Mikä on pasta carbonaran oikea valmistustapa? Monen käyttämä ainesosa onkin "pyhäinhäväistys"

pasta carbonara annos 2
Moni kotikokki käyttää carbonaran valmistuksessa kermaa, joka ei aitoon reseptiin oikeasti kuulu. Shutterstock

Martha Stewart julkaisi pasta carbonara -ohjeen, joka lytättiin nopeasti "vääräoppiseksi". Miten pasta carbonara tulisi oikeasti valmistaa?

Pasta carbonara lienee yksi maailman tunnetuimmista ja myös suosituimmista pastaruoista. Tämä italialaislähtöinen pastaruoka on tuttu niin ravintoloiden listoilta kuin kotikeittiöistäkin. Ruokalajin oikeaoppinen valmistustapa nousee kuitenkin aika ajoin puheenaiheeksi – varsinkin jos joku tunnettu keittiömestari julkaisee ”vääränlaisen” pasta carbonara -ohjeen. 

Pastamerkki Barilla selvitti jo vuonna 2018, että suurin osa kotikokeista sortuu yhteen kardinaalimokaan kyseisen ruokalajin kanssa. Iso osa kotikokeista lisää Barillan teettämän tutkimuksen mukaan carbonaran valmistuksessa joukkoon kermaa, jota ei perinteisestä italialaisesta reseptistä löydy lainkaan. Autenttisessa carbonarassa kananmunan keltuaiset ovat kerman sijaan täydellisen koostumuksen salaisuus.

– Autenttisen carbonaran tekeminen on melko yksinkertaista. Tarvitset vain viisi ainesosaa, eikä kerma ole yksikään näistä, Barillan pääkokki Andrea Tranchero totesi vuonna 2018.

Aitoon carbonaraan ei tule kermaa, eikä pekonia

Nyt carbonara-ansaan on astunut myös maailmankuulu televisiokokki Martha Stewart. Martha jakoi Instagramissa oman pasta carbonara -ohjeensa, jota ei kuitenkaan otettu vastaan pelkällä ilolla. 

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

– Nopea illallinen vain kuudesta keittiön perusraaka-aineesta. Jos osaat keittää vettä, niin tämän helpon pasta carbonaran tekeminen sujuu kuin tanssi. Carbonara on lohturuokien kuningas hyvästä syystä, Martha kirjoitti Instagramissa reseptinsä yhteyteen.

Marthan carbonaraan käytetään kuohukermaa, oliiviöljyä ja parmesaanijuustoa. Nämä eivät kuulu perinteiseen carbonarareseptiin. Italialaiskokki Barbara Pollastrinin mukaan Marthan reseptiä ei voi kutsua carbonaraksi.

– Ensinnäkään ei ole mitään tarvetta käyttää oliiviöljyä, koska guancialen rasva on aivan tarpeeksi, ja siitä tulee makua ruokaan. On pyhäinhäväistys käyttää guancialen sijaan pancettaa tai pekonia. Se on kuin tekisit omenapiirakkaa, mutta käytätkin omenoiden sijaan päärynöitä. Et voi silloin kutsua sitä omenapiirakaksi, Pollastrini vertaa Insider-sivustolla.

Pollastrini tähdentää, että aidossa carbonarassa käytetään munankeltuaisia, eikä missään nimessä kermaa. 

– Nyt ei tehdä munakasta. Aidossa carbonarassa tulee olla myös pecorino romano -juustoa, ei parmesaania. 

"Joka kerta, kun joku laittaa kermaa carbonaraan..."

Myös Marthan tapa kypsentää carbonara on kokin mukaan täysin väärä. Aidossa carbonarassa pecorinojuusto, keltuainen ja mustapippuri sekoitetaan keskenään. 

– Tässä vaiheessa sinulla tulisi olla guancialen paistosta yli jäänyttä rasvaa, jota lisätä joukkoon. Ja koska se on niin suolaista, lisättyä suolaa ei tarvita. 

Myös monet Instagram-käyttäjät kommentoivat Martha Stewartin julkaiseman reseptin alle, ettei ohjeessa tulisi oikeasti puhua carbonarasta.

– Joka kerta, kun joku laittaa kermaa carbonaraan, yksi italialainen kuukahtaa jossain päin maailmaa, kuten keijut Peter Panissa, Instagramissa muun muassa veisteltiin.


Videolla: Muistatko vielä tämän retromainoksen?

Video

Lähde: Insider

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja