Mielettömän hyvä jauhelihakastike, jota rakastavat kaikki – osaatko sinä tehdä sen niin kuin oikeasti kuuluu?
Bolognesekastike on koko perheen suosikki, joka kannattaa valmistaa alusta loppuun asti itse. Katso, miten tehdään täydellinen ja autenttinen bolognese!
Monen italialaiskokin mukaan bolognese on lasagnen ohella eniten "pahoinpidelty" resepti. Kastikkeesta liikkuu mitä erikoisempia versioita, jotka eivät tee kunniaa alkuperäiselle klassikolle. Kaiken lisäksi bolognesekastike tarjoillaan usein spagetin kanssa, mikä on väärin.
Aidossa bolognesessa ei ole yrttejä
Italialaiskokki Antonio Carluccio kertoi muutama vuosi sitten olleensa shokissa, kun saapui ensi kertaa Lontooseen ja söi "niin sanotussa italialaisessa ravintolassa"
– Tarjolla oli spagetti bolognesea, jota ei ole edes olemassa Italiassa. Italiassa se on nimeltään tagliatelle bolognese, joka valmistuu tuoreesta tagliatellesta sekä bolognesekastikkeesta ilman minkäänlaisia yrttejä, Carluccio muistutti.
Aitoon bologneseen ei siis käytetä edes tuttuja kuivattuja yrttejä, kuten oreganoa tai basilikaa. Sen sijaan jauhelihakastiketta maustaa muun muassa porkkana, selleri ja pekonin kaltainen lihajaloste, italialainen pancetta. Sen lisäksi aidon bolognesen valmistamiseen käytetään maitoa.
Resepti on todella yksinkertainen, mutta vaatii hieman malttia, sillä pitkä haudutusaika tekee bolognesesta täydellistä. Muista myös lisätä kastikkeeseen ripaus rakkautta ja intohimoa, kuten italialaiset suosittelevat.
Tämä bologneseresepti on Accademia Italiana della Cucinan suosittelema vuodelta 1982.
Katso resepti: Aito bolognesekastike – ragù alla bolognese
Lue myös: Oletko jo testannut "laihduttajan lasagnea"? Hittiruokaa ylistetään: "Miehenikin rakastui tähän"
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut