Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Hyviä uutisia ruisleivästä

Kotimaista ruista riittää hyvin talven yli.
Kotimaista ruista riittää hyvin talven yli. MTV
Julkaistu 10.09.2025 10:31

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Leipäviikon kunniaksi saatiin nyt myös hyviä uutisia kaikille ruisleivän ystäville.

Pro Ruis ry:n mukaan syksyn satoennuste lupailee hyvää kotimaiselle rukiille. Ennusteen mukaan kotimainen ruis riittää jälleen ruisleivän leivontaan myös ensi talveksi.

– Tämä on tärkeää, koska suomalaiset haluavat syödä kotimaisesta viljasta leivottua leipää. Ruisleipä on myös merkittävin täysjyväviljan lähteemme, joten terveellisen raaka-aineen turvaaminen on kansanterveydellisestikin tärkeää, yhdistys toteaa tiedotteessaan.

Lue myös: Voiko leipää syödä, jos haluaa laihtua?

Luonnonvarakeskuksen elokuun satoennusteen mukaan ruista korjattiin 21 000 hehtaarin alalta noin 93 400 tonnia. Hehtaarisadon arvioidaan olleen selvästi 10 vuoden keskiarvoa suurempi. Elintarvikekäyttöön tarvitaan vuosittain arviolta 75 000 tonnia ruista, joten sato kattaa tarpeen.

Ruisleivän syönti kannattaa

Ruis on suomalaisten tärkein täysjyvän lähde, muistuttaa yhdistyksen projektikoordinaattori Terhi Virtanen. Suosituksen mukaan täysjyvää tulisi syödä vähintään 90 g päivässä. Ruisleipäpala sisältää täysjyvää noin 15–25 grammaa.

– Täysjyväviljan riittävä saanti edistää terveyttä monin tavoin, Virtanen muistuttaa.

Lue myös: Selkeä muutos suomalaisten leivänpäällisissä

Katso myös video: Onko ruisleipä terveellistä?

1:42Onko ruisleipä terveellistä? – "Jos yksi asia pitäisi valita, mitä katsoisin ruisleipäpaketista…"Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen kommentoi ruisleivän terveellisyyttä.

Lisää aiheesta:

Leipäpusseihin uusi merkintä – se kannattaa tarkistaaYksi leipä on nyt entistä suositumpaa Suomessa – ostatko sinäkin?Suomalainen erikoisuus on leipähyllyjen hittituote – tiesitkö tätä ruisleivästä? Syötkö sinäkin? Suomalaisilla on uusi suosikkileipä: "Terveellisyys kiinnostaa kuluttajia edelleen"Tee näin joka toinen kerta, kun syöt leipää – terveytesi kiittää! Jopa 16 kiloa henkeä kohden vuodessa! Suomalaiset maailman suurimpia kuluttajia tämän viljan kohdalla
RuokaLeipäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 13:20
    Lemmikit

    Lemmikkien leipäjonoja järjestetään jo useissa kaupungeissa – "Ihmisten elämäntilanteet voivat muuttua nopeasti"

  • 07:44
    Leipä

    Voiko leipää syödä, jos haluaa laihtua?

  • Eilen17:18
    Arkiruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos

  • Eilen07:43
    Leipä

    Tarkista tärkeä asia, kun ostat leipää – vaikuttaa terveyteesi

  • ma17:17
    Pasta

    "Miljoonan dollarin spagetti" – herkullinen jauhelihapasta nousi hitiksi