Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pastamestari Jarkko lyö faktat tiskiin: Tämä on suomalaisten yleisin virhe pastan valmistuksessa – et kai sorru?

1:26Pasta limonello – näin valmistuu supersuosittu hittiruoka Natalian ohjeella
Julkaistu 09.08.2020 18:03

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Miten valmistetaan täydellistä pastaa? Hangon Makaronitehtaan keittiömestari ja osakas Jarkko Hautamäki antaa vinkit kotikeittiöihin täydellisen pasta-aterian valmistamiseen.

Videolla: Oletko jo testannut hittipasta pasta limonellon?

Pasta on nyt suositumpaa kuin koskaan. Kotikokkaajat tosin tietävät, että aina sen valmistaminen ei mene putkeen. Hangon Makaronitehtaan keittiömestari Jarkko Hautamäki on työskennellyt pastan parissa ravintolan alusta saakka. Hän on paljasjalkainen hankolainen ja ollut töissä lisäksi Kämp- ja Lappi -ravintoloissa Helsingissä, Lapin hiihtokeskuksissa sekä Espanjassa. 

Nyt pastamestari Jarkko Hautamäki antaa 10 vinkkiä täydellisen pastan valintaan ja valmistukseen. Et kai sinä sorru suomalaisten yleisimpään pastanvalmistusvirheeseen?

1. Millaista pastaa kaupasta kannattaa ostaa?

– Itse suosittelisin ostamaan karkeapintaista tuorepastaa. Jos sitä ei ole saatavilla, niin sitten durum-vehnästä valmistettua kuivapastaa. Karhea pinta imee kastikkeen, kun taas kiiltäväpintainen hylkii kastiketta.

2. Miten pasta keitetään?

– Keitä pasta aina kiehuvassa merisuolavedessä. Öljyä ei kannata laittaa mukaan, koska silloin pasta ei sido kastiketta. 

3. Mistä tietää, että pasta on al dente?

– Kypsyys selviää maistamalla eli suutuntumalla. Kuivapastoissa kannattaa jättää valmistajan ilmoittamasta keittoajasta minuutti pois ja maistaa onko pasta al dente. Jos ei ole vielä, niin sitten anna kiehua vielä pieni hetki lisää. Jokainen eri pasta vaatii eri keittoajan. Pastan pitää olla pureskeltava ja napakka.

4. Yleisimmät virheet pastan teossa?

– Yleisin virhe on liian pitkä keittoaika. Jos pastaa ei sekoita keittämisen aikana, se jää yhteen eikä siitä tule irtonaista. Virhe on myös laittaa pasta ei-kiehuvaan veteen. Pasta pitää sekoittaa aina kastikkeen joukkoon heti, ettei se ehdi kuivua. Pasta on aina parasta juuri tehtynä. Kannattaa keittää pastaa vain tarpeen mukaan, koska seuraavana päivänä se ei ole enää yhtä hyvää.

5. Miten pasta tarjoillaan?

– Pasta tuodaan heti pöytään ja tarjoillaan isosta, syvästä, mielellään laakeasta lautasesta.

6. Lusikka, haarukka, veitsi?

– Italiassa pasta syödään suurimmassa osassa maata pelkällä haarukalla. Jos siis haluat syödä kuten italialainen, niin syö pelkällä haarukalla. Mahdolliset kastikkeet ota kyytiin leivällä.

7. Oma suosikkipastasi?

– Pilpil eli valkosipulisia jättikatkarapuja chili-valkoviini-persiljaliemessä. Mukana vielä korianteria ja limemehua. Kun asuin Espanjassa kolme talvea, tykästyin pilpil-annokseen ja siitä sain idean yhdessä Juha Toivasen kanssa tuoda se meidänkin listalle.

8. Makaronitehtaan suosikkipasta?

– Ikisuosikkeina jatkavat edelleen carbonara ja Tehtaan pesto, mutta meillä myydään nykyään myös paljon aasialaisvaikutteista kotpotia ja espanjalaissävytteistä pilpil-pastaa. Hangossa suosituin on pilpil. Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa ykkönen on ylivoimaisesti carbonara.

9. Onko pastakulttuuri muuttunut vuosikymmenten varrella?

– 1970-luvulla syötiin makaronia tai spagettia ja ruskeaa jauhelihakastiketta. Nyt pastoissa maistuvat maut eri puolilta maailmaa. Tuorepastat ovat tulleet kaupan hyllyille. Ennen haluttiin kermaa pastan kanssa, nyt ei enää niin paljon. Pasta on hitti tällä hetkellä. Pastaa ei koeta enää arkiruoaksi, se on ennemminkin trendiruokaa ja salonkikelpoinen kaikin puolin.

10.Juomavinkki pastan kanssa?

– Samppanja sopii täydellisesti pastan kylkeen. Se kestää paljon eri makuja, niin lihaa, kalaa kuin kasviksiakin. Punaviinin ystäville suosittelen espanjalaista Crianza Monjardinia tai rehevää Ville Di Antane Valpolicella Ripassoa.

Lue myös: Gordon Ramsayn listaus: 5 perustaitoa, jotka jokaisen ruoanlaittajan tulisi osata keittiössä – osaatko sinä?

Lähde: Hangon Makaronitehdas/Toptaste

Lisää aiheesta:

Asiantuntija paljastaa parhaat pastavinkit – vältä pahimmat mokat: "Älä tee sitä"Asiantuntija paljastaa parhaat pastavinkit ja pahimmat mokat: "Älä tee sitä"Pitääkö pastaveteen oikeasti lisätä oliiviöljyä? Asiantuntija paljastaa parhaat pastavinkit ja pahimmat mokat: "Älä tee sitä"Teetkö sinä näin? Gordon Ramsay kertoo, miten pasta pitäisi oikeasti keittää – yksi ainesosa oleellista lisätä keitinveteen suolan lisäksiKokit paljastavat, mitä pasta-annoksia ei todellakaan kannata tilata ravintolassa: "Tehdään usein ennakkoon ja lämmitetään uudelleen"Katjan uunipeltikikka ja pizzapohjan sekä tomaattikastikkeen paras valmistustapa – onko tässä salaisuus täydelliseen pizzaan?
RuokaPastaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen22:48
    Ilmastonmuutos

    Tällaista ruokastrategiaa Suomeen suunnitellaan vuoteen 2040 asti: MTK ärähti heti

  • Eilen16:43
    Jouluruoka

    Joulukinkku voi epäonnistua jo ennen uunia – ethän tee näin?

  • Eilen09:01
    Lapset

    Kielletäänkö "väärä ruoka" kouluista? Asiantuntijalta tärkeä huomio kansalaisaloitteesta

  • Eilen06:46
    Terveys ja hyvinvointi

    Onko ultraprosessoitu ruoka epäterveellistä? Tätä et ehkä ole tullut ajatelleeksi

  • ma16:44
    Jouluruoka

    Luulitko näitä joulun herkuiksi? Totuus paljastuu kaupan hyllyllä