Barista vinkkaa neljä tärkeää muistisääntöä kahvinkeittoon – "Voi kuulostaa hieman pikkutarkalta"

Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä 1:01 Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä
KATSO MYÖS: Tummapaahtoinen kahvi on vatsaystävällisempää? Ruokalusikkaa voi käyttää kahvin annosteluun? Tässä totuus yleisistä kahvimyyteistä!

Kahvinkeitossa puhdas pannu on puoli juomaa.

Pääkuvan videolla pohditaan kahvimyyttejä: pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa?

Kahvinkeitto on jotain sellaista, minkä moni suorittaa sen enempää ajattelematta. Saman verran vettä ja saman verran puruja kuin aina ja ei kun porisemaan.

Varsinkin yhteen asiaan kuitenkin kannattaisi kiinnittää enemmän huomiota, nimittäin kahvinkeittimen puhtauteen.

Kahviasiantuntija Jarno Peräkylä muistuttaa Oatlyn tiedotteessa, että likainen keitin vaikuttaa lopulta myös kahvin aromeihin.

Puhtaalla keittimellä saat parempaa kahvia

Kaikki kahvinkeitossa käytetyt välineet olisi hyvä puhdistaa säännöllisesti.

 – Joka päivä käytössä oleva keitin kannattaa puhdistaa vähintään parin kuukauden välein, jotta kahvirasva ja hanaveden mukana tulevat epäpuhtaudet saadaan puhdistettua, Vuoden Baristaksi kahdesti valittu Peräkylä toteaa.

Kolme tärkeää muistisääntöäkahvinkeittimen puhdistuksessa:

 • Käytä aina erillistä kannua veden annosteluun. Älä ikinä annostele vettä kahvinkeittimen kahvipannulla!  
 • Pese kahvinkeittimen pannu ja suppilo joka käyttökerran jälkeen  lämpimällä vedellä ja tiskiaineella.  
 • Silloin tällöin tehtävään tehopesuun kannattaa käyttää keittimien puhdistamiseen käytettävää pesuainetta, jota saa ostettua ihan perusmarkettien kahvinkeitinosastolta.  

Peräkylän neljäs muistisääntö liittyy siihen, jos kahvihifistelijä päättää viedä kotona kahvittelun hieman uudelle tasolle jauhamalla kahvipavut itse tai ostamalla ne tuoreeltaan jauhettuna.

– Valmistusohjeilla on ruoanlaitossa väliä, eikä kahvinkeittokaan tee sääntöön poikkeusta. Kahvin punnitseminen keittiövaa'alla voi kuulostaa hieman pikkutarkalta, mutta lopputuloksen kannalta kahvin määrän tarkistus palkitsee, Peräkylä toteaa.

Peräkylän nyrkkisääntö on, että suodatinkeittimeen mitataan 60 grammaa kahvia litraa vettä kohden. Tummemmissa paahdoissa kahvin määrää voi kuitenkin nostaa 65 tai jopa 70 grammaan.

Joka kahdeksas maitoa kahvissaan käyttävä suomalainen valitsee kauramaidon

Oatly Suomen teettämän tuoreen kahvikyselyn* mukaan lähes 80 prosenttia suomalaisista juo päivittäin kahvia ja heistä noin puolet (52 %) 2–3 kuppia päivässä.

Noin joka kahdeksas (13 %) suomalainen nauttii kahvinsa useimmiten kaurajuoman kanssa. 18–24-vuotiaista kaurajuomaa käyttää useimmiten kahvissaan jo lähes joka kolmas (30 %). 

 Peräkylä vinkkaa, että juuri tietyn tyyppiset kahvit sopivat paremmin kaurajuoman kanssa nautittavaksi kuin toiset.

– Kaurajuoma sopii erityisen hyvin kahveihin, joissa on maanläheinen ja suklainen makuprofiili. Näitä makuprofiileja löytyy muun muassa eteläamerikkalaisista ja indonesialaisista kahveista. Myös paahtoasteella on suuri merkitys. Tummemmat paahdot toimivat paremmin kaurajuoman kermamaisen ja kauraisen maun kanssa, Peräkylä neuvoo todeten, että makuja on toki monenlaisia.

*Kahvikysely toteutettiin Bilendin hallinnoimassa M3 Panelissa 17.-21.11.2021. Siihen vastasi 1000 suomalaista ja otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan. Bilendi on Suomen Markkinatutkimusliiton jäsenyritys. 

Maidontuottajat ja kaurajuoma-ala napit vastakkain 9:54

Maidontuottajien ja kaurajuoma-alan vastakkainasettelu nähtiin Uutisaamussa. Mihin Oatly perustaa varmalta tuntuvan näkemyksensä? Miksei maitopurkeissa kerrota ilmastopäästöjä? Miten kuluttajat tai maidontuottajat ja -viljelijät ovat suhtautuneet Oatlyn kampanjaan? Katso koko debatti yllä olevalta videolta!

Lähde: Oatly

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.