Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tee näin joka toinen kerta, kun syöt leipää – terveytesi kiittää!

Valitse leipää syödessäsi joka toinen kerta ruisleipä, Leipätiedotus ry suosittelee.
Valitse leipää syödessäsi joka toinen kerta ruisleipä, Leipätiedotus ry suosittelee.Shutterstock
Julkaistu 27.02.2020 08:15

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Perjantaina vietetään kansallista Ruisleipäpäivää. Leipätiedotus ry muistuttaa ruisleivän runsaista terveyshyödyistä.

Perjantaina 28.2. vietetään neljättä kertaa Ruisleipäpäivää. Ruisleipä on suomalaisille rakas ruoka ja vuonna 2017 se valittiinkin kansan toimesta kansallisruoaksemme. 

Leipätiedotus ry:n mukaan suomalaiset syövät eniten ruista koko maailmassa, jopa 16 kiloa henkeä kohden vuodessa.

Valitse joka toinen leipä rukiisena

Rukiin puolesta puhuu ennen kaikkea terveellisyys. Suomessa ruis jauhetaan pääosin runsaasti kuitua sisältäväksi täysjyväjauhoksi, josta ruisleipä leivotaan. Näin kaikki rukiin hyvät terveysvaikutukset saadaan hyödynnettyä. Leipätiedotus ry suositteleekin kiinnittämään huomiota leipälaatuun.

Kotimainen ruis lisääntynyt

Viime vuosikymmenen aikana rukiin viljely on Suomessa lisääntynyt ja nykyisin olemmekin omavaraisia rukiin osalta. Vielä kymmenen vuotta sitten elintarviketeollisuuden käyttämästä, noin 100 miljoonasta ruiskilosta, puolet tuotiin ulkomailta. 

– Valitsemalla joka toisen leipäpalan rukiisena, voi kuidun saantia lisätä ruokavaliossa. Kolme täysjyväistä ja runsaskuituista ruisleipäpalaa sisältää jopa 12 grammaa kuitua, kun päivittäinen kuitusuositus on 25–35 grammaa, Leipätiedotus ry:stä muistutetaan

Rukiin terveysvaikutuksia on tutkittu paljon sekä meillä että maailmalla. Tutkimusten mukaan täysjyväruis antaa suojaa muun muassa sydän- ja verisuonitauteja sekä hormonivälitteisiä syöpiä vastaan.

Täysjyväviljojen on todettu pienentävän merkittävästi riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin ja suolistosyöpään. Viimeisimmät tutkimukset ovat lisäksi vahvistaneet tuloksia, joiden mukaan täysjyväviljan säännöllinen nauttiminen osana ruokavaliota vähentää myös kuolleisuutta.

Myös kaura on nyt pop

Ruisleipä ei suinkaan ole ainoa, jonka terveyshyötyjä on viime aikoina suitsutettu. Täysjyväkauraleivän kysyntä on räjähtänyt Suomessa, kun tietoisuus kauran terveellisyydestä on lisääntynyt. 

–  Kauran ravintokoostumus on hyvä. Proteiini- ja rasvapitoisuus on korkeampi kuin muilla Suomessa viljeltävillä viljoilla, kertoo Turun yliopiston apulaisprofessori ja OATyourGUT-tutkimushankkeen vastuullinen johtaja Kaisa Linderborg kertoi syksyllä 2019.

Lähes 40 prosenttia suomalaiskuluttajista on lisännyt kauraleivän syöntiä viimeisen vuoden aikana. 

Lue myös: Tämä tieto kannattaa lukea tarkkaan leipäpaketin kyljestä: "On aika haudata mustavalkoinen 'vain tumma leipä on terveellistä' -ajattelutapa"

Lähde: Leipätiedotus ry

***

6:24Leipää juuresta

Lisää aiheesta:

Leipäpusseihin uusi merkintä – se kannattaa tarkistaaYksi leipä on nyt entistä suositumpaa Suomessa – ostatko sinäkin?Suomalainen erikoisuus on leipähyllyjen hittituote – tiesitkö tätä ruisleivästä? Syötkö sinäkin? Suomalaisilla on uusi suosikkileipä: "Terveellisyys kiinnostaa kuluttajia edelleen"Tiesitkö tätä ruisleivästä? Voi vaikuttaa merkittävällä tavalla terveyteesi – kunhan yksi ehto täyttyySuomalaisilla uusi selkeä leipäsuosikki, jonka myynti on kasvanut huimasti – syy piilee raaka-aineessa: "Proteiini- ja rasvapitoisuus on korkeampi"
RuokaRuokavalioLeipäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 07:43
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?

  • Eilen17:14
    Ruokakauppa

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • Eilen11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • Eilen07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • 14.9.17:33
    Leivonta

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy