Taffel-tuotteiden raaka-aineisiin merkittävä muutos: "Koskee kaikkia perunalastuja, pähkinöitä ja snacks-tuotteita"

Tiesitkö? Näin dippijauhe pitäisi sekoittaa kermaviiliin:"Miksi en ollut tajunnut tätä aiemmin?" 0:27 Tiesitkö? Näin dippijauhe pitäisi sekoittaa kermaviiliin:"Miksi en ollut tajunnut tätä aiemmin?"
KATSO MYÖS VIDEO: Tiesitkö? Näin dippijauhe pitäisi sekoittaa kermaviiliin: "Miksi en ollut tajunnut tätä aiemmin?"

Taffelin tuotteet palaavat nyt raaka-aineiltaan ennalleen, eli palmuöljy vaihtuu takaisin auringonkukka- ja rapsiöljyyn.  

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin toukokuussa 2022 Taffelin sipsien ja muiden snacks-tuotteiden raaka-ainemuutoksesta.

Ukrainan sodan aiheuttaman raaka-ainepulan vuoksi Taffelilla, ja monissa muissakin elintarvikeyrityksissä, jouduttiin etsimään auringonkukkaöljylle korvike. Ukraina on normaalitilanteessa maailmanlaajuisesti suurin auringonkukkaöljyn tuottaja, ja tuottaa yhdessä Venäjän kanssa noin 80 prosenttia globaalista volyymista.

– Tämän volyymin poisjääminen vaikuttaa luonnollisesti koko elintarviketoimialaan ja auringonkukkaöljylle pitää löytää vaihtoehtoisia raaka-aineita, Taffelin omistavan Orklan Suomen viestintäjohtaja Nina Olin kertoi viime toukokuussa MTV Uutisille.

Kuluttaja-lehden mukaan auringonkukkaöljyä korvattiin Ukrainan sodan aiheuttaman raaka-ainepulan vuoksi palmuöljyllä ja muilla kasviöljyillä eri valmistajilla myös esimerkiksi pakasteperunoissa, tonnikalassa ja kasvirasvalevitteissä.

Auringonkukkaöljy vaihtuikin Taffelilla tilanteen vuoksi tilapäisesti sertifioituun ja segregoituun palmuöljyyn.  

Auringonkukka- ja rapsiöljy tekevät paluun: "Koskee kaikkia perunalastuja, pähkinöitä ja muita snacks-tuotteita"

Nyt Taffelilta kerrotaan tilapäisen öljyvaihdoksen päättyvän. Tammikuun jälkeen yrityksen tuotteissa ei käytetä enää palmuöljyä.

– Palaamme perunalastuissa tuttuun auringonkukkaöljyn ja rapsiöljyn sekoitukseen ja näillä valmistetut tuotteet ilmestyvät myymälöihin helmikuusta alkaen, hiukan riippuen tuotteen kierrosta. Tavoitteenamme on, että emme palaisi palmuöljyyn tuotteistossamme, Taffelin tiedotteessa kerrotaan.

Auringonkukkaöljyn saatavuus Ukrainasta ei valitettavasti sodan vuoksi ole parantunut, vaan Taffel on löytänyt muita öljytoimittajia EU:n alueelta. Viestintäjohtaja Nina Olinin mukaan raaka-ainemuutos vaikuttaa nyt kaikkiin tuotteisiin, joihin tehtiin öljyvaihdos viime keväänä.

– Muutamiin tuotteisiin, kuten Taffel Roust -tuotteisiin palmuöljyä ei silloin vaihdettu, mutta muuten tämä koskee kaikkia perunalastuja, pähkinöitä ja muita snacks-tuotteita, Olin kertoo MTV:lle.

Maistaako öljyn vaihtumisen tuotteissa?

Vaikka palmuöljy onkin kiistelty raaka-aine, ei sen tilapäinen käyttö tuotteissa aiheuttanut Olinin mukaan palautevyöryä Taffelille.

– Ihan yksittäisiä palautteita tuli kuluttajilta. Meille tämä onkin periaatteellinen asia: luovuimme omassa tuotannossamme palmuöljystä kokonaan jo vuonna 2014, niin kyllä me myös nopeasti halusimme takaisin siihen tilanteeseen. 

Koska palmuöljy on makuprofiililtaan neutraali, ei se Olinin mukaan vaikuttanut juurikaan tuotteiden makuun. 

– Tietenkin se on eri öljy, eli pieni ero maussa voi aina olla.

Taffel aloittaa palmuöljymerkinnän poistamisen tuotetiedoistaan ja pakkauksistaan kevään 2023 aikana.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat