Ammattilaiskokit muistuttavat: Näitä ruokia ei koskaan kannata tehdä markettijauhelihasta

0:45 Ruskean kastikkeen valmistus – näin se onnistuu takuuvarmasti!

Kokit listasivat ruoat, joita suosittelevat tekemään jauhelihasta. Lisäksi he nimesivät myös muutamia ruokia, joihin markettijauhelihaa ei kannata käyttää.

Yllä olevalla videolla näytetään oikea tapa tehdä ruskea kastike. Osaatko?

MTV Uutisten Makuja.fi-ruokasivustolla on kerrottu aiemmin runsaasti erilaisia jauhelihavinkkejä. Tiedäthän jo, miten jauhelihalaatu vaikuttaa ruokalajin onnistumiseen, tai mitä ei missään nimessä pidä tehdä, kun sulattaa jauhelihaa pakastimesta?

Jauheliha muodostaa monen suomalaisperheenkin arkiruokailun perustan. Suurin osa lihaa syövistä perheistä syö viikottain jauhelihaa jossain muodossa: kastikkeessa, pyöryköissä, pihveissä, keitossa, tacojen välissä tai pizzassa. Jauheliha on toden totta monipuolinen raaka-aine, mutta kaikkiin ruokiin se ei ammattilaiskokkien mukaan sovi. Kokit paljastivat Insider-sivustolle omat jauheliharuokavinkkinstä ja listasivat samalla, mihin ruokiin jauheliha ei todellisuudessa sovi.

Kokit nimeävät parhaat jauheliharuoat

Ehkä yksi parhaista tavoista hyödyntää jauhelihaa on tehdä siitä maukas bolognesekastike. Kulinaarisen instituutin kokki Palak Patel suosittelee bologneskastiketta pastan kera arkiruoaksi.

– On helppoa tehdä pieni tai iso erä kerralla ja pakastaa myöhempää käyttöä varten. Ei tarvitse tehdä muuta kuin yhdistää jauheliha yrttien ja tomaatin kanssa. Voit keittää kastiketta kokoon hiljalleen liedellä tai vaikka haudutuspadassa.

Bolognesekastikkeen voi tehdä kesäsesonkina tuoreista tomaateista ja muulloin tölkkitomaateista.

The Forked Spoon -ravintolan kokki Jessica Randhawa suosittelee jauhelihan käyttöä erityisesti tacoihin, sillä ruokalajia on helppo muunnella loputtomiin.

– Jauhelihatacoja on helppo tehdä kotona ja niistä saa helposti maukkaita.

Kehuja ammattilaiskokeilta keräävät myös perinteiset lihapullat sekä lasagne. Kokki Mila Furman kehuu lihapullia niiden monipuolisuuden ja helppouden vuoksi. Ne ovat yleensä aina varma hitti.

– Lihapulliin kannattaa käyttää hieman rasvaisempaa jauhelihaa, jotta ne pysyvät mehukkaina, Furman vinkkaa.

Jauheliha pysyy mehukkaana myös perinteisessä lasagnessa. Lasagneen voi upottaa jauhelihan lisäksi monipuolisesti jääkaapista löytyviä kasviksia ja vaikka sieniä.

Kokit listaavat: Älä tee näitä ruokia markettijauhelihasta

Kulinaarisen instituutin kokki Palak Patel muistuttaa, ettei mistä tahansa markettijauhelihasta kannattaisi tehdä burgeripihvejä.

– On tärkeää tietää, minkä tyyppistä jauhelihaa ostaa. Valmiiksipakattu markettijauheliha ei ole samana päivänä jauhettua, joten burgeripihveistä voi tulla kuivia ja sitkeitä.

Patel suosittelee ostamaan jauhelihan lihatiskiltä vastajauhettuna. Burgeripihveihin sopii mainiosti esimerkiksi naudan lapa tai rinta. Burgeripihveihin ei kannata valita liian vähärasvaista jauhelihaa.

Toinen jauheliharuoka, mitä ei suositella valmistamaan kaupan pakatusta jauhelihasta on tartar. Koska tartar on käytännössä raakaa, jauhettua lihaa raa’alla munankeltuaisella, suojakaasuun pakattu jauheliha ei ole tähän ruokalajiin oikea vaihtoehto. Tartar tulisi tehdä aina tuoreesta lihasta itse hienontamalla.

– Kypsentämätön liha voi myös sisältää loiseläimiä ja vaarallisia bakteereita, Jessica Randhawa muistuttaa.

Kolmas "vältettävä" jauheliharuoka kokkien listauksessa on mikä tahansa kylmä ruoka, joka sisältää lämmintä jauhelihaa. 

Lämpötilaero voi nimittäin aiheuttaa ongelmia esimerkiksi salaateissa. Jos lisäät lämpimän jauhelihan kylmään salaattiin, lihan sulanut rasva voi kiinteytyä uudelleen.

– Älä laita jauhelihaa salaattiin, jos mahdollista, Furman sanoo.

Jauhelihaa voi toki käyttää salaateissakin, kunhan sen muistaa jäähdyttää hyvin ennen salaattiin lisäämistä.  

Lähde: Insider

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja