Domino-keksien resepti muuttuu

domino
Domino-kekseissä ei jatkossa ole enää palmuöljyä. MTV

Domino-keksien resepti muuttuu: keksien valmistuksessa ei jatkossa enää käytetä palmuöljyä.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivustolla uutisoitiin viime viikolla kevään ja kesän makeisuutuuksista. Isoimmat makeisvalmistajat Fazer, Panda, ja Cloetta paljastivat omat uutuustuotteensa, joiden joukosta löytyi muun muassa täytelakuja, uusi Tupla-patukka sekä toivottua Fazerin suklaata.

Katso video: Minuutin mukikakku! Kokeile tätä herkkua Domino- tai Oreo-kekseistä. Artikkeli jatkuu videon alla.

Nerokas herkku Oreo- tai Domino-kekseistä – kokeile kahden ainesosan mukikakkua! 0:56
Kahden ainesosan mukikakun voi nautiskella vaikka jäätelön kera.

Domino-keksien resepti muuttuu: Hyvästit palmuöljylle

Fazer tiedotti uutuusmakeistensa lisäksi myös keksihyllyjen kuulumiset. Yhtiön keksikesän uutuuksien joukossa on muun muassa uusia vegaanisia Domino-keksimakuja, Marianne Toffee ja Salty Caramel. 

Fazer kertoo tiedotteessaan myös muita uutisia Domino-kekseihin liittyen: vuodesta 1953 markkinoilla olleiden keksien resepti nimittäin muuttuu.

– Jatkossa Domino-keksit leivotaan ilman palmuöljyä. Muutos toteutetaan liukuvasti keväästä alkaen. Merkinnän löydät pakkauksesta, Fazerilta kerrotaan.

Useat yritykset pyrkivät eroon palmuöljystä

Kyseessä ei ole ensimmäinen klassikkotuote Fazerilla, jonka reseptiä muutetaan nimenomaan palmuöljyn osalta. Viime syksynä makeisyhtiö tiedotti myös Wiener nougat -konvehtien reseptimuutoksesta. Fazerilta kerrottiin tuolloin MTV Uutisille, että yhtiössä etsitään nyt laajemmin vaihtoehtoja palmuöljylle tuotteissa.

– Muutos on osa isompaa kokonaisuutta, jossa etsimme asteittain muita vaihtoehtoja palmuöljylle makeis- ja keksituotteissamme. Sama ratkaisu ei sovellu kaikkiin tuoteresepteihin ja haluamme varmistua vaihtoehtojen vastuullisuudesta, siksi muutos tehdään asteittain, Fazer makeisten viestintäjohtaja Liisa Eerola kertoi MTV Uutisille.

Myös esimerkiksi makeisvalmistaja Panda on jo luopunut palmuöljyn käytöstä suklaatuotteissaan. Esimerkiksi klassiset Joulupöydän konvehteja -suklaamakeiset ovat nyt palmuöljyttömiä.

– Kuluttajapalaute palmuöljyn poistamisen suhteen on ollut erittäin positiivinen. Suomessa palmuöljyn korvaaminen on aloitettu jo vuosia sitten, ja esimerkiksi Panda-suklaalevymme ovat olleet palmuöljyttömiä jo vuodesta 2016, Orklan viestintäjohtaja Nina Olin kertoi MTV Uutisille vuonna 2020. 

Miksi palmuöljy on haitallista?

Palmuöljyn tuotantoon liittyy paljon eettisiä ongelmia ja lisäksi sitä pidetään epäterveellisenä kovana rasvana. Ruokaviraston mukaan palmuöljyä käytetään elintarviketeollisuudessa erityisesti sen kiinteän olomuodon takia. 

Elintarviketeollisuudessa palmuöljyn voisi kuitenkin teknisesti korvata myös muilla kovilla rasvoilla, esimerkiksi voilla tai kookosrasvalla. Tätä kuitenkin rajoittavat usein suuremmat kustannukset.

WWF:n syksyllä julkaiseman selvityksen mukaan useat yritykset eivät lupauksistaan huolimatta ole pystyneet varmistamaan käyttämänsä palmuöljyn kestävyyttä. Palmuöljyn tuotanto köyhdyttää luontoa, ja palmuöljy onkin toiseksi merkittävin metsäkatoa aiheuttava raaka-aine EU-markkinoilla.

Videolla: Tiedätkö, miten Tupla-patukka avataan oikein? 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!