Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Maksapizzaa, hapanvelliä ja jopa HK:n Sininen – suomalaiset perinneruoat hämmentävät

9:51Maksapizzaa ja hapanvelliä, söisitkö näitä perinneruokia?Mitkä ruoat lasketaan perinneruoiksi? Hotelli- ja ravintolamuseon näyttelyssä perehdytään aiheeseen.
Julkaistu 23.01.2025 17:16
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Jonna Hellgren

jonna.hellgren@mtv.fi

Helsinkiläismuseon näyttelyssä perehdytään suomalaisiin ruokaperinteisiin ja perinneruokiin. Huomenta Suomessa otettiin selvää, mistä näyttelyssä ja perinneruoissa on oikein kyse. 

Helsinkiläisen Hotelli- ja ravintolamuseon näyttelyssä saattaa törmätä esimerkiksi vanhaan keittokirjaan, jossa vinkataan maksapizzan ja silakkapizzan ohjeet. Lasketaanko nämä perinneruoiksi?

– Se on hyvä kysymys. Silakkapizzassa yhdistetään eteläitalialainen perinneruoka, ja sitten ehkä meikäläinen, aika perinteinen ruokakalana pidetty silakka. Voihan sitä sanoa perinneruoaksi, kommentoi kulttuuritutkija ja tietokirjailija Liisa Kaski.

Nam Yök Häh – Mistä on ruokaperinteet tehty? on ruokaperinteillä herkutteleva näyttely, joka käsittelee ruokaperinteiden muodostumista, moninaisuutta ja merkityksiä. Samalla pureskellaan perinteisiin liittyviä myyttejä, haastetaan näkemään perinneruoat toisin ja pohditaan ravintoloiden sekä ruokakaupan roolia perinteiden vaalimisessa ja uudistamisessa. 

Kaski muistuttaa, että monet perinneruokamme ovat saaneet vaikutteita tai tulleet muualta. Esimerkiksi ruis on aikanaan tullut kaukaa. 

Lue myös: Valtaosa ei tiedä, mikä on mustamakkaran alkuperäinen nimi

Ovatko kebab ja HK:n Sininen perinneruokaa?

Näyttelyssä suomalaiset ovat myös saaneet listata ruokia, jotka itse laskevat perinneruoaksi. Mukana on tuttuja ruokalajeja aina karjalanpiirakasta kaurapuuroon, mutta joukkoon mahtuu myös hapanvelliä, kebabia, sushia ja jopa HK:n Sininen.

Museonjohtaja Anni Pelkonen muistuttaakin elintarviketeollisuuden merkityksestä ruokaperinteisiin. 

Ruokakauppa ja elintarviketeollisuus käyttävät mielellään perinteinen-sanaa markkinoinnissaan. Se vetoaa ihmisten tunteisiin ja antaa elintarvikkeelle tietynlaisen tuntuman, Pelkonen sanoo.

Moni perinneruoka onkin säilynyt elinvoimaisena ja ylipäätään elossa elintarviketeollisuuden ansiosta. 

– Moni ei esimerkiksi tee mämmiä itse, mutta ostaa sitä kyllä kaupasta ja syö mielellään.

Liisa Kaski muistuttaa, että perinneruoat muuttuvat ajan saatossa, vaikka monet ajattelevat niitä pysyvinä.

– Yleensä muistitieto menee 3–4 sukupolven päähän. Perinteet muuttuvat koko ajan, mutta niissä myös pysyvät jotkut asiat. 

Mitä muita perinneruokia Suomessa on nyt ja mitä ne ovat tulevaisuudessa? Katso jutun yllä olevalta videolta!

Lue myös: Päivitetty perinneruoka! Näin silakkapihvit kannattaa tehdä

Lisää aiheesta:

Miksi jouluna syödään kinkkua? Faktat suomalaisesta joulupöydästäAsia, jota et ehkä ole tullut ajatelleeksi sushista – ruokakulttuurin professori kertoo, mitä on nykypäivän "suomalainen ruoka"Borssikeitto onkin ukrainalaista ruokaa – ravintola-alan vetoomuksessa kannustetaan nyt kokkaamaan myös Kievin kanaa: "Pienilläkin symbolisilla eleillä on merkitystä"Martat vinkkaavat loistavan ruoan, joka on suomalaiskodeissa jostain syystä unohdettu: "Edullinen, erittäin maukas ja nopeakin ruokalaji"Kari Aihinen ja Pipsa Hurmerinta nimeävät ruoan, johon me kaikki sorrumme: ”Se on ihan suomalaisten perisynti”Suomalaisten työpaikkaruokaloiden ehdoton lounassuosikki: "Kun sitä on tarjolla, asiakkaita on aina paljon"
RuokaHuomenta SuomiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • Eilen17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • pe17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • to17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin