Kyiv Independent: Prigozhin rikkoi radiohiljaisuuden ääniviestillään – MTV seurasi sotaa

Video näyttää väitetysti Ukrainan sotilaiden iskevän juoksuhautoihin lähellä Bahmutia 0:59
Video näyttää väitetysti Ukrainan sotilaiden iskevän juoksuhautoihin lähellä Bahmutia. Ukraina ilmoitti maanantaina, että sen joukot olivat saaneet takaisin lisää maata itä- ja etelärintamilla, mitä presidentti Volodymyr Zelenskiy kuvasi edistykseksi "vaikealla" viikolla Kiovan vastahyökkäyksessä Venäjän joukkoja vastaan.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 3. heinäkuuta 2023. Tiistain seuranta löytyy täältä.

  • Presidentti Niinistö: Venäjä on "epäjärjestyksessä"
  • Maailmanpankilta Ukrainalle iso avustuspotti
  • BBC: Wagner rekrytoi edelleen uusia taistelijoita
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tiistain seuranta löytyy täältä

23.18: IAEA: Zaporizhzhjan ydinvoimala on kytketty takaisin varavoimalinjaan

Zaporizhzhjan ydinvoimala on kytketty uudelleen tällä hetkellä ainoaan käytettävissä olevaan varavoimalinjaan ensimmäistä kertaa neljään kuukauteen, Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoi tänään CNN:n mukaan.

IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossin mukaan laitoksen sähkötilanne on edelleen erittäin heikko meneillään olevan sotilaallisen konfliktin takia.

Ydinvoimalan viimeisen varavoimalinjan yhteys katkesi 1. maaliskuuta Dnepr-joen toiselle puolella tapahtuneiden vahinkojen vuoksi. Sähkölinjan uudelleenkytkentä on ollut IAEA:n mukaan hankalaa eteläisen alueen vaikean turvallisuustilanteen takia. 

Varavoimalinjoja oli kuusi ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

20.27: Kyiv Independent: Prigozhin rikkoi radiohiljaisuuden ääniviestillään

Ensimmäisessä ääniviestissään 26. kesäkuuta jälkeen Wagner Groupin perustaja Jevgeni Prigozhin väitti odottavansa "uusia voittoja rintamalla" antamatta kuitenkaan tarkempia tietoja. Asiasta uutisoi Kyiv Independent.

Viesti julkaistiin 3. heinäkuuta yksityiseen palkkasotilasyritys Wagner Groupiin kuuluvalla Grey Zone -telegram-kanavalla. Palkkasoturipomo väitti viimeisimmässä viestissään myös, että hänen lyhytikäisen kapinansa tarkoituksena oli "taistella pettureita vastaan ja mobilisoida (venäläinen) yhteiskunta".

– Ja uskon, että olemme onnistuneet monessa näistä, Prigozhin lisäsi.

On epäselvää, milloin äänite on nauhoitettu. Prigozhin ei maininnut mitään olinpaikastaan, joka on ollut spekulaatioiden ja huhujen kohteena Wagnerin kapinan päättymisestä 24. kesäkuuta lähtien.

20.01: Zelenskyi CNN:lle: "Kun Krim on Venäjän miehityksen alla, se tarkoittaa vain yhtä asiaa: sota ei ole ohi"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi CNN:n erikoishaastattelussa, ettei voi kuvitella Ukrainaa ilman Krimiä. 

– Emme voi kuvitella Ukrainaa ilman Krimiä. Ja kun Krim on Venäjän miehityksen alla, se tarkoittaa vain yhtä asiaa: sota ei ole vielä ohi, hän sanoi.

Kysyttäessä, onko olemassa mitään skenaariota, jossa voisi olla rauha ilman Krimiä, Zelenskyi sanoi: 

– Silloin ei tule voittoa.

17.33: Venäjä järjestää syksyllä vaalit laittomasti itseensä liitetyillä alueilla – viranomaiset varoittavat kuitenkin vaalien siirtämisestä 

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjä aikoo järjestää paikallisvaalit neljällä Ukrainan alueella, jotka Venäjä on laittomasti liittänyt itseensä. Asiasta kertoi Venäjän keskusvaalilautakunnan johtaja Ella Panfilova tänään. 

Vaalit on määrä järjestää Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin alueella 10. syyskuuta. 

Panfilova on kuitenkin sanonut Venäjän presidentti Vladimir Putinille, että tilanne liitetyillä alueilla voi muuttua ja vaalit voivat siirtyä.

– Koska tilanne on todella vaikea, mitä tahansa voi tapahtua, Reuters kertoo Panfilovan sanoneen Putinille Kremlissä. 

– Jos syntyy odottamattomia olosuhteita - joillakin alueilla tilanne voi huonontua dramaattisesti - ja näemme, että asukkaiden henki ja terveys ovat vakavassa vaarassa, meillä on oikeus lykätä näitä vaaleja, hän sanoi.

Panfilova sanoi myös viranomaisten käyttävän "varmasti tätä oikeutta, jos siihen on vakavia syitä".

Reutersin mukaan Putin vastasi Panfilovalle ymmärtävänsä tilanteen. 

Panfilovan mukaan syyskuussa järjestettävissä vaaleissa on tarkoitus valita 21 aluejohtajaa ja 20 alueellista lainsäätäjää vaalit. Lisäksi järjestetään neljä täydennysvaalia liittovaltion parlamentin paikoista.

Venäjä liitti ukrainalaisalueet laittomasti itseensä syyskuun lopussa viime vuonna.

14.50: Zelenskyi CNN:lle: Putin on "heikko" ja menettänyt otteensa – viittasi tiedustelutietoon

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kommentoi CNN:n erikoishaastattelussa sodan viimeisimpiä vaiheita.

Presidentti ruoti kovin sanankääntein Venäjän presidentti Vladimir Putinia, joka on Zelenskyin mukaan "heikko" ja menettänyt valtaansa Wagner-joukkojen kapinan myötä.

– Ensinnäkin, näemme ettei hän kontrolloi kaikkea. Wagnerin eteneminen pitkälle Venäjällä ja tiettyjen alueiden ottaminen haltuun osoittavat, miten helppoa se on. Putin ei hallitse tilannetta alueillaan. Kaikki se vaikutusvalta, mitä hänellä on ollut, on murenemassa, Zelenskyi kommentoi CNN:lle.

Jevgeni Prigozhinin johtama Wagner-palkkasotilasjoukko aloitti kapinansa ja etenemisen Lounais-Venäjältä kohti Moskovaa juhannuspäivänä. Kapina tyrehtyi saman päivän aikana joukkojen vetäytymiseen ja mahdolliseen sopimukseen Prigozhinin, Putinin ja Kremlin kesken.

Zelenskyin mukaan Ukrainalla on tiedustelutietoa, jonka mukaan Kreml kartoitti Prigozhinin kannatusta venäläisten keskuudessa ja että näiden mittausten tulosten mukaan puolet Venäjän kansasta kannatti kapinaa.

13.42: Sotarikostutkintojen valmistelussa auttava keskus aloitti toimintansa

Uusi Ukrainaa kohtaan tehtyjen väkivalta- ja sotarikosten syytteitä valmisteleva keskus on aloittanut tänään toimintansa Alankomaiden Haagissa.

Keskus toimii yhteistyössä Euroopan unionin rikosoikeudellisen yhteistyön viraston (Eurojust) kanssa.

Euroopan komission tiedotteen mukaan keskuksen toiminnan ytimessä on Ukrainan hyökkäyssodassa Venäjän tekemien väkivaltarikosten käsittely sekä toimintarakenteiden luonti vastaavien tapausten suhteen tulevaisuudessa.

Keskuksen virallinen nimi on the International centre for the prosecution of the crime of aggression against Ukraine (ICPA), ja siellä työskentelee joukko kansallisia syyttäjiä.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen uskoo vakaasti keskuksen toiminnan mahdollistavan Venäjän ja presidentti Vladimir Putinin tekemien rikosten käsittelyn ja tuomitsemisen, puheenjohtaja kommentoi komission tiedotteessa.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan tuo esiin käsittämättömiä kauheuksia, joka päivä. Syvästi huolestuttavista uutisista tarkoituksellisista hyökkäyksistä siviilejä, myös lapsia, kohtaan, on tullut julma päivittäinen muistutus siitä verenvuodatuksesta, jonka Putin toi maanosaamme. Todistepino Venäjän toteuttamista lukemattomista kansainvälisistä rikoksista kasvaa.

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

13.14: Nuori ukrainalaiskirjailija menehtyi Kramatorskin ravintolaiskun seurauksena

Victoria Amelina, yksi Ukrainan tunnetuimmista nuorista kirjailijoista, on kuollut Kramatorskin ravintolaiskun seurauksena. Amelina menehtyi viime lauantaina, kirjailijoiden yhdistys PEN Ukraine tiedottaa. Asiasta uutisoivat muun muassa BBC ja The New York Times.

Venäjä iski Kramatorskiin Itä-Ukrainaan viime viikon tiistaina. Isku osui suosittuun Ria Lounge -ravintolaan, joka oli täynnä ihmisiä. Amelinan möytä iskun uhriluku on noussut 13:een.

– Niin monta kirjoittamatonta kirjaa, kertomatonta tarinaa, elämätöntä päivää, ukrainalaistoimittaja Olga Tokariuk muisti Amelinaa Twitterissä.

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

Palkittu kirjailija Amelina tuli tunnetuksi lastenkirjoistaan, novelleistaan ja runoistaan.

11.17: Venäjä väittää estäneensä Krimin kuvernöörin salamurhayrityksen

Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU yritti salamurhata Venäjän nimittämän Krimin kuvernöörin Sergei Aksjonovin, kertovat venäläiset uutistoimistot. Niiden mukaan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB esti salamurhayrityksen.

FSB:n lausunnon mukaan kiinni otettu hyökkääjä oli Ukrainan turvallisuuspalvelun värväämä Venäjän kansalainen.

Venäjä miehitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan vuonna 2014.

11.14: Ukraina väittää vallanneensa viikossa 37 neliökilometriä

Ukraina on viimeisen viikon aikana vallannut takaisin 37,4 neliökilometriä maata Itä- ja Etelä-Ukrainassa, väittää maan apulaispuolustusministeri Hanna Maliar ukrainalaismedia Kyiv Independentin mukaan.

Maliarin mukaan 28,4 kilometriä takaisin vallatuista alueista sijaitsee Etelä-Ukrainassa ja yhdeksän neliökilometriä Itä-Ukrainassa.

Apulaispuolustusministeri Maliarin mukaan Ukraina on vallannut vastahyökkäyksensä aikana takaisin yhteensä 158,4 neliökilometriä Venäjän miehittämää maata.

Ukrainan vastahyökkäys ei ole kyennyt läpimurtoihin. Ukraina on väittänyt, ettei vastahyökkäyksen pääiskua ole vielä nähty.

10.54: Medvedev uhkailee "apokalyptisella lopulla"

Suomi on Venäjän kannalta vihamielinen valtio, kirjoittaa Venäjän federaation turvallisuusneuvoston varapuheenjohtajana Dmitri Medvedev.

Medvedevin mukaan Suomi on Neuvostoliiton johtajan Vladimir Leninin "ajattelemattomuudessaan" luoma valtio. Medvedev esittelee näkemyksiään Venäjän valtion virallisessa lehdessä Rossiyskaya Gazetassa.

Medvedev mukaan "olisi parempi", jos Venäjä toistaiseksi katkaisisi diplomaattisuhteensa Suomeen tai ainakin alentaisi niiden tasoa. Medvedevin mukaan myös esimerkiksi Baltian maiden, Puolan ja Britannian suhteen tulisi toimia samoin. Kaikki Medvedevin mainitsemat valtiot ovat aseellisesti tukeneet Ukrainaa.

Medvedevin mukaan hänen mainitsemansa kompromissit vaativat myös sen, että "Kiovan natsihallinto" tuhotaan. Venäjä väittää valheellisesti Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin hallinnon koostuvan kansallissosialisteista.

– Se (Ukrainan hallinto) pitää laillisesti tuomita sivistyneessä Euroopassa fasistisena. Se pitää heittää pois kuin mädäntynyt pala laardia maailmanhistorian roskakoriin, Medvedev muotoilee.

– Lännen pitää hyväksyä tämä, jos se ei halua epätäydelliselle sivilisaatiollemme apokalyptista loppua, hän jatkaa.

10.08: Venäläispoliitikko: 700 000 ukrainalaislasta paennut pommituksia Venäjälle

Venäjän ulkoasiainvaliokunnan johtaja Grigori Karasinin mukaan 700 000 lasta olisi viime vuosina siirtynyt Ukrainasta Venäjälle. Karasinin Telegramissa tekemistä kommenteista uutisoi muun muassa brittilehti Guardian.

Karasin väittää, että ukrainalaislapset ovat löytäneet Venäjältä turvapaikan pommituksia paetessaan.

Ukrainan ja länsimaiden mukaan ukrainalaislapsia on pakkosiirretty Venäjälle. Arviot pakkosiirrettyjen lasten määrästä vaihtelevat.

