K-kauppias Harri veti töpselit irti juomakaapeista – keksi myös toisen ovelan sähkönsäästökikan: "Kukaan ei huomaa..."

Viisi vinkkiä energiankulutuksen pienentämiseksi 2:13 Viisi vinkkiä energiankulutuksen pienentämiseksi
KATSO MYÖS VIDEO: Näin saat sähkölaskua pienemmäksi! Viisi vinkkiä energiankulutuksen laskemiseen

Jyväskyläläinen ruokakauppias veti piuhat irti juomakaapeista säästääkseen sähköä.

Sähkön hurja hinta on kova pala purtavaksi paitsi suomalaisille kotitalouksille myös monille yrityksille ja yrittäjille. Monissa yrityksissä pohditaankin nyt erilaisia keinoja sähkökulujen leikkaamiseen. Joissain firmoissa on esimerkiksi siirrytty kokonaan yövuoroihin, sillä öisin sähkön pörssihinnat ovat huomattavasti päivätaksoja huokeampia.

Katso myös video: Tiesitkö tätä leivänpaahtimestasi? Tärkeä yksityiskohta jäänyt monilta huomaamatta. Juttu jatkuu videon alla.

Tiesitkö tätä leivänpaahtimestasi? Tärkeä yksityiskohta jäänyt monilta huomaamatta 0:26
Oletko hoksannut tätä leivänpaahtimestasi?

Kauppias järjesti huutoäänestyksen: Juomakaapeista töpselit irti

Sähköä kuluttavat kiitettävät määrät myös esimerkiksi ihan tavalliset ruokakaupat. Energiakriisi sai jyväskyläläisen K-kauppiaan Harri Minkkisen pohtimaan elokuussa, mitä kasvavalle sähkölaskulle voisi tehdä. Kauppias keksi yhden säästökeinon ja päätti järjestää aiheen tiimoilta huutoäänestyksen Facebookissa:

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

– Tällainen keskikokoinen supermarket kuluttaa sähköä vuodessa noin 30 sähkölämmitteisen omakotitalon verran. Normaalitilanteessa sähkö on maksanut vuodessa noin 50000–60000 euroa. Talvella lasku tulee olemaan keskimääräistä huomattavasti suurempi. Se on sitä jo nyt, kauppias alusti julkaisussaan.

Huutoäänestyksessä asiakkaat saivat tehdä päätöksen siitä, vedetäänkö juomakaapeista piuhat irti energiansäästön vuoksi. Kauppias Harri kertoo MTV Uutisille juomakaappien sulkemisen saaneen murskavoiton äänestyksessä.

– Keskolta tuli ensin ohjeistus, että nostetaan juomakaappien lämpöä. Päättelin että, kun syksy on alkanut ja ulkona viileää, niin ihmiset eivät enää kaipaa kylmiä juomia suoraan hyllystä. Ajattelin sitten, että miksei kaapeista voisi ottaa kokonaan virrat pois, kauppias kertoo ideastaan.

Merkittävät säästöt vuodessa

K-Supermarket Kotikentässä on yhteensä 15 juomakaappia. Kauppiaan laskelmien mukaan niiden sulkeminen tarkoittaa vuositasolla noin 11 000 kilowattitunnin säästöjä.

– Se on puolikkaan omakotitalon vuosikulutuksen verran, eli aika merkittävä säästö. Jokaisen pitää säästää sähkössä ja olemme talkoissa mukana.

Kauppiaan mukaan juomakaappien sulkemisesta on tullut asiakkailta pääosin positiivista palautetta. Harri kertoo laittaneensa aiheesta infolapun kassalle, jossa kiitetään asiakkaita viisaasta päätöksestä. Tempausta on ihasteltu muun muassa Twitterissä:

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

– Reilusti yli 99 prosenttia on ollut positiivista palautetta. Vain muutama nuori haluaisi kokiksensa kylmänä, mutta en ala pitämään yhtä tai kahta kaappia päällä. Ei aleta suosimaan tiettyjä panimoita, Harri kertoo.

Valaistusta vähemmälle kaupoissa: "Kukaan ei huomaa"

Jyväskyläläisessä K-Supermarketissa on keksitty myös muita sähkönsäästökeinoja. Kaupassa on muun muassa yhdistelty varastoja, jonka ansiosta yksi 15 neliön kylmähuone saatiin muutettua lämpimäksi.  Kauppias Harri muistuttaa, että kaupat voisivat helposti säästää myös valaistuksessa.

– Olisi mahdollisuus ottaa osa loisteputkista pois. Monet kaupat ovat tosi kirkkaita ja lähes puolet energiakuluista tulee valaistuksesta. Kukaan ei huomaa, jos ottaa osan loisteputkista pois. Tein sen itse heviosastolla ja kukaan ei ole maininnut asiasta mitään.

Kaupan Jonne-setti edelleen hitti

Jyväskyläläiskaupassa on ennenkin toteutettu erilaisia tempauksia. Olemme kertoneet aiemmin muun muassa kaupan hitiksi nousseesta Jonne-setistä.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Jonne-setin ideana on kannustaa nuoria valitsemaan energiajuomien sijaan edullinen virvoitusjuoma ja patonki -setti. Vuonna 2020 lanseerattu Jonne-setti on edelleen kaupassa myynnissä.

– Siihen on kyllä aika vaikea löytää tuotteita nykyään, joten taidetaan myydä niitä tappiolla. Omien havaintojeni mukaan energiajuomien kulutus on kääntynyt laskuun, joten kai ne pennut pikku hiljaa tajuavat, Harri nauraa.  

Katso myös video: Oletko huomannut tätä yksityiskohtaa Lidlin paistopisteellä?

Oletko huomannut tätä yksityiskohtaa Lidlin paistopisteellä? 0:30
Tämä yksityiskohta on mennyt monelta ohi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!