Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Italialaismummot paljastavat hyvän maun salaisuuden: Näin syntyy täydellinen jauhelihakastike

Shutterstock
Julkaistu 15.07.2018 17:02

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Italialaismummojen mukaan maukas kastike syntyy hitaasti hauduttamalla.

Videolla suomalainen huippukokki antaa omat vinkkinsä pastan valmistukseen. 

Pitkään haudutettu jauhelihakastike ragù on yksi italialaisen ruoan peruselementeistä; sitä tarjoillaan niin ravintoloissa kuin kotikeittiöissä.

Huffington Post -sivusto kysyi kolmelta italialaiselta, vuosikymmeniä tätä ruokalajia valmistaneelta isoäidiltä, mikä on tämän ruokalajin salaisuus. Aihe sai aikaan kiivasta keskustelua. 

Maun salaisuus piilee rasvassa ja haudutuksessa

Ennen täydellisen ragù-reseptin löytymistä jouduttiin käymään vilkasta keskustelua ruokalajin raaka-aineista. 73-vuotiaan Francan mukaan hyvässä kastikkeessa on sekä nautaa että possua. Elide, 94, on puolestaan sitä mieltä, että makkara kuuluu ehdottomasti tämän ruoan raaka-aineisiin, samoin kuin valkosipuli ja viini.

– Loraus viiniä, ehdottomasti. Viiniä tarvitaan, 71-vuotias Graziella yhtyy keskusteluun.

– Lääkäri sanoi, etten saa polttaa enkä juoda, mitä minun on sitten tarkoitus tehdä? nainen lisää tuohtuneena.

LUE MYÖS: Ethän lisää öljyä keitinveteen? Kahdeksan virhettä, jotka saattavat pilata pasta-ateriasi

Tämän kastikkeen salaisuus piilee rasvassa, joka ei haihdu hitaan kypsentämisen ansiosta, vaan imeytyy muihin ainesosiin ja emulsoi kastikkeen. Kun rasvapitoinen kastike pääsee kosketuksiin pastan kanssa, se imeytyy pastaan ihanteellisella tavalla.

– Isäni eli 103-vuotiaaksi, eikä lääkäri käskenyt hänen koskaan vähentää lihan tai oliiviöljyn käyttöä, Franca lisää.

Ragù italialaismummojen tapaan

450 g nautaa jauhettuna
150 g jauhettua porsasta tai makkaraa
1 porkkana
1 sipuli
1 varsisellerin varsi
1 ¼ dl hyvää oliiviöljyä
700 g tomaattimurskaa
suolaa ja pippuria
1 ¼ tl punaviiniä
1–2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

Hienonna porkkana, sipuli ja selleri yleiskoneessa tasaiseksi. Kuullota vihanneksia muutaman minuutin ajan lorauksessa oliiviöljyä. Kun aromit alkavat vapautua, lisää joukkoon lihat ja mausteet. Kun liha alkaa ruskistua ja rasva irrota, lisää joukkoon tomaattimurska, oliiviöljy, viini ja valkosipuli.  

Kuumenna ainesosat kiehuvaksi ja pienennä lämpöä. Anna hautua miedolla lämmöllä vähintään kahden tunnin ajan. Tämä lämmittävä kastike on parhaimmillaan itse tehdyn pasta kanssa.

Ragu pasta kastike

Muista, että italialaiset eivät koskaan huuhtele keitettyä pastaa, eivätkä he koskaan lisää kastiketta pastan päälle. Pasta sekoitetaan aina kastikkeen joukkoon ennen tarjoilua, jolloin kastiketta tarttuu joka ikiseen pastanauhaan.

Lähde: HuffingtonPost

Lisää aiheesta:

MasterChef-tuomarien takuuvarmat hurmausreseptit ystävänpäiväksi: ”Paljon tätä henkilökohtaisempaa lahjaa et voi toiselle antaa”No nyt on hyvää! Inan kolmen ainesosan pastaa on kokeiltava: "Helpoin ateria 10 minuutissa"Heti testiin! Internetin suosituin pastaresepti on älyttömän simppeli: "Suorastaan jumalallista"Täydellinen perunamuusi, jonka voit tehdä hyvissä ajoin etukäteen – tämä suosikkiresepti on ”kaukana kumisesta!”10 herkullista vinkkiä täydelliseen munakokkeliin – mikä vinkeistä on oma suosikkisi?Suurin osa mokaa tämän klassikkoruoan kanssa – italialaiskokki: Näin teet täydellistä pasta carbonaraa
RuoanlaittoPastaLihaMakuja
Aitoa ragùa ei kannata sekoittaa meidän tuntemaamme bolognesekastikkeeseen.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • 14.9.09:46
    Ruoka

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen

  • 6.9.09:44
    Ruoka

    Onko sinulla halpispaistinpannu? Näin sille kannattaisi aina tehdä liedellä

  • 3.9.17:34
    Ruoka

    Varo! Yleinen virhe pilaa paistinpannun: "Suomalaisten perisynti"

  • 17.8.09:46
    Ruoka

    Ykköshaastaja pizzalle! Tee itse herkullinen tonnikalapinsa

  • 15.8.07:45
    Ruoka

    Kari Aihinen muistuttaa "unohdetusta ruoasta" – terveellistä ja proteiinipitoista