(STT)

9.20: Prigozhin näytti, miten Putin voidaan syrjäyttää: "Eliitissä paljon kytevää vastarintaa"

Sota oikeuttaa ja horjuttaa presidentti Vladimir Putinin valtaa, sanoo Aleksanteri-instituutin emeritusprofessori Markku Kivinen Huomenta Suomessa.

Venäjällä on yksi ainoa suuri voimakeskus, jonka korkeimmalla valtaistuimella presidentti Putin istuu, Kivinen katsoo. Kivisen mukaan länsimaiden haaveilu Putinin valtakauden loppumisesta on pitkälti "toiveajattelua".

Karua kieltä kameran edessä mielellään käyttävä ja palkkasotilasarmeijaa komentanut Jevgeni Prigozhin kuitenkin antoi maailmalle maistiaisen Putinin poliittisesta kuolevaisuudesta.

Valta ei vaihtunut, mutta Wagnerin kapina näytti mallin, jolla Putin ehkä voidaan syrjäyttää, arvioi Kivinen.

Kivinen viittaa ex-oligarkki, Putin-kriitikko Mihail Hodorkovskiin, joka totesi, että Putin voitaisiin työntään syrjään demokraattisten tahojen tekemällä sotilasvallankaappauksella.

– Venäjällä ei ole mahdollista organisoida normaalia vallanvaihdosta. Silloin (sotilasvallankaappaus) on melkein ainoa mahdollisuus, Kivinen jatkaa.

Emeritusprofessori: "Nyt on nähty malli, jolla Putin voidaan ehkä syrjäyttää" 1:36
Emeritusprofessori: "Nyt on nähty malli, jolla Putin voidaan ehkä syrjäyttää".

9.00: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 600 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 600 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa viisi panssarivaunua, 11 panssariajoneuvoa, 32 tykkiä ja yhden helikopterin.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

6.59: Venäjän YK-edustaja: Mustanmeren viljanvientisopimuksen jatkamiselle ei edellytyksiä

Mustanmeren viljanvientisopimuksen jatkamiselle ei ole tällä hetkellä edellytyksiä, sanoo Venäjän YK-edustaja Gennadi Gatilov venäläiselle Izvestija-lehdelle.

Gatilov mainitsi haastattelussa muun muassa länsimaiden estävän Venäjän valtio-omisteisen Rosselhozbankin liittymistä takaisin kansainväliseen Swift-maksujärjestelmään.

Sopimuksen mukaan Ukraina voi viedä viljaa ja muita maataloustuotteita Mustanmeren kautta maailmanmarkkinoille. Sen voimassaolo päättyy 17. heinäkuuta.

6.45: Ukraina: Venäjä on edennyt Luhanskin alueella

Ukrainan mukaan venäläisjoukot ovat edenneet Itä-Ukrainan Luhanskin alueen Svatoven kaupungin lähettyvillä, yhdysvaltalaismedia CNN kirjoittaa.

Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maliarin mukaan alueella käydään "ankaria taisteluja".

Venäläisten miehittämää Svatovenia on pitkään pidetty strategisesti tärkeänä, sillä se on Venäjän tärkeän huoltoreitin varrella.

6.33: Osa venäläisen Rosatomin työntekijöistä poistunut Zaporizhzhjan ydinvoimalan viereisestä Enerhodarista

Osa Venäjän ydinenergiayhtiö Rosatomin työntekijöistä on poistunut Zaporizhzhjan ydinvoimalan lähellä sijaitsevasta Enerhodarin kaupungista, sanoi kaupungin pormestari Dmytro Orlov sunnuntaina.

Orlovin antamista kommenteista Ukrainan valtiorahoitteiselle Ukrajinske radio -kanavalle uutisoi muun muassa Ukrainska Pravda.

Venäjä harkitsee Ukrainan hallinnon tiedustelutietojen mukaan terrori-iskun tekemistä miehittämällään ydinvoimalalla.

(STT)

6.07: ISW: Ukraina hyökkää kuudella alueella

Ukraina hyökkäsi kuudella alueella sunnuntaina 2. heinäkuuta, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Venäjän puolustusministeriön ja muiden venäläislähteiden mukaan ukrainalaisjoukot iskivät Lymanin kaupungin alueella, Bahmutin sivustoilla, Donetskin kaupungin suunnalla ja Länsi-Zaporizhzhjassa ja Donetskin ja Zaporizhzhjan välisellä alueella.

Ukrainan itäisten joukkojen tiedottajan Serhiy Cherevatyn mukaan ukrainalaisjoukot ovat jatkaneet etenemistään Bahmutin kaupungin sivustoilla. Ukraina on aiemmin julkisesti väittänyt, että sen tavoitteena on piirittää Venäjän miehittämä rauniokaupunki.

ISW:n mukaan venäläislähteet ovat kuvailleet nyt käynnissä olevia Ukrainan vastahyökkäyksiä pienemmiksi taktisiksi operaatioiksi kuin mitä aiemmin nähtiin.

Ukrainalaisviranomaiset ovat väittäneet, ettei maa ole vielä tehnyt vastahyökkäyksensä pääoperaatioita.

22.21: Niinistö mainitsi tiedotustilaisuudessaan Vilnan huippukokouksen tärkeimmiksi kysymyksiksi Ukrainan monipuolisen tuen jatkamisen sekä Ruotsin Nato-jäsenyyden

– Suurlähettiläiden kesken ollaan keskusteltu siitä minkälainen yhteinen kanta Ukrainan Nato-jäsenyydestä on. Olisi hyvä, että Nato näyttäisi nyt yhtenäisyytensä ja yksimielisyytensä.

Niinistö viittasi tällä kommentillaan Ukrainan mahdolliseen Nato-jäsenyyteen.

– Kaikkinainen apu sille, että Ukraina täyttää Nato-kriteerit tuntuisi luontevalta, Niinistö totesi.

15.26: Ukrainalaiskomentaja arvostelee ranskalaisen taisteluajoneuvon ohutta panssaria – sanoo nelihenkisen miehistön kuolleen

Ukrainalaiskomentajan mukaan ranskalaiset AMX-10 RC -panssaroidut taisteluajoneuvot ovat "epäkäytännöllisiä" rintamahyökkäyksissä. Komentaja sanoo yhden nelihenkisen miehistön kuolleen ajoneuvon ohuen panssaroinnin vuoksi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan 37. merijalkaväkiprikaatin pataljoonan komentaja kutsunimeltään Spartanets on sanonut, että on ollut yksi tapaus, jossa ajoneuvon miehistö on kuollut.

Komentaja sanoo ajoneuvon lähellä räjähtäneen kranaatin sirpaleiden lävistäneen panssarin ja räjäyttäneen ammussetin. Hänen mukaansa kaikki ajoneuvon sisällä olleet neljä henkilöä saivat surmansa.

Komentajan mukaan taisteluajoneuvojen ohut panssarointi tarkoittaa sitä, että niitä voidaan käyttää tulitukena, mutta ei rintamahyökkäyksissä.

(Guardian)

14.43: ISW: Venäjä siirtää joukkojaan muualta Ukrainasta Bahmutin alueelle 

Venäjän vastaa todennäköisesti Ukrainan operaatioihin Bahmutin ympärillä siirtämällä sinne joukkoja muualta Ukrainasta, arvioi ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) päivittäisessä katsauksessaan.

Ukrainan itäisten joukkojen tiedottaja eversti Serhiy Cherevaty kertoi eilen Venäjän siirtäneen rykmentin Lymanin suunnasta Bahmutin suuntaan.

Cherevatyn mukaan Venäjä korvasi Lymanin suunnalla olleen rykmentin tarkemmin määrittelemättömillä aluepuolustusjoukoilla. 

ISW:n mukaan tämä saattaisi viitata siihen, että Venäjä on siirtämässä lisää eliittiyksiköitä Bahmutin alueelle ja korvaamassa eliittiyksiköitään huonommilla joukoilla.

Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Malyar on kertonut aiemmin Venäjän siirtäneen joitain taistelukykyisimpiä yksiköitään Hersonin alueelta Bahmutin ja Zaporizhzhjan suuntiin kesäkuun alussa.

Cherevatyn mukaan Bahmutilla on Venäjälle enemmän propaganda-arvoa kuin sotilaallista hyötyä. Cherevaty arvioi Venäjän keskittävän joukkoja Bahmutin alueelle säilyttääkseen toukokuussa valtaamansa Bahmutin kaupungin ja vaikutelman voitosta.

ISW arvioi, että jos Venäjä ei kykene säilyttämään valtaamiaan Bahmutin alueita, Venäjän johto voi joutua valitsemaan heikentääkö se Hersonin tai Luhanskin alueita vai alkaako se vetää joukkojaan pois Ukrainan eteläosista.

Lue lisää sunnuntain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat