Ethän tee mozzarellajuustolle näin? Asiantuntija muistuttaa suomalaisia: "Ei koskaan kannata"

mozzarella
Mozzarella maistuu esimerkiksi pizzajuustona. MTV

Syötkö mozzarellaa useimmiten jääkaappikylmänä? Niin ei kannata tehdä, sanoo italialaislähtöinen Gianpaolo Rinetti.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin mozzarella- ja burratajuuston tuotannon käynnistymisestä Suomessa. Italialaisten tuotteiden maahantuoja Gianpaolo Rinetti päätti toteuttaa haaveensa siitä, että suomalaiset pääsisivät maistamaan mahdollisimman tuoretta mozzarellaa ja burrataa. Hän päätyi yhtiökumppaneidensa kanssa konseptiin, jossa juustot tuotetaan Suomessa, mutta italialaiseen tyyliin.

Mikä suomalaisessa mozzarellassa on erityistä? Katso videolta Gianpaolo Rinettin haastattelu. Artikkeli jatkuu videon alla.

Tiedätkö, mikä ero on mozzarellalla ja burratalla? Juustonvalmistaja esittelee, kuinka suomalaisesta maidosta saadaan italialaistyylistä juustoa 3:29
Tiedätkö, mikä ero on mozzarellalla ja burratalla? Juustonvalmistaja esittelee, kuinka suomalaisesta maidosta saadaan italialaistyylistä juustoa.

Ethän syö mozzarellaa jääkaappikylmänä?

Rinetti muistutti MTV Uutisten haasttatelussa myös tärkeästä seikasta liittyen juustojen syöntiin: mozzarellaa ei tulisi koskaan nauttia jääkaappikylmänä. Sama pätee myös koviin juustoihin. Rinettin mukaan mozzarellan voi ottaa huoneenlämpöön noin tuntia ennen sen nauttimista.

– Ei koskaan kannata nauttia suoraan jääkaapista. Huoneenlämmössä mozzarellasta valuu ulos ylimääräinen vesi ja juuston maut tulevat paremmin esille, Rinetti kertoi.

Myös juustotarjottimella tarjoiltavat kovat juustot kuuluu ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoilua, jopa tunti tai kaksi ennen. Liian pitkään juustoja ei kuitenkaan kannata huoneenlämmössä säilyttää. Silloin juusto rupeaa hikoilemaan suolaa ja rasvaa itsestään ulos.

Säilyvätkö juustot huoneenlämmössä?

Suomessa ei ole totuttu säilyttämään juustoja huoneenlämmössä, vaikka esimerkiksi Keski- ja Etelä-Euroopan markkinamyyjien keskuudessa tämä tapa on yleisesti käytössä. MTV Uutisten sivuilla käsiteltiin aihetta vuonna 2018.

Monissa Euroopan maissa huoneenlämmössä säilytetään pitkään kypsytettyjä juustoja, joiden katsotaan vain paranevan ja kypsyvän entisestään lämpimässä. 

– Juustojen myyjillä on juuston valmistajalta todistus siitä, että juusto säilyy huoneenlämmössä. Jos kyse on pehmeästä juustosta tai tuorejuustosta, ei tämä päde, vaan ainoa turvallinen tapa on kylmäsäilytys, Ruokavirastolta muistutettiin MTV Uutisten haastattelussa vuonna 2018.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!