Tämä etninen keittiö pitää pintansa suomalaisten suosikkina: ”On jopa hiukan yllättävää”

pastakulho pöydällä
Kolmasosa suomalaisista pitää italialaista ruokaa etnisten keittiöiden parhaimmistona. Shutterstock

Suomalaisten mielestä kiinalainen ruoka on etnisistä keittiöistä toiseksi paras heti italialaisen ruoan jälkeen. Tämä siitä huolimatta, että Suomessa erilaisten etnisten ruokien valikoima on erittäin laaja.

Kun valittavana on italialainen, kiinalainen, meksikolainen ja japanilainen keittiö, suomalaisten suosikiksi nousee italialainen ruoka 32 prosentin osuudella, selviää Atrian IRO Researchilla teettämästä tutkimuksesta. Toiselle sijalle nousee yllättäen kiinalainen ruoka, jonka puolesta puhuu jopa neljäsosa vastaajista. 

Kiinalainen ensimmäisiä etnisiä keittiöitä Suomessa

Tutkimuksessa selvitettiin myös, miten suomalaiset suhtautuvat kiinalaiseen ruokaan, ja vastaukset olivat hyvin positiivisia. 

Vastaajista 57 prosenttia kertoo suhtautuvansa kiinalaiseen ruokaan positiivisesti. Yleisesti ottaen kiinalaista ruokaa pidetään hyvänmakuisena, monipuolisena ja kivana ruokana. Myös mausteisuus ja hyvä hintalaatusuhde liitetään usein kiinalaiseen ruokaan.

– On jopa hiukan yllättävää, että kiinalainen ruoka on edelleen näin selvästi suomalaisten suosiossa. Pitää muistaa, että kiinalainen ruoka on ensimmäisiä Suomeen tulleita etnisiä keittiöitä ja sittemmin tänne on tullut paljon muitakin kilpailijoita, kertoo viestintä- ja IR-päällikkö Hanne Kortesoja.

Kotikokkaamisen esteenä tiedonpuute

Tutkimuksessa ilmeni, että lähes 60 prosenttia vastaajista kokkaa kiinalaista ruokaa kotona edes joskus. Syiksi mainittiin ennen kaikkea se, että kiinalainen on hyvää ja tuo kaivattua vaihtelua muille ruuille. Jos kiinalaista ei kokata kotona, syynä on useimmiten se, ettei sitä osata valmistaa tai se, että mieluummin kiinalaista syödään ravintolassa.

– Kiinalaiseen ruokaan liitetään paljon stereotypioita. Monille tulee ensimmäisenä mieleen hapanimelä kastike ja friteeratut ruoat, eikä juuri muuta. Todellisuudessa kiinalainen ruokakulttuuri on erittäin monipuolinen, Kortesoja kertoo.

Kana on kiinalaisen ruoan raaka-aineista ykkössuosikki, toiseksi kipuaa sianliha, joka on kiinalaisessa keittiössä tärkeä raaka-aine. Kiinassa syödään puolet maailman sianlihasta, yhteensä noin 54 miljardia kiloa.

Lähde: Atria 

***

Mummolan muistot ja herkkujen herkut 7:01

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.