Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mikä on pasta carbonaran oikea valmistustapa? Monen käyttämä ainesosa onkin "pyhäinhäväistys"

Moni kotikokki käyttää carbonaran valmistuksessa kermaa, joka ei aitoon reseptiin oikeasti kuulu.
Moni kotikokki käyttää carbonaran valmistuksessa kermaa, joka ei aitoon reseptiin oikeasti kuulu. Shutterstock
Julkaistu 16.09.2021 20:00

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Martha Stewart julkaisi pasta carbonara -ohjeen, joka lytättiin nopeasti "vääräoppiseksi". Miten pasta carbonara tulisi oikeasti valmistaa?

Pasta carbonara lienee yksi maailman tunnetuimmista ja myös suosituimmista pastaruoista. Tämä italialaislähtöinen pastaruoka on tuttu niin ravintoloiden listoilta kuin kotikeittiöistäkin. Ruokalajin oikeaoppinen valmistustapa nousee kuitenkin aika ajoin puheenaiheeksi – varsinkin jos joku tunnettu keittiömestari julkaisee ”vääränlaisen” pasta carbonara -ohjeen. 

Pastamerkki Barilla selvitti jo vuonna 2018, että suurin osa kotikokeista sortuu yhteen kardinaalimokaan kyseisen ruokalajin kanssa. Iso osa kotikokeista lisää Barillan teettämän tutkimuksen mukaan carbonaran valmistuksessa joukkoon kermaa, jota ei perinteisestä italialaisesta reseptistä löydy lainkaan. Autenttisessa carbonarassa kananmunan keltuaiset ovat kerman sijaan täydellisen koostumuksen salaisuus.

– Autenttisen carbonaran tekeminen on melko yksinkertaista. Tarvitset vain viisi ainesosaa, eikä kerma ole yksikään näistä, Barillan pääkokki Andrea Tranchero totesi vuonna 2018.

Aitoon carbonaraan ei tule kermaa, eikä pekonia

Nyt carbonara-ansaan on astunut myös maailmankuulu televisiokokki Martha Stewart. Martha jakoi Instagramissa oman pasta carbonara -ohjeensa, jota ei kuitenkaan otettu vastaan pelkällä ilolla. 

Instagram

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

– Nopea illallinen vain kuudesta keittiön perusraaka-aineesta. Jos osaat keittää vettä, niin tämän helpon pasta carbonaran tekeminen sujuu kuin tanssi. Carbonara on lohturuokien kuningas hyvästä syystä, Martha kirjoitti Instagramissa reseptinsä yhteyteen.

Marthan carbonaraan käytetään kuohukermaa, oliiviöljyä ja parmesaanijuustoa. Nämä eivät kuulu perinteiseen carbonarareseptiin. Italialaiskokki Barbara Pollastrinin mukaan Marthan reseptiä ei voi kutsua carbonaraksi.

– Ensinnäkään ei ole mitään tarvetta käyttää oliiviöljyä, koska guancialen rasva on aivan tarpeeksi, ja siitä tulee makua ruokaan. On pyhäinhäväistys käyttää guancialen sijaan pancettaa tai pekonia. Se on kuin tekisit omenapiirakkaa, mutta käytätkin omenoiden sijaan päärynöitä. Et voi silloin kutsua sitä omenapiirakaksi, Pollastrini vertaa Insider-sivustolla.

Pollastrini tähdentää, että aidossa carbonarassa käytetään munankeltuaisia, eikä missään nimessä kermaa. 

– Nyt ei tehdä munakasta. Aidossa carbonarassa tulee olla myös pecorino romano -juustoa, ei parmesaania. 

"Joka kerta, kun joku laittaa kermaa carbonaraan..."

Myös Marthan tapa kypsentää carbonara on kokin mukaan täysin väärä. Aidossa carbonarassa pecorinojuusto, keltuainen ja mustapippuri sekoitetaan keskenään. 

– Tässä vaiheessa sinulla tulisi olla guancialen paistosta yli jäänyttä rasvaa, jota lisätä joukkoon. Ja koska se on niin suolaista, lisättyä suolaa ei tarvita. 

Myös monet Instagram-käyttäjät kommentoivat Martha Stewartin julkaiseman reseptin alle, ettei ohjeessa tulisi oikeasti puhua carbonarasta.

– Joka kerta, kun joku laittaa kermaa carbonaraan, yksi italialainen kuukahtaa jossain päin maailmaa, kuten keijut Peter Panissa, Instagramissa muun muassa veisteltiin.

Lue myös: Gordon Ramsay teki "uskomattoman hyvää" pasta carbonaraa ja italialaiset raivostuivat: Kuva paljastaa, mikä meni pahasti pieleen

Videolla: Muistatko vielä tämän retromainoksen?

Video

Lähde: Insider

Lisää aiheesta:

Ruokasivuston reseptistä pastamyrsky Italiassa – "Kansainvälinen selkkaus"Arvostetun lehden pasta carbonara -resepti lytättiin täysin: "Tuon pitäisi olla laitonta"Tämä pasta on valtava hitti, mutta yllättävän moni mokaa sen valmistuksessa: "Joka kerta, kun joku laittaa kermaa…"Pastamestari Jarkko lyö faktat tiskiin: Tämä on suomalaisten yleisin virhe pastan valmistuksessa – et kai sorru? Gordon Ramsay teki "uskomattoman hyvää" pasta carbonaraa ja italialaiset raivostuivat: Kuva paljastaa, mikä meni pahasti pieleenEthän lisää pasta carbonaraan pekonia? Huippukokki tyrmää yleisen valmistustavan: "Valtava väärinkäsitys"
PastaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Pasta
  • ma11:01
    Ruoka

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • 8.9.17:17
    Ruoka

    "Miljoonan dollarin spagetti" – herkullinen jauhelihapasta nousi hitiksi

  • 12.8.17:03
    Ruoka

    Näin saat makaronilaatikosta parempaa: "Yksinkertaisesti parasta kotiruokaa"

  • 11.8.13:28
    Ruoka

    Ruokasivuston reseptistä pastamyrsky Italiassa – "Kansainvälinen selkkaus"

  • 10.8.09:43
    Ruoka

    Tiiun lasagnea ylistetään: "Jos pitäisi syödä vain yhtä ruokaa loppuelämä, niin se olisi tämä"