Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ammattilaiskokit muistuttavat: Näitä ruokia ei koskaan kannata tehdä markettijauhelihasta

0:45Ruskean kastikkeen valmistus – näin se onnistuu takuuvarmasti!
Julkaistu 26.01.2021 19:55

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kokit listasivat ruoat, joita suosittelevat tekemään jauhelihasta. Lisäksi he nimesivät myös muutamia ruokia, joihin markettijauhelihaa ei kannata käyttää.

Yllä olevalla videolla näytetään oikea tapa tehdä ruskea kastike. Osaatko?

MTV Uutisten Makuja.fi-ruokasivustolla on kerrottu aiemmin runsaasti erilaisia jauhelihavinkkejä. Tiedäthän jo, miten jauhelihalaatu vaikuttaa ruokalajin onnistumiseen, tai mitä ei missään nimessä pidä tehdä, kun sulattaa jauhelihaa pakastimesta?

Lue lisää: Nyt tarkkana, jos sinulta löytyy jauhelihaa pakastimesta: Älä vaan tee tätä virhettä

Jauheliha muodostaa monen suomalaisperheenkin arkiruokailun perustan. Suurin osa lihaa syövistä perheistä syö viikottain jauhelihaa jossain muodossa: kastikkeessa, pyöryköissä, pihveissä, keitossa, tacojen välissä tai pizzassa. Jauheliha on toden totta monipuolinen raaka-aine, mutta kaikkiin ruokiin se ei ammattilaiskokkien mukaan sovi. Kokit paljastivat Insider-sivustolle omat jauheliharuokavinkkinstä ja listasivat samalla, mihin ruokiin jauheliha ei todellisuudessa sovi.

Kokit nimeävät parhaat jauheliharuoat

Ehkä yksi parhaista tavoista hyödyntää jauhelihaa on tehdä siitä maukas bolognesekastike. Kulinaarisen instituutin kokki Palak Patel suosittelee bologneskastiketta pastan kera arkiruoaksi.

– On helppoa tehdä pieni tai iso erä kerralla ja pakastaa myöhempää käyttöä varten. Ei tarvitse tehdä muuta kuin yhdistää jauheliha yrttien ja tomaatin kanssa. Voit keittää kastiketta kokoon hiljalleen liedellä tai vaikka haudutuspadassa.

Bolognesekastikkeen voi tehdä kesäsesonkina tuoreista tomaateista ja muulloin tölkkitomaateista.

The Forked Spoon -ravintolan kokki Jessica Randhawa suosittelee jauhelihan käyttöä erityisesti tacoihin, sillä ruokalajia on helppo muunnella loputtomiin.

– Jauhelihatacoja on helppo tehdä kotona ja niistä saa helposti maukkaita.

Kehuja ammattilaiskokeilta keräävät myös perinteiset lihapullat sekä lasagne. Kokki Mila Furman kehuu lihapullia niiden monipuolisuuden ja helppouden vuoksi. Ne ovat yleensä aina varma hitti.

– Lihapulliin kannattaa käyttää hieman rasvaisempaa jauhelihaa, jotta ne pysyvät mehukkaina, Furman vinkkaa.

Jauheliha pysyy mehukkaana myös perinteisessä lasagnessa. Lasagneen voi upottaa jauhelihan lisäksi monipuolisesti jääkaapista löytyviä kasviksia ja vaikka sieniä.

Kokit listaavat: Älä tee näitä ruokia markettijauhelihasta

Kulinaarisen instituutin kokki Palak Patel muistuttaa, ettei mistä tahansa markettijauhelihasta kannattaisi tehdä burgeripihvejä.

– On tärkeää tietää, minkä tyyppistä jauhelihaa ostaa. Valmiiksipakattu markettijauheliha ei ole samana päivänä jauhettua, joten burgeripihveistä voi tulla kuivia ja sitkeitä.

Patel suosittelee ostamaan jauhelihan lihatiskiltä vastajauhettuna. Burgeripihveihin sopii mainiosti esimerkiksi naudan lapa tai rinta. Burgeripihveihin ei kannata valita liian vähärasvaista jauhelihaa.

Toinen jauheliharuoka, mitä ei suositella valmistamaan kaupan pakatusta jauhelihasta on tartar. Koska tartar on käytännössä raakaa, jauhettua lihaa raa’alla munankeltuaisella, suojakaasuun pakattu jauheliha ei ole tähän ruokalajiin oikea vaihtoehto. Tartar tulisi tehdä aina tuoreesta lihasta itse hienontamalla.

– Kypsentämätön liha voi myös sisältää loiseläimiä ja vaarallisia bakteereita, Jessica Randhawa muistuttaa.

Kolmas "vältettävä" jauheliharuoka kokkien listauksessa on mikä tahansa kylmä ruoka, joka sisältää lämmintä jauhelihaa. 

Lämpötilaero voi nimittäin aiheuttaa ongelmia esimerkiksi salaateissa. Jos lisäät lämpimän jauhelihan kylmään salaattiin, lihan sulanut rasva voi kiinteytyä uudelleen.

– Älä laita jauhelihaa salaattiin, jos mahdollista, Furman sanoo.

Jauhelihaa voi toki käyttää salaateissakin, kunhan sen muistaa jäähdyttää hyvin ennen salaattiin lisäämistä.  

Lue myös: Perheenäidin jauhelihakikkaa ylistetään: "750 gramman pakkaus jauhelihaa puolitettuna ja pakastettuna..."

Lähde: Insider

Lisää aiheesta:

Näin jauhelihakastikkeesta tulee parempaaKaupoissa paha pula: Näin korvaat jauhelihanKokit muistuttavat: Älä koskaan tee näitä ruokia markettijauhelihastaOletko hoksannut tätä? Nerokas paistokikka lihapullille: "Ei ole parempaa tapaa tehdä"Kokit paljastavat suosikkinsa ja inhokkinsa: Näitä ruokia ei koskaan kannata tehdä markettijauhelihasta Valmistatko jauhelihasta näitä arkiruokia? Kokit paljastavat suosikki- ja inhokkireseptinsä
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:13
    Peruna

    Ruotsalaiskokin ykköskikka paistettuihin perunoihin: "Onnistuu joka kerta!"

  • 10:29
    Marjat

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 07:46
    Ruokaniksit

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • Eilen13:35
    Makkara

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?