkän linjan tuotekehittelyä, isoja investointeja, yrityssaneeraus ja maidon loppumisen uhka. Juustotehtaan toimitusjohtaja kertoo suurimman haasteen liittyvän tällä hetkellä siihen, että tuontijuustot valtaavat markkinoita kotimaisilta tuotteilta.

Kuusamossa on vahvat perinteet juustojen valmistuksesta. Kuusamon Juuston meijerissä on valmistettu erilaisia juustoja jo vuodesta 1961 saakka. Juustolan tuotevalikoimaan kuuluu tällä hetkellä kymmenkunta erityyppistä juustoa, kuten emmentalia, edamia, goudaa, maasdamia, vuoristojuustoa ja kermajuustoja. Lisäksi valmistetaan savujuustoja, sulatejuustoja, erilaisia raasteita ja murujuustoa.

Kuusamon Juuston toimitusjohtaja Jarmo Oksman kertoo Kuusamon kaupungin Petäjäkankaalla toimivalla juustotehtaalla olevan jo pitkät perinteet. 

– Olemme jo 60 vuotta tehneet juustoja täällä Suomen ja koko EU:n pohjoisimmassa juustolassa. Koska olemme niin pohjoisessa, luonto on meille hyvin tärkeä asia. Vaatii sitkeyttä tuottaa maitoa täällä talvella. 

Kuusamon Juuston toiminnan keskiössä on koko historian ajan ollut pohjoinen sisukkuus ja periksiantamattomuus. Paikalliset maidontuottajat ovat halunneet juustonvalmistuksen jatkuvan Kuusamossa. Tällä hetkellä juustola on alueensa toiseksi suurin työllistäjä teollisuussektorilla. Laatu ja paikallisuus ovat kaikki kaikessa. Valtaosa tehtaan käyttämästä maidosta tulee 50 kilometrin säteellä juustolasta. Kaikki tuotteet ovat sataprosenttisesti kotimaisesta maidosta tehtyjä.

Suomalaiset juuston suursyömäreitä

Oksman kertoo, että suomalaisten juustonkulutus on vuosien varrella muuttunut paljonkin. Kun aiemmin suomalaiset käyttivät lähinnä Edamia leivän päällä, nyt on siirrytty monipuolisempaan juuston käyttöön.

– Salaateissa, pizzan päällä, napostelussa...on tullut laajemmpi valikoima tuotteita ja painopiste siirtynyt. Juustojen kulutus on kasvanut kokoajan. Suomalaiset syövät juustoa vuosittain 26 kiloa per henkilö ja vain Ranska yltää samoihin lukuihin, Oksman kertoo. 

Hän muistuttaa, että Suomessa maidon tuotannosta lähes 40 prosenttia menee juuston valmistukseen. Se on merkittävä määrä. Juustomarkkinoilla kauppansa tekevät nyt erityisesti kermajuustot. Myös tuorejuustojen ja raejuuston suosio on kasvanut jo vuosia. 

”Valitse kotimainen tuote. Se on tärkein juttu”

Voileivät (70 of 91)

Kotimaisella juustotehtaalla on kuitenkin yksi selkeä uhka: tuontitavara. 

– Keskeisin haaste on se, että tuontijuustojen osuus on kasvanut koko ajan. Se on yli 51 prosenttia kulutuksesta, Oksman sanoo. 

Kotimaisten juustojen menekkiä on keväällä laskenut vallitseva poikkeustilanne. Kun koulut ja työpaikkaruokalat ovat olleet kiinni, juustoakaan ei ole mennyt suurkeittiöpuolelle. Jotta kotimainen juustontuotanto voisi säilyä vielä seuraavillekin sukupolville, olisi Oksmanin mukaan tärkeä tehdä kaupassa toiminnan mahdollistava valinta.

–  Valitse kotimainen tuote. Se on tärkein juttu, kun olet siellä kaupan hyllyllä. Se tuo työpaikkoja Suomeen, Oksman sanoo ja muistuttaa myös hiilijalanjäljestä:

– Suomessa ja erityisesti täällä Koillismaalla maidontuotanto perustuu nurmirehutuotantoon. Maassa oleva monivuotinen nurmipeite sitoo hiiltä tehokkaasti. Monissa muissa maissa maidontuotantoon käytetään maissia tai soijaa ja peltoa muokataan usein – kun pellossa ei ole kasvipeitettä niin se ei sido hiiltä. Kotimainen vaihtoehto on siis tässäkin mielessä hyvä vaihtoehto. 

Lue myös: Suomalaiset innostuivat toden teolla – kevään ehdoton hittileipä on tässä: "Valmistus on niin helppoa"

***

Katso videolta, miten voit valmistaa leivänpaahtimessa juustoisen "toaster-dillan" 

0:51Näin valmistuu “Toaster-Dilla” eli paahtimessa valmistuva  quesadilla

Lisää aiheesta:

Juuston kilohinta voi olla kymmeniä euroja – miksi?Tällaista juustoa suomalaiset nyt ostavat – hinta pakotti karsimaan suosikistaSuomalaiskauppojen pastahyllyillä tapahtuu nyt historiallinen muutos – Myllyn Paras: "Meille huima hyppy"Onko kaikki, mitä meille on uskoteltu maidosta oikeasti valetta? Kaurajuomavalmistaja Oatly aloitti rajun kampanjan – näin vastaa ValioKoronakevät tuplasi myynnin – yllättävä tuote nousi hitiksi suomalaisissa ruokakaupoissa, ja sille on selkeä syyTiesitkö? Kotimaisissa juustoissa yksi erikoisuus muiden maiden herkkuihin verrattuna – "Suomalaiset ovat asiasta perillä"
RuokaJuustoYrittäjyysMakuja
©2018 Kuusamon Juusto, All rights reserved

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • Eilen13:35
    Makkara

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • Eilen10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä

  • Eilen09:51
    Jäätelö

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa

  • Eilen07:46
    Jauheliha

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!