Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Aki Wahlman neuvoo, miten eilisen ruoasta saa täysin erilaisen aterian – löytyyhän jo sinun keittiöstäsi?

Rub-mausteseos on loistava tapa tuunata ruoka kuin ruoka uuteen uskoon.
Rub-mausteseos on loistava tapa tuunata ruoka kuin ruoka uuteen uskoon.Shutterstock
Julkaistu 10.12.2017 17:02

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Arjen kiireissä ruokaa ei ehdi aina joka päivä tekemään, jolloin hyvä idea voi olla tehdä suurempi satsi kerralla. Tähän tapaan luottaa myös huippukokki Aki Wahlman. Hän kertoo loistavan vinkin, kuinka samasta ruoasta saa seuraavana päivänä täysin uuden aterian.

Huippukokki ja keittiömestari Aki Wahlman kertoo, että kotiruokia tehdessä hänellä on tapana ajatella, että yhdestä ruoasta saa muokkaamalla kaksi tai kolme täysin uutta ateriaa.

– Hyvä esimerkki on vaikka bolognese-kastike. Sellaisenaan se on loistava pastan tai perunan kanssa, mutta seuraavana päivänä siitä voi tehdä lämpimiä voileipiä tai laittaa pizzan päälle, Wahlman neuvoo.

Toisena esimerkkinä Wahlman mainitsee gulassikeiton: kaksi päivää mies syö keittoa mielellään, mutta kolmantena kertana se saa uuden elämän voileivän täytteenä.

– Tavallaan se kerran tehty ruoka jalostuu moneksi eri muodoksi siten, ettei se tunnu vain lämmitetyltä tai aina samalta, vaan siinä on uudenlaisia twistejä, Wahlman kiteyttää.

"Jos ruoan maku rupeaa kyllästyttämään, sekaan voi laittaa rubia"

Tuunaaminen ja uusien makujen tuominen arkiruokiin onnistuu Wahlmanin mukaan erinomaisesti esimerkiksi tällä hetkellä varsin suosituilla rub-mausteseoksilla. Rubit ovat kuivista ainesosista valmistettuja mausteseoksia, joita voi käyttää maustamiseen ja jopa marinadien tekemiseen.

– Jos kerran syödyn ruoan maku rupeaa kyllästyttämään ja toisella valmistustavalla ei tule niin paljon uutta makua, sekaan voi laittaa rubia. Ne ovat siitä hyviä, että ne säilyvät pitkään kaapissa ja siihen voi hakea ne omat maut, Wahlman kertoo.

Wahlman muistuttaa, että rub-mausteseoksissa ei välttämättä ole paljoa suolaa, joten mausteseosta lisäämällä ruokaa ei vahingossakaan pääse pilaamaan liian suolaiseksi. Valmiita mausteseoksia voi ostaa ruokakaupoista, mutta sen voi myös tehdä kotona itse.

– Mielestäni rubin paras puoli on siinä, että siihen voi käyttää vanhat mausteet, sellaiset pienet purkkijämät, Wahlman sanoo.

LUE MYÖS: Unohda perinteiset marinadit – nyt tulee rub-maustaminen

Wahlman neuvoo, että mausteseoksen tekemiseksi mausteet tulee paahtaa paistinpannulla kevyesti ja sen jälkeen jauhaa ja hienontaa morttelilla. Lopuksi joukkoon lisätään vielä hiukan suolaa ja ruokosokeria.

Rub-mausteseoksia voi tehdä erilaisia oman maun mukaan, kuten esimerkiksi meksikolaistyyppistä tai intialaista mausteseosta.

– Käytän itse ehkä eniten meksikolaistyyppistä rubia, jossa on paljon chiliä, savustettua paprikaa, kaakaojauhetta, vähän kuminaa ja muita mausteita, Wahlman kertoo suosikistaan.

***

Tiedätkö, miten esimerkiksi paprikajauheen ja cayannepippurin saa säilymään paremmin? Katso vastaus videolta!

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Jos olet syönyt pahaa tofua, se oli todennäköisesti valmistettu väärin – näin paistat siitä herkullisen rapeaaAmmattilaiskokit muistuttavat: Näitä ruokia ei koskaan kannata tehdä markettijauhelihastaHenri Alén paljastaa, miksi kasvikset maistuvat ravintolassa niin hyvältä – yksi kikka sen tekee: "Uskomattoman hyviä!"Henri Alén jakaa parhaat vinkkinsä pataruokiin: "Ykkösnyrkkisääntö on..."Tässäkö täydellinen krapularuoka? Hans Välimäki suosittelee kokeilemaanSuomalaiskokin vinkeillä säästät ruokalaskussa: Perunankuoretkin voi hyödyntää helposti!
MausteetRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Mausteet
  • 23.9.17:17
    Ruoka

    Tiesitkö tätä ketsuppikikkaa? Viimeisetkin tipat pullosta ulos

  • 27.6.07:46
    Ruoka

    Mitä on misotahna?

  • 7.6.09:43
    Ruoka

    Tätä soijakastiketta ei kannata syödä sushin kanssa

  • 6.6.17:31
    Ruoka

    Mitä eroa on kuminalla ja juustokuminalla?

  • 22.5.07:43
    Ruoka

    Käytätkö sinäkin suola- ja pippurimyllyä väärin?