Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kokit paljastavat, mitä pasta-annoksia ei todellakaan kannata tilata ravintolassa: "Tehdään usein ennakkoon ja lämmitetään uudelleen"

0:41Oletko aina käyttänyt tätäkin keittiövälinettä väärin? Oikea tapa mullistaa ruoanlaiton
Julkaistu 17.08.2020 17:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Insider-sivustolla kysyttiin kokeilta, mitä pastoja he suosittelevat syömään ravintoloissa – ja mitkä kannattaa jättää kokonaan tilaamatta.

Videolla: Tiedätkö, miten pastalävikköä tulisi oikeasti käyttää?

Mitä pastaa kannattaa tilata ravintolassa? Ammattilaiskokit kertovat Insider-sivustolle omat vinkkinsä pastojen valintaan. Ensinnäkin listalta kannattaisi valita annoksia, joissa hinta ja laatu kohtaavat: esimerkiksi tuoreita ravioleja tai gnoccheja on melko työlästä valmistaa kotioloissa itse, joten niiden tilaaminen ravintolassa voi olla järkevää.

– Tuoreiden raviolien tilaaminen on aina hyvä idea. Valitse sesongissa olevia täytteitä, kuten vaikkapa kurpitsaa, tuoretta pinaattia tai ricottaa, suosittelee eteläcarolinalaisessa Hamptons -ravintolassa työskentelevä Raffaele Dall’Erta.

Sen sijaan esimerkiksi lasagne ei välttämättä ole suositeltava ykkösvaihtoehto.

Näitä pastoja kokit eivät suosittele tilaamaan:

1. Lasagne

Täydellisen lasagnen tekeminen kotioloissa alusta loppuun saakka itse on hieman työlästä, jos ei käytä lainkaan valmiskastikkeita. Yhtä työlästä lasagnen valmistaminen on myös ravintolassa – siksi monissa ravintoloissa tehdään se valmiiksi pakkaseen.

– Lasagne tehdään usein ennakkoon ja lämmitetään uudelleen siinä vaiheessa, kun asiakas tilaa annoksen. Kannattaa siis olla tarkkana, tehdäänkö lasagnea ravintolassa joka päivä tuore annos, vai tuleeko se pakastimesta, Coop Detroit ravintolan keittiömestari ja omistaja Max Hardy muistuttaa.

2. Pasta Alfredo

Fettuccine-pastan kanssa usein tarjottava alfredo-kastike tehdään perinteisesti parmesaanijuustosta, kermasta ja voista. Koska annos on niin helppo tehdä, eivätkä ainekset maksa paljoa, suosittelevat kokit kokeilemaan ravintolassa jotain muuta.

– Pasta Alfredo on laiskojen valinta. Kuka tahansa pystyy tekemään tämän pastan kotona ja se maistuu vieläpä paremmalta kuin ravintolassa, Dall’Erta sanoo.

3. Lihapullat ja spagetti

Lihapullakastike ja spagetti lienee yksi tutuimmista kotiruoista ja ravintolaversiot eivät usein ole yhtään sen kummoisempia kuin kotona tehdytkään.

– Lihapullat tehdään usein ennakkoon, eivätkä ne aina välttämättä ole tuoreimmillaan. Kastikkeet seisovat laareissa, joita lämmitetään päivän mittaan. Öljy nousee kastikkeen pinnalle ja päätyy annokseesi, Hardy kuvailee.

Italiassa syntynyt ja kasvanut kokki Raffaele Dall’Erta muistuttaa, että kyseessä ei edes ole oikeasti italialainen ruokalaji.

– En ole koskaan nähnyt Italiassa tarjoiltavan lihapullia ja spagettia. Mielestäni se on täysin yliarvostettu annos.

4. Capellini eli "enkelin hiukset"

capellini pasta angel hair enkelin hiusShutterstock

Enkelin hius- eli capellinipasta on erittäin ohutta, halkaisijaltaan alle millimetrin paksuista pastaa. Pastan herkän koostumuksen vuoksi se menee usein ravintolassa "pilalle".

– Enkelinhiuspasta on yleensä aina ylikypsää sen ohuesta rakenteesta johtuen. Mielestäni sen tulisi kadota ruokalistoilta kokonaan, Dall’Erta sanoo.

Lue myös: Pastamestari Jarkko lyö faktat tiskiin: Tämä on suomalaisten yleisin virhe pastan valmistuksessa – et kai sorru?

Lähde: Insider

Lisää aiheesta:

Mitä pastaa käytät pastasalaattiin? Valinnallasi todella on väliäMikä on pasta carbonaran oikea valmistustapa? Monen käyttämä ainesosa onkin "pyhäinhäväistys"Ammattilaiskokit muistuttavat: Näitä ruokia ei koskaan kannata tehdä markettijauhelihastaPastamestari Jarkko lyö faktat tiskiin: Tämä on suomalaisten yleisin virhe pastan valmistuksessa – et kai sorru? Täystyrmäys lusikalle ja juustolle! Näihin virheisiin sinäkin olet sortunut pastaa syödessäsiEthän lisää öljyä keitinveteen? Kahdeksan virhettä, jotka saattavat pilata pasta-ateriasi
RuokaRavintolatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 18:52
    Ruokaniksit

    Pasta kypsäksi minuutissa! Alkuvalmistelut lyhentävät keittoaikaa huomattavasti

  • 16:20
    Ennätykset

    Kanadalaiskokki teki poikkeuksellisen voileivän – pääsi suorituksellaan ennätystenkirjaan

  • 06:55
    Ravitsemus

    Syötkö tarpeeksi terveellisesti? Tarkista ravitsemusterapeutin listasta

  • Eilen16:15
    Pasta

    Kuinka paljon on yksi annos pastaa? Näin mittaat!

  • Eilen11:03
    Linnan juhlat

    Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!