Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Etooko tietty ruoka vatsataudin jälkeen? Tutkimus: Ruokamyrkytys muuttaa aivoja

Tutkimuksen mukaan ruokamyrkytys saattaa muuttaa aivoja pitkäaikaisesti.
Tutkimuksen mukaan ruokamyrkytys saattaa muuttaa aivoja pitkäaikaisesti.Shutterstock
Julkaistu 14.04.2025 07:43

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Tutkijat selvittivät, miksi ruokamyrkytyksen aiheuttanut ruoka etoo myös jatkossa.

Vuonna 2024 Helsingissä todettiin yli 30 osterien aiheuttamaa ruokamyrkytystä. On mahdollista, etteivät merellisetherkut enää maistuneet karun kohtalon kokeneille. Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ruokamyrkytys saattaa muuttaa aivoja pitkäaikaisesti.

Tutkijoiden mukaan ruokamyrkytys aiheuttaa eräänlaisia pitkäaikaisia välttelysignaaleja, jotka välittyvät suolistosta aivoihin, kertoo Technology Networks. 

Suolen ja aivojen yhteys on ollut jo pitkään tiedossa. Länsimainen ruokavalio, istuva elämäntyyli ja kaupungistuminen vaikuttavat mitä todennäköisemmin epäsuotuisasti suolistobakteereihin ja sitä kautta lisäävät riskiä elintapasairauksiin. Ripulin hoidosta tuttu probiootti puolestaan saattaa tepsiä myös masennukseen.

Lue myös: Auttaako Jaffa oikeasti vatsatautiin? Lääkäri arvioi poppakonstit

Myrkytysoireet johtivat juoman välttelyyn

Ruokamyrkytys saattaa muuttaa ihmisen tapoja jopa vuosikausiksi: jos myrkytyksen saa tietyntyyppisestä ruoka-aineesta, ajatuskin sen syömisestä voi tuntua etovalta vielä pitkään.

Tohtoritutkija Christopher Zimmerman kollegoineen testasi muistin muutoksia hiirillä, joille tarjottiin rypäleenmakuista Kool-Aid-juomaa. Juoma valittiin, koska sillä on tietyntyyppinen makuprofiili.

Kokeessa ne hiiret, joille oli juoman juomisen jälkeen aiheutettu väliaikaisia ruokamyrkytyksenkaltaisia oireita pistoksella, välttivät myöhemmin rypälejuomaa eivätkä halunneet juoda sitä uudelleen.

Aivokuvissa havaittiin, että erityisesti mantelitumake aktivoitui sekä uudesta juomasta, ruokamyrkytysoireista että negatiivisen kokemuksen muistelusta. Kokeessa aivoalueilta löytyi CGRP-nimistä proteiinia tuottavia soluja, ja pelkästään näiden solujen aktivoiminen ilman sairauden oireita sai aikaan halun välttää "ruokamyrkytysjuomaa".

Lue myös: Kuinka helposti sairastut norovirukseen? Riskiin voi vaikuttaa seikka, jolle et mahda mitään

On mahdollista, että maku "merkitsee" aivosoluja

Epäselväksi jäi tarkka mekanismi, jolla suolisto ja aivot viestivät "huonoista ruokamuistoista". 

Jatkossa tutkimuskohteena voisikin olla tapa, jolla aivot käsittelevät ruoansulatusjärjestelmän viestejä, ja miten ne vaikuttavat oppimiseen ja muistiin. On mahdollista, että maku "merkitsee" aivosoluja, jotka säilyttävät herkkyytensä sairausoireille tunteja syömisen jälkeen.

Zimmermanin mukaan tutkimus voisi auttaa selvittämään, miten aivot oppivat yhdistämään kaksi erillistä asiaa, jotka eivät tapahdu välittömästi perätysten. Tutkimus voisi auttaa esimerkiksi trauman synnyn ymmärtämisessä.

Lue myös: 

"Jos satuit näkemään naishenkilön Stockmannin edustalla huuto-oksentamassa..." – ajatuskin niljakkaasta osterinperkeleestä saa nyt voimaan pahoin

Keitetyssä riisissä piilee riski: Syötkö tietämättäsi "ripuliriisiä"?

Ikävä havainto ravintola- ja markettisusheista: "Hyvä tiedostaa..."

Katso myös: Miten välttää norovirus?

6:24Noro jyllää - miten välttää tartunta?Voiko ikävän taudin välttää? Infektiosairauksien linjan apulaisylilääkäri antaa neuvonsa.

Lähteet: Technology Networks, Nature, Earth

Artikkelia muokattu 14.4.2025 klo 10.29 ja 12.23: muokattu alaosan videon kuvatekstissä titteli muotoon "infektiosairauksien linjan apulaisylilääkäri".

Lisää aiheesta:

Iskikö morkkis heti pikkujouluista poistuessa? Tästä se voi johtuaMiksi punaviini aiheuttaa joillekin kamalaa päänsärkyä? Tutkijat uskovat ratkaisseensa mysteerinVoiko ummetus lisätä Alzheimerin riskiä? Tutkimuksessa näyttöä yhteydestäKaiveletko nenääsi? Ei missään nimessä kannata, sanoo professori – tutkimus paljasti terveysriskin "Himohormoni" vähensi alkoholistiapinoiden juopottelua puolella – apua myös ihmisille?Mies humaltui jopa hedelmämehusta – auttoi ulosteellaan selvittämään yleisen sairauden syntyä: "Nämä bakteerit tuhoavat maksaa alkoholin tavoin"
RuokaTutkimustuloksetSairaudet ja tauditMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:14
    Ruokakauppa

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • Eilen11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • Eilen07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • 14.9.17:33
    Leivonta

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy

  • 14.9.09:46
    Ruoanlaitto

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen