Ravintoloissa ja marketeissa myytävien sushien laatua selvitettiin vuonna 2023 pääkaupunkiseudulla ja sen lähipiirissä. Tulokset paljastivat laadun hieman heikentyneen vuosien varrella. Kolmesta näytteestä löytyi myös listeriaa.
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut, Espoon seudun ympäristöterveys, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus ja Porvoon ympäristöterveydenhuolto selvittivät vuonna 2023 sushien mikrobiologista laatua.
Helsingin kaupungin tiedotteen mukaan sushinäytteitä otettiin vuoden aikana 59 ravintolasta ja 30 myymälästä. Myymälöissä itse valmistettuja susheja myytiin pakkaamattomina itsepalvelu- tai palvelumyynnistä. Näytteitä otettiin yhteensä 177, joista 118 ravintoloista ja 59 myymälöistä. Yhteensä 13 uusintanäytettä otettiin paikoista, jotka saivat huonot tulokset.
Näytteistä tutkittiin aerobisten mikrobien kokonaispesäkeluku, Staphylococcus aureus ja Bacillus cereus. Kalaa ja äyriäisiä sisältävistä susheista tutkittiin myös Listeria monocytogenes.
Lue myös: Japanilainen huippukokki tuli Suomeen ja halusi ehdottomasti testata poikkeuksellista sushia: "En ole koskaan ennen päässyt kokeilemaan"
Tulokset paljastivat: Laatu hieman huonontunut vuodesta 2012
Kaikista näytteistä tehtiin myös alustava aistinvarainen arvio ja selvitettiin happamuus. Näytteenoton yhteydessä selvitettiin lisäksi muun muassa valmistusajankohtaan ja lämpötilahallintaan liittyviä asioita.