Italialaismummot paljastavat hyvän maun salaisuuden: Näin syntyy täydellinen jauhelihakastike

Ragu pasta kastike
Shutterstock

Italialaismummojen mukaan maukas kastike syntyy hitaasti hauduttamalla.

Videolla suomalainen huippukokki antaa omat vinkkinsä pastan valmistukseen. 

Pitkään haudutettu jauhelihakastike ragù on yksi italialaisen ruoan peruselementeistä; sitä tarjoillaan niin ravintoloissa kuin kotikeittiöissä.

Huffington Post -sivusto kysyi kolmelta italialaiselta, vuosikymmeniä tätä ruokalajia valmistaneelta isoäidiltä, mikä on tämän ruokalajin salaisuus. Aihe sai aikaan kiivasta keskustelua. 

Maun salaisuus piilee rasvassa ja haudutuksessa

Ennen täydellisen ragù-reseptin löytymistä jouduttiin käymään vilkasta keskustelua ruokalajin raaka-aineista. 73-vuotiaan Francan mukaan hyvässä kastikkeessa on sekä nautaa että possua. Elide, 94, on puolestaan sitä mieltä, että makkara kuuluu ehdottomasti tämän ruoan raaka-aineisiin, samoin kuin valkosipuli ja viini.

– Loraus viiniä, ehdottomasti. Viiniä tarvitaan, 71-vuotias Graziella yhtyy keskusteluun.

– Lääkäri sanoi, etten saa polttaa enkä juoda, mitä minun on sitten tarkoitus tehdä? nainen lisää tuohtuneena.

Tämän kastikkeen salaisuus piilee rasvassa, joka ei haihdu hitaan kypsentämisen ansiosta, vaan imeytyy muihin ainesosiin ja emulsoi kastikkeen. Kun rasvapitoinen kastike pääsee kosketuksiin pastan kanssa, se imeytyy pastaan ihanteellisella tavalla.

– Isäni eli 103-vuotiaaksi, eikä lääkäri käskenyt hänen koskaan vähentää lihan tai oliiviöljyn käyttöä, Franca lisää.

Ragù italialaismummojen tapaan

450 g nautaa jauhettuna
150 g jauhettua porsasta tai makkaraa
1 porkkana
1 sipuli
1 varsisellerin varsi
1 ¼ dl hyvää oliiviöljyä
700 g tomaattimurskaa
suolaa ja pippuria
1 ¼ tl punaviiniä
1–2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

Hienonna porkkana, sipuli ja selleri yleiskoneessa tasaiseksi. Kuullota vihanneksia muutaman minuutin ajan lorauksessa oliiviöljyä. Kun aromit alkavat vapautua, lisää joukkoon lihat ja mausteet. Kun liha alkaa ruskistua ja rasva irrota, lisää joukkoon tomaattimurska, oliiviöljy, viini ja valkosipuli.  

Kuumenna ainesosat kiehuvaksi ja pienennä lämpöä. Anna hautua miedolla lämmöllä vähintään kahden tunnin ajan. Tämä lämmittävä kastike on parhaimmillaan itse tehdyn pasta kanssa.

Muista, että italialaiset eivät koskaan huuhtele keitettyä pastaa, eivätkä he koskaan lisää kastiketta pastan päälle. Pasta sekoitetaan aina kastikkeen joukkoon ennen tarjoilua, jolloin kastiketta tarttuu joka ikiseen pastanauhaan.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!