Miten valmistetaan täydellistä pastaa? Hangon Makaronitehtaan keittiömestari ja osakas Jarkko Hautamäki antaa vinkit kotikeittiöihin täydellisen pasta-aterian valmistamiseen.
Videolla: Oletko jo testannut hittipasta pasta limonellon?
Pasta on nyt suositumpaa kuin koskaan. Kotikokkaajat tosin tietävät, että aina sen valmistaminen ei mene putkeen. Hangon Makaronitehtaan keittiömestari Jarkko Hautamäki on työskennellyt pastan parissa ravintolan alusta saakka. Hän on paljasjalkainen hankolainen ja ollut töissä lisäksi Kämp- ja Lappi -ravintoloissa Helsingissä, Lapin hiihtokeskuksissa sekä Espanjassa.
Nyt pastamestari Jarkko Hautamäki antaa 10 vinkkiä täydellisen pastan valintaan ja valmistukseen. Et kai sinä sorru suomalaisten yleisimpään pastanvalmistusvirheeseen?
1. Millaista pastaa kaupasta kannattaa ostaa?
– Itse suosittelisin ostamaan karkeapintaista tuorepastaa. Jos sitä ei ole saatavilla, niin sitten durum-vehnästä valmistettua kuivapastaa. Karhea pinta imee kastikkeen, kun taas kiiltäväpintainen hylkii kastiketta.
2. Miten pasta keitetään?
– Keitä pasta aina kiehuvassa merisuolavedessä. Öljyä ei kannata laittaa mukaan, koska silloin pasta ei sido kastiketta.
3. Mistä tietää, että pasta on al dente?
– Kypsyys selviää maistamalla eli suutuntumalla. Kuivapastoissa kannattaa jättää valmistajan ilmoittamasta keittoajasta minuutti pois ja maistaa onko pasta al dente. Jos ei ole vielä, niin sitten anna kiehua vielä pieni hetki lisää. Jokainen eri pasta vaatii eri keittoajan. Pastan pitää olla pureskeltava ja napakka.
4. Yleisimmät virheet pastan teossa?
– Yleisin virhe on liian pitkä keittoaika. Jos pastaa ei sekoita keittämisen aikana, se jää yhteen eikä siitä tule irtonaista. Virhe on myös laittaa pasta ei-kiehuvaan veteen. Pasta pitää sekoittaa aina kastikkeen joukkoon heti, ettei se ehdi kuivua. Pasta on aina parasta juuri tehtynä. Kannattaa keittää pastaa vain tarpeen mukaan, koska seuraavana päivänä se ei ole enää yhtä hyvää.