Zimbabwen vaalitulos siirtyy edelleen

Zimbabwen presidentinvaalien lopputuloksesta ei edelleenkään ole tietoa. Oikeus torjui tänään opposition vetoomuksen tuloksen välittömästä julkistamisesta.

Vetoomuksen esitti Demokraattisen muutoksen liike MDC.

- Olemme tietenkin hyvin pettyneitä, koska uskomme vahvasti asiaamme. Päätämme jatkotoimista tavattuamme lakimiehiämme, mutta pidämme tulosten välitöntä julkistamista erittäin tärkeänä, MDC:n tiedottaja Nelson Chamisa sanoi.

Oppositio julisti ryhtyvänsä vastatoimena yleislakkoon huomenna.

MDC:n johtaja Morgan Tsvangirai pitää itseään vaalivoittajana. Näin hän olisi päättänyt Robert Mugaben 28 vuotta kestäneen valtakauden.

Zimbabwen keskusvaalilautakunta on laskenut vaalien tulosta poikkeuksellisen pitkään selittämättä, miksi. Vaalit pidettiin 29. maaliskuuta.

Oppositio väittää, että Mugabe valmistelee voimatoimia naulatakseen vaalien tuloksen haluamakseen. Tsvangirai on varoittanut laajoista levottomuuksista ja pyytänyt muita Afrikan valtioita puuttumaan asiaan.

Viikonloppuna Lusakassa kokoontuneet eteläisen Afrikan maiden johtajat vaativat vaalituloksen välitöntä julkistamista. Mugabe ei osallistunut kokoukseen.

Zimbabwe kärsii vakavista poliittisista ja taloudellisista vaikeuksista. Arviolta neljännes kansasta on paennut maasta.

Työttömyys on 80 prosentissa ja inflaatio maailman korkein, 100 000 prosenttia. Zimbabwessa on kärsinyt ajoittain vakavasta elintarvikkeiden ja polttoaineiden puutteesta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat