Tässä ovat Suomen parhaat suodatinkahvit 2021 – oletko maistanut?

Omistatko Moccamaster -kahvinkeittimen? Tätä niksiä et tiennyt 0:43 Omistatko Moccamaster -kahvinkeittimen? Tätä niksiä et tiennyt

Helsinki Coffee Festival on kruunannut vuoden parhaimmat suodatinkahvit. Pohjois-Euroopan suurin kahvifestivaali järjesti jälleen vuoden suodatinkahvikilpailut ilman yleisöä koronatilanteen vuoksi.

Videolla: Omistatko Moccamaster-kahvinkeittimen? Tätä niksiä et ehkä tiennyt

Helsinki Coffee Festival -tapahtumassa valitaan perinteisesti vuoden suodatinkahvi, espresso sekä tee. Tapahtumajärjestäjät kertovat, että koronapandemian vuoksi vuoden suodatinkahvi valittiin toista kertaa ilman yleisöä.  

Vuoden 2021 suodatinkahvi valittiin 19 eri paahtimon kahveista, jotka osallistuivat Helsinki Coffee Festivalin viime vuonna järjestettyyn vuoden suodatinkahvikilpailuun.

Tänä vuonna kilpailussa oli mukana laajin valikoima kahvin alkuperämaita. Eniten kilpailussa oli kahveja Etiopiasta ja Kolumbiasta, lisäksi mukana oli kahveja Boliviasta, Brasiliasta, Ecuadorista, Costa Ricasta, Keniasta, Laosista, Nicaraguasta ja Perusta.

– Hienoa, että kilpailussa oli mukana tasokkaita kahveja. Kahvien yleistaso oli hyvä, oli marjaisia ja hedelmäisiä kahveja sekä hapokkuutta, sanoo yksi tuomariston jäsenistä, kahviammattilainen Elina Rahikainen.

– Oli kiva huomata, että kilpailussa oli mukana vaaleahkoja kahveja, joista maut ja sävyt oli helposti tunnistettavissa, lisää toinen tuomari, kahviammattilainen Lari Salomaa.

Paras suodatinkahvi 2021 tulee Lappeenrannasta

Vuoden suodatinkahvit 2021:

1. Limited Negele Gorbitu Ethiopia, Lehmus Roastery (pienpaahtimo Lappeenrannasta)
2. Halo Beriti Ethiopia, Makea Coffee (pienpaahtimo Lappeenrannasta)
3. Black Diamond, Kahwe (pienpaahtimo Tampereelta)

Tuomaristo valitsi vuoden suodatinkahvin 19 eri kahvin joukosta. Voittajiksi julistettiin suodatinkahveista lappeenrantalaisen pienpaahtimon Lehmus Roasteryn Limited Negele Gorbitu Ethiopia -kahvi. Tuomaristo arvioi kahvien makeutta, tasapainoa ja jälkimakua sekä antoi kaikille kahveille yleisarvosanan. Kahvit maisteltiin sokkona. 

Kahviraati koostui kahvin ammattilaisista sekä ruoka-alan vaikuttajista, johon kuuluivat kahviammattilainen Hanna Huhtonen, kahvivaikuttaja ja -kirjailija Lari Salomaa, sommelier Kirsi Seppänen, kahviammattilainen Elina Rahikainen sekä somevaikuttaja ja barista Ali Qasim.

Suodatinkahvit kilpailussa valmisti puolueeton ammattilaisbarista. Kahvien tasalaatuisuuden ja samanlaisien valmistusolosuhteiden varmistamiseksi kilpailukahvit valmistettiin tietyllä kahvinkeittimellä ja pavut jauhettiin tietyllä kahvimyllyllä. Valmistustapa valittiin niin, että kotioloissa pääsee samanlaisiin makuelämyksiin helposti maistelemaan vuoden suodatinkahvia.

Tällainen on voittajakahvi

Voittajakahvi on Lappeenrantalaisen Lehmus Roasteryn Limited Negele Gorbitu Etiopiasta, Yirgacheffen alueelta, Negele Gorbitun viljelijäyhteisöstä, lajikkeeltaan Heirloom Arabica. Kahvi on fermentoitu 35–48 tunnin ajan vesitankeissa ja sen jälkeen kuivatettu auringossa 18 vuorokauden ajan. Kahvi on kasvanut 1995–2020 metriä meren pinnasta. Lehmus Roastery kuvailee kahvia pehmeäksi, suutuntumaltaan täyteläiseksi kahviksi, jonka aromeissa on vadelmaa, sitruksisuutta ja hedelmäisyyttä

Kahvituomariston mukaan voittajakahvi on muun muassa pehmeä ja moniulotteinen ja sillä on pitkähkö ja karamellinen maku.

– Voittajakahvi on vahva, hedelmäinen ja siinä erottuu selvät maut, kuvailee tuomari Qasim.

– Kahvi on erittäin tasapainoinen ja mausta löytyy viikunaa, toteaa tuomari Rahikainen.

Voittajakahveja voi ostaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa kahvitapahtuman perustamassa uudesssa kahvikauppa Roaystery Shopissa. Verkkokauppa lanseerataan 15.12. mennessä, jolloin vuoden kolme parasta suodatinkahvia voi hankkia vaikka joulupöytään.

Nämä kahvit olivat mukana vuoden 2021 kisassa

Paahtimo

Kahvi

Paulig

Ecuador La Papaya

Rost Co.

ROST & Co. Joulukahvi 2021 Bolivia

Meira/Vallilan Paahtimo

Kenia Mount Kenya

Makea Coffee

Halo Beriti Ethiopia

Kaffa Roastery

Chelbesha Ethiopia

Johan & Nyström

Nicaragua Un Regalo De Dios

Finca Las Ventanas

Finca Las Ventanas -tilan kahvi Kolumbia

Inka Paahtimo

Etiopia Kahvi (Ethiopia Uraga Lot1)

Lehmus Roastery

Limited Negele Gorbitu Ethiopia

Holmen

Holmen Heidel Columbia Limited Edition Filter Coffee

Slow Coffee

Out of the forest Arabica Coffee Laos

Porin Paahtimo

Elias Roa tilakahvi Kolumbiasta

Kahwe

Black Diamond

Cafetoria

Rosas Plata, Peru

Record Coffee Company

Rockstar Fernando Brasilia

Artisan

Cordillera del Fuego Costa Rica

Caffi

Etiopia Natural

Pirkanmaan Paahtimo

Kenia Fram AB

Zoégas

Zoégas Mollbergs Blandning

Lähde: Helsinki Coffee Festival

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!