Asiantuntija lyttää arkiset virheet bolognesekastikkeen teossa – näin kokkaat aitoon italialaiseen tapaan

1:26 Pasta limonello – näin valmistuu supersuosittu hittiruoka Natalian ohjeella

Italialainen julkkiskokki jakoi brittiläisessä aamu-tv:ssä vinkkinsä täydellisen spaghetti bolognesen tekoon. Mieheltä löytyi hihastaan yllättävä kikka.

Videolla Pasta limonello – näin valmistuu supersuosittu hittiruoka Natalian ohjeella

Italialainen, nykyään Isossa-Britanniassa asuva kokki ja mediapersoona Gino D’Acampo kertoi, mitkä ovat yleisimmät virheet spaghetti bolognesen teossa. Lisäksi hän paljasti, miten bolognesekastike valmistetaan perinteiseen italialaiseen tyyliin. Aiheesta uutisoi Mirror.

D’Acampon mukaan ihmiset käyttävät usein vääränlaista pastaa. Italiassa bolognesekastiketta ei tarjoilla spagetin kanssa, vaan tagliatellen. Lisäksi kokki huomauttaa, että useimmiten tavisten tehdessä “bolognesekastiketta” he valmistavatkin perinteistä ragùa. Ragù alla bolognese tai bolognese on hieman muunneltu versio perinteisestä ragù-kastikkeesta.

D’Acampo paljastaa, miten hän itse valmistaa bolognesekastikkeen aitoon italialaiseen tapaan.

1. Käytä useampaa lihaa

Kun olet kokannut hienonnetun sipulin, sellerin ja porkkanan pannulla runsaan oliiviöljyn kera, on aika ottaa liha mukaan kuvioon. D’Acampon mukaan tässä kohtaa amatöörikokit tekevät ensimmäisen virheensä.

Monet tekevät kastikkeen pelkästään esimerkiksi lampaan- tai naudanlihasta. Paras lopputulos syntyy käyttämällä kastikkeessa useampaa lihaa.

– Kastikkeen salaisuus piilee siinä, mitä lihaa käytämme, D’Acampo paljastaa.

– Ihmiset käyttävät usein lammasta tai nautaa. Perinteisesti kastikkeessa kuuluu kuitenkin olla kahta lihaa: possua ja nautaa. Possu antaa kastikkeeseen rasvaisuutta ja makua, kun taas nauta tuo siihen rakennetta, kokki selittää.

Lihat kannattaa sekoittaa keskenään jo ennen pannulle heittämistä. Tämä varmistaa sen, että ne sekoittuvat keskenään saumattomasti.

2. Laita kastikkeeseen maitoa

D’Acampo suosittelee käyttämään kastikkeessa maitoa. Se tekee lihasta entistä mureampaa, jonka myötä kastikkeen koostumus on parempi.

Lisäksi mies suosittelee laittamaan kastikkeeseen viiniä ja vapaavalintaista lientä, kuten kana- tai lihalientä.

– Puhutaanpa kastikkeeseen tulevista nesteistä. Siihen tulee kolmea nestettä, D’Acampo alustaa.

– Ensinnäkin viiniä. Viini lisätään kastikkeeseen ensimmäisenä, sillä alkoholin tulee höyrystyä. Sitten täysmaitoa. Se tekee lihasta mureampaa. Lopuksi kana- tai lihalientä, tai mitä haluatkaan käyttää, kokki neuvoo.

3. Kastikkeeseen ei lisätä tomaatteja

D’Acampon mukaan kastikkeeseen ei tule tomaatteja, vaan tomaattipyreetä tai -tahnaa.

– Perinteiseen bolognesekastikkeeseen ei tulisi koskaan laittaa tomaatteja. Ei edes pilkottuja tai kirsikkatomaatteja. Se tehdään ilman tomaatteja, kokki painottaa.

– Bolognesekastikkeessa käytetään tomaattitahnaa, joka on täysin eri asia, hän sanoo.

Lopulta kastiketta haudotetaan miedolla lämmöllä noin kolmen tunnin ajan. Puolet ajasta kattilan päällä saa olla kansi, ja kastiketta tulee sekoitella 15 minuutin välein.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja