Mainos

Aki Wahlman neuvoo, miten eilisen ruoasta saa täysin erilaisen aterian – löytyyhän jo sinun keittiöstäsi?

Arjen kiireissä ruokaa ei ehdi aina joka päivä tekemään, jolloin hyvä idea voi olla tehdä suurempi satsi kerralla. Tähän tapaan luottaa myös huippukokki Aki Wahlman. Hän kertoo loistavan vinkin, kuinka samasta ruoasta saa seuraavana päivänä täysin uuden aterian.

Huippukokki ja keittiömestari Aki Wahlman kertoo, että kotiruokia tehdessä hänellä on tapana ajatella, että yhdestä ruoasta saa muokkaamalla kaksi tai kolme täysin uutta ateriaa.

– Hyvä esimerkki on vaikka bolognese-kastike. Sellaisenaan se on loistava pastan tai perunan kanssa, mutta seuraavana päivänä siitä voi tehdä lämpimiä voileipiä tai laittaa pizzan päälle, Wahlman neuvoo.

Toisena esimerkkinä Wahlman mainitsee gulassikeiton: kaksi päivää mies syö keittoa mielellään, mutta kolmantena kertana se saa uuden elämän voileivän täytteenä.

– Tavallaan se kerran tehty ruoka jalostuu moneksi eri muodoksi siten, ettei se tunnu vain lämmitetyltä tai aina samalta, vaan siinä on uudenlaisia twistejä, Wahlman kiteyttää.

"Jos ruoan maku rupeaa kyllästyttämään, sekaan voi laittaa rubia"

Tuunaaminen ja uusien makujen tuominen arkiruokiin onnistuu Wahlmanin mukaan erinomaisesti esimerkiksi tällä hetkellä varsin suosituilla rub-mausteseoksilla. Rubit ovat kuivista ainesosista valmistettuja mausteseoksia, joita voi käyttää maustamiseen ja jopa marinadien tekemiseen.

– Jos kerran syödyn ruoan maku rupeaa kyllästyttämään ja toisella valmistustavalla ei tule niin paljon uutta makua, sekaan voi laittaa rubia. Ne ovat siitä hyviä, että ne säilyvät pitkään kaapissa ja siihen voi hakea ne omat maut, Wahlman kertoo.

Wahlman muistuttaa, että rub-mausteseoksissa ei välttämättä ole paljoa suolaa, joten mausteseosta lisäämällä ruokaa ei vahingossakaan pääse pilaamaan liian suolaiseksi. Valmiita mausteseoksia voi ostaa ruokakaupoista, mutta sen voi myös tehdä kotona itse.

– Mielestäni rubin paras puoli on siinä, että siihen voi käyttää vanhat mausteet, sellaiset pienet purkkijämät, Wahlman sanoo.

Wahlman neuvoo, että mausteseoksen tekemiseksi mausteet tulee paahtaa paistinpannulla kevyesti ja sen jälkeen jauhaa ja hienontaa morttelilla. Lopuksi joukkoon lisätään vielä hiukan suolaa ja ruokosokeria.

Rub-mausteseoksia voi tehdä erilaisia oman maun mukaan, kuten esimerkiksi meksikolaistyyppistä tai intialaista mausteseosta.

– Käytän itse ehkä eniten meksikolaistyyppistä rubia, jossa on paljon chiliä, savustettua paprikaa, kaakaojauhetta, vähän kuminaa ja muita mausteita, Wahlman kertoo suosikistaan.

***

Tiedätkö, miten esimerkiksi paprikajauheen ja cayannepippurin saa säilymään paremmin? Katso vastaus videolta!


Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja