Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ikävä havainto ravintola- ja markettisusheista: "Hyvä tiedostaa..."

1:13Paljonko riisiä ja lohta oikeasti on markettisushissa? Punnitsimme kahden kaupan lohinigiritKATSO MYÖS: Paljonko riisiä ja lohta oikeasti on markettisushissa? Punnitsimme kahden kaupan lohinigirit.
Julkaistu 16.01.2024 12:22

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ravintoloissa ja marketeissa myytävien sushien laatua selvitettiin vuonna 2023 pääkaupunkiseudulla ja sen lähipiirissä. Tulokset paljastivat laadun hieman heikentyneen vuosien varrella. Kolmesta näytteestä löytyi myös listeriaa.

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut, Espoon seudun ympäristöterveys, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus ja Porvoon ympäristöterveydenhuolto selvittivät vuonna 2023 sushien mikrobiologista laatua.

Helsingin kaupungin tiedotteen mukaan sushinäytteitä otettiin vuoden aikana 59 ravintolasta ja 30 myymälästä. Myymälöissä itse valmistettuja susheja myytiin pakkaamattomina itsepalvelu- tai palvelumyynnistä. Näytteitä otettiin yhteensä 177, joista 118 ravintoloista ja 59 myymälöistä. Yhteensä 13 uusintanäytettä otettiin paikoista, jotka saivat huonot tulokset. 

Näytteistä tutkittiin aerobisten mikrobien kokonaispesäkeluku, Staphylococcus aureus ja Bacillus cereus. Kalaa ja äyriäisiä sisältävistä susheista tutkittiin myös Listeria monocytogenes. 

Lue myös: Japanilainen huippukokki tuli Suomeen ja halusi ehdottomasti testata poikkeuksellista sushia: "En ole koskaan ennen päässyt kokeilemaan"

Tulokset paljastivat: Laatu hieman huonontunut vuodesta 2012

Kaikista näytteistä tehtiin myös alustava aistinvarainen arvio ja selvitettiin happamuus. Näytteenoton yhteydessä selvitettiin lisäksi muun muassa valmistusajankohtaan ja lämpötilahallintaan liittyviä asioita.

Kaupunkien selvityksestä käy ilmi, että sushinäytteistä 80,2 prosenttia oli mikrobiologiselta laadultaan hyviä, 12,4 prosenttia välttäviä ja 7,4 prosenttia huonoja. Helsingin kaupunkin mukaan välttävät näytteet ovat vielä elintarvikkeeksi kelpaavia, mutta huonot eivät. 

– Vuoden 2023 selvityksessä tulokset olivat hieman vuonna 2012 tehtyä selvitystä huonommat. Huonontuneiden näytetulosten pääasiallisena syynä oli suuri aerobisten mikrobien kokonaispesäkeluku, kaupungin tiedotteessa kerrotaan. 

"On hyvä tiedostaa listerian esiintymismahdollisuus susheissa"

Ruokamyrkytyksiä aiheuttava Bacillus cereus oli syynä vain yhteen huonoon näytetulokseen ja Staphylococcus aureus ei yhteenkään. Bacillus cereus -bakteerin määrä kuvaa muun muassa kasvisten pesun huolellisuutta ja jäähdytyksen onnistumista ja Staphylococcus aureuksen määrä käsihygienian laatua.

Sen sijaan listeriaa, eli Listeria monocytogenesta, havaittiin kolmessa näytteessä. Havaitut määrät olivat kuitenkin niin pienet, että listerian aiheuttama sairastumisriski oli pieni.  

– Riskiryhmään kuuluvien, kuten raskaana olevien ja iäkkäiden, on kuitenkin hyvä tiedostaa listerian esiintymismahdollisuus susheissa, toteaa elintarviketarkastaja Terhi Juppi Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista.

Selvityksen mukaaan susheissa käytetään paljon kuumentamattomia raaka-aineita, mikä saattaa olla osittain syynä huonoihin näytetuloksiin. Sushien laatu pystytään varmistamaan raaka-aineiden oikeanlaisella säilytyksellä sekä hygieenisellä käsittelyllä.

Lue myös: Sushibuffet on omalaatuinen suomalaisten suosikki, jossa japanilainen ruokakulttuuri on ymmärretty väärin

Katso myös video: Suomessa sushikulttuuri on lähes päinvastainen kuin Aasiassa

9:04Suomessa sushikulttuuri on lähes päinvastainen kuin Aasiassa – mikä on buumin taustalla?Mikä on sushibuumin taustalla?

Lähde: Helsingin kaupunki

Lisää aiheesta:

Helsinkiläisravintoloiden valmistamien ruokien laadusta löytyi huomautettavaa – "Joissakin ravintoloissa vielä parannettavaa"Elintarviketarkastajat ratsasivat kauppojen valmisruokia pääkaupunkiseudulla – tulokset karua luettavaaHelsinkiläisten pubien jääpaloista paljastui likainen yllätysHelsingin kaupunki selvitti kaupoissa myytävien mätien laadun: Täältä löytyivät huonolaatuisimmat tuotteet – listeriaa neljässä näytteessäKalatiskien kaloista paljastui ikävä tosiasia – jopa 26 prosentissa huono laatu ja pilaajabakteereita: "Kalalle annettavat säilyvyysajat liian pitkiä"Keitetyssä riisissä piilee riski: Syötkö tietämättäsi "ripuliriisiä"?
SushiRavintolatRuokakauppaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Sushi
  • 14.10.17:22
    Ruoka

    Sushiakin suositumpaa! Japanin omaa "karjalanpiirakkaa" saa Suomestakin

  • 23.3.17:31
    Ruoka

    Sushiautomaatit rantautuvat Suomeen – tästä on kyse

  • 18.3.14:47
    Ravintolat

    Helsinkiläinen sushiravintola suljettiin – törkyisessä kunnossa, runsaasti eläviä ja kuolleita torakoita

  • 10.3.13:02
    Ruoka

    Sushikokki kertoo, mikä markettisushissa mättää – "Aika kaukana siitä, mitä sen kuuluisi olla"

  • 16.10.202409:09
    Ruoka

    Hiilaritonta sushia! Ennennäkemätön suomalaiskeksintö palkittiin maailman parhaana