Jos olet syönyt pahaa tofua, se oli todennäköisesti valmistettu väärin – näin paistat siitä herkullisen rapeaa

Näin paistat ekstrarapeaa tofua 2:10 Näin paistat ekstrarapeaa tofua
KATSO VIDEO: Toimittaja testasi: Näin helposti saat paistetusta tofusta rapeaa.

Ruokabloggaaja neuvoo, miten helposti monipuolista tofua voi käyttää ruoanlaitossa.

Tofu on oleellinen osa monen vegaaninen, kasvis- sekä sekasyöjän ruokavaliota, mutta se jakaa myös vahvasti mielipiteitä.

Kaikki eivät tälle etäisesti kotijuustoa muistuttavalle proteiinikimpaleelle lämpene, mutta useimmiten syy ei ole suinkaan itse tofun.

– Kun monet ystävistäni ovat sanoneet, että tofu on todella pahaa, se johtuu useimmiten siitä, että se on valmistettu väärin, vegaaniruokiin keskittyvää Anniina’s Kitchen -blogia ja Instagram-tiliä pitävä Anniina Kotiranta kertoo.

"Tykkään rikkoa ennakkoluuloja"

Kotiranta valmistui kokiksi vuonna 2016, mutta opiskeluiden aikana ei kauheasti kasvisruokaa tehty – korkeintaan kasvissosekeittoa.

Kasvisruoka kiinnosti kuitenkin Kotirantaa itseään ja Instagram-tilistä kehittyi pikkuhiljaa työ, jonka kautta Kotiranta jakaa reseptejä, järjestää erilaisia kokkauskursseja ja tekee yhteistöitä.

 – Viitisen vuotta olen tehnyt tätä päivätöikseni, mutta nyt on vähän taukoa, kun olen Australiassa lomalla, Kotiranta kertoo videopuhelun välityksellä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Vegaanisista raaka-aineista yksi Kotirannan suosikeista on juuri tofu.

– Se on niin monipuolinen ja tykkään rikkoa ennakkoluuloja siitä, että se olisi pahaa tai maistuisi esimerkiksi purkalta, Kotiranta kertoo.

Suhde tofuun ei ollut kuitenkaan rakkautta ensi silmäyksellä.

– Muistan kun ryhdyin vegaaniksi, niin olin vähän hukassa, että miten sitä kannattaisi valmistaa.

Kokeilujen kautta tofu alkoi kuitenkin maistua ja se on pysynyt Kotirannan suosikkiproteiinina monipuolisuutensa lisäksi sen takia, että sitä saa kaikkialta, se on suhteellisen edullista ja sitä on helppo valmistaa. Tofu kestää hyvin paistamista, eikä esimerkiksi ylikypsy.

– Käytän sitä ihan kaikkeen: leivontaan, smoothieihin, suklaamousseen..., Kotiranta listaa.

Mistä tietää, millaista tofua kuuluu ostaa?

Kotirannan mukaan tofuruoan onnistumisessa oleellista on se, että on ensinnäkin ostanut oikeanlaista tofua.

– Miettii, mitä siitä haluaa tehdä ja varmistaa, että ostaa oikeanlaista. Tofu on siitä helppo, että kun kokeilet pakkausta, niin tunnet, onko se kiinteää. Mitä kiinteämpää tofu on, sitä rapeampaa siitä tulee paistaessa.

Kiinteä tofu soveltuu hyvin paistamiseen, kun taas pehmeämpää silken tofua voi käyttää esimerkiksi soseutettuna pastakastikkeissa tai suklaamoussessa.

Pehmeää tofua täytyy Kotirannan mukaan työstää hieman enemmän, jos toiveena on saada siitä juuri rapeaa, sillä tofu pitää saada nimenomaan kuivattua rapean lopputuloksen saamiseksi.

Tofun kuivaamiseen on olemassa tarkoitukseen kehitettyjä tofuprässejä, mutta talouspaperilla tai pyyhkeellä pärjää Kotirannan mukaan hyvin.

Vinkit erityisen rapean tofun valmistamiseen

Tofun marinointiin liittyen on olemassa useita mielipiteitä, mutta Kotiranta itse ei marinoisi tofua ennen paistamista.

– Jos teet tofusta kastikkeen, parasta on, että pilkkoo sen ja paistaa ensiksi kuivalla pannulla, koska silloin siitä haihtuu nestettä ja sitten lisää vasta öljyn. Jos on hyvä pannu, niin ei se tofu siihen jymähdä.

Kotiranta painottaa, että pannun tulee olla riittävän kuuma.

– Aika monet paistavat kaiken vähän liian kylmällä pannulla.

Kun tofusta on tullut sopivan rapeaa, pannulle voi lisätä mausteita, marinadin tai kastikkeen.

– Vaikka sitä tofua ei edes kuivaisi etukäteen, kuivalla pannulla paistaminen haihduttaa nestettä riittävästi pois.

Eri asia on sitten valmiiksi marinoidut tofut, joiden kanssa voi toimia samalla tavoin kuin marinoimattoman tofun kanssa.

– Jos haluaa todella rapeaa, tofun voi pyörittää ennen paistamista maissitärkkelyksessä ja paistaa sitten öljyssä.

On hyvä kuitenkin huomata, että jos kotoa ei löydy maissitärkkelystä, sitä ei voi korvata esimerkiksi vehnäjauhoilla. Lopputuloksesta ei tule samanlaista.

Artikkelin alusta löytyvällä videolla tofu paistetaan rapeaksi Kotirannan vinkkien mukaisesti.

Tofulla on monia erilaisia käyttötapoja

Kotiranta kertoo tekevänsä tofusta usein aamiaiseksi tofukokkelia.

– Murskaan tofun käsin ja murustan sen kuumalle pannulle. Koska se on niin pientä, se kuivuu hyvin ja siitä tulee todella hyvää.

Tofua voi myös raastaa, Kotiranta esimerkiksi on tehnyt siitä nyhtötofua.

– Heitän sinne yleensä vähän bbq-kastiketta, mausteita ja öljyä sekaan ja laitan uuniin.

Blogissaan Kotiranta yrittää tehdä usein juuri helppoja reseptejä arkeen.

– Moni on sanonut, että heidän lapsensa ovat rakastaneet pastakastikkeita, jonka joukkoon soseutetaan tofua. Tofua ei siitä juurikaan maista, mutta ruoassa on proteiinia, Kotiranta kertoo.

Katso myös: Millaisista tuotteista kasvissyöjä saa parhaiten päivittäisen proteiininsa? Katso Vegemessujen järjestäjän vinkit.

MTV Vegemessuilla – nämä ovat kasvisruokailun uusimmat tuulet 4:43
MTV Vegemessuilla – nämä ovat kasvisruokailun uusimmat tuulet.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.