Aito bolognesekastike – ragù alla bolognese

jauhelihakastike ragu alla bolognese
Shutterstock

Ragù alla bolognese on italialainen jauhelihakastike, joka valmistuu pitkään hauduttamalla. Aidossa bolognesekastikkeessa ei käytetä yrttejä. Voit halutessasi korvata italialaisen pancettan pekonilla. Tämä bologneseresepti on Accademia Italiana della Cucinan suosittelema vuodelta 1982.

Bolognesekastike

  • 300 g rasvaista naudanjauhelihaa
  • 150 g pancettaa (tai pekonia)
  • 50 g porkkanaa
  • 50 g selleriä
  • 50 g sipulia
  • 40 g tomaattipyreetä, tuplakonsentroitua
  • ½ lasia puna- tai valkoviiniä
  • 180 ml maitoa
  • Oliiviöljyä
  • Suolaa ja pippuria

Lisäksi

  • 400 g tuoretta tagliatelle tai fettucinea
  • Parmesaania

Valmistusohje

Aito bolognese valmistuu näin: 

  1. Paista pancetta pannulla oliiviöljyssä, kunnes rasvaa alkaa irrota. Älä kärvennä.
  2. Lisää pieneksi kuutioidut porkkana, selleri ja sipuli. Kuullota sekoittaen.
  3. Lisää jauheliha ja ruskista.
  4. Lisää tomaattipyree ja viini. Sekoita hyvin.
  5. Lisää maitoa hiljalleen pannulle koko ajan sekoittaen.
  6. Mausta suolalla ja pippurilla. Peitä pannu kannella ja anna bolognesen porista hiljalleen 3-4 tuntia, välillä sekoittaen. Jos bolognese näyttää kuivuvan, lisää vähän maitoa.
  7. Tarjoile bolognesekastike tagliatellen tai fettuccinen kanssa (ei spagetin!). Viimeistele annos parmesaanijuustolla. Voit myös sekoittaa hieman voita ensin pastan joukkoon, sen jälkeen parmesaania ja lopuksi lisätä bolognesekastiketta.

Parhaat ruokaohjelmat