Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

IS: Panda muutti kaikessa hiljaisuudessa suosittujen suklaakonvehtiensa reseptiä – kiistelty ainesosa lähti

MTV
Julkaistu 08.06.2020 08:43

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kaikki Pandan suklaatuotteet ovat nyt palmuöljyttömiä, kertoo Ilta-Sanomat.

Panda on poistanut kiistellyn palmuöljyn muun muassa suosituista, monen suomalaisen joulupöydästä löytyvistä suklaakonvehdeista. Pandalta kerrotaan Ilta-Sanomille, että yrityksen tavoitteena on luopua kaikesta palmuöljyn käytöstä vuoden 2021 loppuun mennessä. Toukokuusta alkaen kaikki suklaatuotteet ovat jo palmuöljyttömiä, mutta esimerkiksi täytelakuissa palmuöljyä vielä on. 

– Työ palmuöljyn korvaamiseksi on jo käynnissä, ja täytelakritseissakin palmuöljy poistuu vuoden 2021 alussa,  Suomen Orklan viestintäjohtaja Nina Olin kertoo Ilta-Sanomille.

Ilta-Sanomien mukaan Pandan suklaalevyissä ei ole käytetty palmuöljyä pitkään aikaan ja sen on tarkkasilmäinen kuluttaja saattanut huomata tuoteselosteesta. Nyt pakkauksissa on kuitenkin entistä näkyvämpi merkintä palmuöljyttömyydestä. 

Kiistelty palmuöljy

WWF kertoo, että palmuöljy on maailman eniten käytetty kasviöljy. Sitä käytetään moniin arkisiin tuotteisiin, kuten margariiniin, kekseihin, aamiaismuroihin, jäätelöön, kynttilöihin ja pesuaineisiin. Palmuöljyn kysynnän odotetaan lisääntyvän tulevaisuudessa merkittävästi. Palmuöljyn käytön varjopuoli on kuitenkin sen vaikutukset sademetsiin: laajeneva palmuöljyn tuotanto on yksi merkittävimmistä metsäkadon aiheuttajista Kaakkois-Aasian sademetsissä. 

WWF:ltä muistutetaan, että palmuöljyä voidaan kuitenkin myös tuottaa vastuullisesti. Vastuullinen RSPO-sertifioitu palmuöljyn tuotanto tarkoittaa, että luonnonvaraisia sademetsiä ei hakata viljelysmaaksi eikä tulta käytetä plantaasien raivaukseen.

Yli 80 prosenttia maailman palmuöljystä käytetään elintarvikkeisiin. Makeisvalmistaja Cloettan mukaan se sopii hyvin erilaisiin elintarvikeprosesseihin kuten makeisten valmistukseen sekä pitkän säilyvyysajan tuotteisiin. Palmuöljyn maku on neutraali ja sen avulla erityisesti suklaatuotteissa aikaansaatavat rakenneominaisuudet ovat miellyttäviä.

Suomessa esimerkiksi Fazer on sitoutunut käyttämään tuotteissaan ainoastaan sertioitua palmuöljyä. Fazer Makeisten viestintäjohtaja Liisa Eerola perustelee Ilta-Sanomille palmuöljyn käyttöä elintarvikkeissa: palmuöljylle luontaisesti kovana rasvana ei ole tällä hetkellä olemassa olennaisesti parempaa kasvipohjaista vaihtoehtoa. 

– Fazer näkee parhaaksi vaihtoehdoksi palmuöljyn käytön lopettamisen sijaan palmuöljytuotannon vastuullisuuden kehittämisen, Eerola toteaa Ilta-Sanomille.

Palmuöljyä käytetään esimerkiksi Dumlen ja Geishan täytteissä, mutta suoraan suklaaseen öljyä ei koskaan sekoiteta. Suklaassa rasvana käytetään kaakaovoita. 

Myös Cloetta käyttää tuotteissaan ainoastaan RSPO-sertifioitua palmuöljyä. Suuressa osassa tuoteitta öljyn käytöstä on luovuttu jo kokonaan.

Lue myös: Pitääkö suklaata oikeasti säilyttää jääkaapissa vai huoneenlämmössä?

Lähteet: Ilta-Sanomat, WWF, Fazer, Cloetta

***

1:12Näin valmistuu ihmepiirakka – tarvitset vain voitaikinaa ja suklaalevyn

Lisää aiheesta:

Suomalainen sortuu usein väärään leipärasvavalintaanGeisha-suklaan resepti muuttuuTaffel-tuotteiden raaka-aineisiin merkittävä muutos: "Koskee kaikkia perunalastuja, pähkinöitä ja snacks-tuotteita"Taffelin sipseihin merkittävä muutos toukokuun loppupuolella – yhtä raaka-ainetta ei nyt saa: "Vaikuttaa luonnollisesti koko elintarviketoimialaan"Domino-keksien resepti muuttuuFazer yllättää: Wiener nougat -konvehtien resepti muuttuu
RuokaSuklaaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 08:18
    Juusto

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?

  • Eilen17:24
    Arkiruoka

    Kanaruokien ehdoton klassikko valmistuu superhelposti: "Ei voi kauhean pahasti epäonnistua"

  • Eilen10:15
    Ravintolat

    Suomalainen donitsiketju vakavissa vaikeuksissa

  • Eilen08:20
    Ruokakauppa

    "Tofupervoilu" teki paluun – K-kaupoissa näkyy nyt selkeä proteiini-ilmiö

  • ke17:24
    Arkiruoka

    Yhdellä mausteella saat erityisen hyvää kaalilaatikkoa – Pirjon ohje on valtava hitti