Ukraina ja Venäjä syyttävät toisiaan iskun suunnittelemisesta Zaporizhzhjan ydinvoimalaan – MTV seurasi sotaa

Video näyttää väitetysti Ukrainan sotilaiden iskevän juoksuhautoihin lähellä Bahmutia 0:59
Video näyttää väitetysti Ukrainan sotilaiden iskevän juoksuhautoihin lähellä Bahmutia. Ukraina ilmoitti maanantaina, että sen joukot olivat saaneet takaisin lisää maata itä- ja etelärintamilla, mitä presidentti Volodymyr Zelenskiy kuvasi edistykseksi "vaikealla" viikolla Kiovan vastahyökkäyksessä Venäjän joukkoja vastaan.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 4. heinäkuuta 2023. Keskiviikon seuranta löytyy täältä.

  • Presidentti Niinistö: Venäjä on "epäjärjestyksessä"
  • Maailmanpankilta Ukrainalle iso avustuspotti
  • BBC: Wagner rekrytoi edelleen uusia taistelijoita
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Keskiviikon seuranta löytyy täältä

23.35: Ukraina ja Venäjä syyttävät toisiaan iskun suunnittelemisesta Zaporizhzhjan ydinvoimalaan

Ukraina ja Venäjä syyttivät tiistaina toisiaan iskun suunnittelemisesta Zaporizhzhjan ydinvoimalaan.

Ukrainan hallitus sanoi Venäjän suunnittelevan "provokaatiota" venäläisten hallinnoimalla ydinvoimalalla. Ukrainan asevoimat taas varoitti Venäjän mahdollisesti valmistelevan provokaatiota Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueella lähitulevaisuudessa.

Venäjän ydinenergiayhtiö Rosatomin neuvonantaja Renat Karchaa syytti Ukrainaa iskun suunnittelemisesta ydinvoimalalle pimeän turvin keskiviikkona.

Venäjä ja Ukraina ovat säännöllisesti syyttäneet toisiaan ydinvoimalan vaarantamisesta sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022.

(STT)

21.15: Sveitsi liittymässä Euroopan yhteiseen ilmapuolustushankkeeseen

Sveitsi on liittymässä mukaan Euroopan yhteiseen European Sky Shield Initiative-ilmapuolustushankkeeseen. Hanke käynnistettiin Saksan aloitteesta sen jälkeen, kun Venäjän aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan.

Sveitsi on Itävallan jälkeen toinen puolueeton maa, joka on ilmaissut aikomuksensa lähteä hankkeeseen mukaan. Asiasta uutisoi uutistoimisto Reuters.

Sveitsin ja Itävallan puolustusministerit allekirjoittavat aiesopimuksen perjantaina Bernissä pidettävässä tapaamisessa Saksan puolustusministeri Boris Pistoriuksen kanssa.

Hankkeella halutaan niputtaa yhteen Euroopan maiden toimet mahdollisten lentokone- tai ohjushyökkäysten torjumiseksi.

19.06: Pommi-iskussa kuolleen nuoren ukrainalaiskirjailijan hautajaiset järjestettiin Kiovassa

Ukrainalainen kirjailija Victoria Amelina, 37, haudattiin tänään pääkaupungissa Kiovassa.

Kramatorskin ravintolaiskussa heinäkuun alussa kuollut Amelina oli yksi Ukrainan tunnetuimmista nuorista kirjailijoista. 

Venäjän aloittaessa hyökkäyksensä helmikuussa 2022, Amelina päätti jättää suurimman osan kirjoittamisesta tutkiakseen ja dokumentoidakseen sotarikoksia.

Kaksi viikkoa ennen kuolemaansa hän kirjoitti taidemaalari Polina Raykosta, jonka työt olivat suurelta osin tuhoutuneet Kakhovkan padon sortumisen aiheuttamissa tulvissa

 – Taide elää niin kauan kuin maailma näkee sen.

Palkittu kirjailija Amelina tuli tunnetuksi lastenkirjoistaan, novelleistaan ja runoistaan.

Amelinaa muistetaan myös huomenna järjestettävässä muistojumalanpalveluksessa Lvivin kaupungissa läntisessä Ukrainassa.

15.50: Venäjä: Mustanmeren viljasopimuksen uusimiselle ei perusteita

Venäjä ei näe perusteita Mustanmeren viljasopimuksen uusimisille, kertoi Venäjän ulkoministeriö Reutersiin mukaan tiistaina. Sopimus, jonka ansiosta viljaa on voitu kuljettaa laivoilla Mustanmeren satamista Ukrainan sodasta huolimatta, umpeutuu alle kahden viikon päästä.

Ministeriön lausunnossa väitetään Venäjän tekevän kaikkensa, jotta kaikki sopimuksen piirissä olevat laivat pääsisivät lähtemään Mustaltamereltä ennen sopimuksen umpeutumista.

(Reuters)

15.20: Ukraina: Lapsia haavoittui venäläisten tulituksessa Pervomaiskissa

31 ihmistä, mukaan lukien yhdeksän lasta, haavoittui venäläisten tulituksessa pienessä Pervomaiskin kaupungissa Ukrainan Harkovan alueella torstaina.

Kuvernööri Oleh Synehubovin Telegram-viestipalvelussa julkaiseman viestin mukaan useita autoja on tulossa ja kahdeksankerroksisen talon ikkunat rikkoutuneet.

Presidentti Volodymyr Zelenskyin kansliapäällikkö Andriy Jermak on todennut, että loukaantuneiden joukossa on yksi vuoden ikäinen ja yksi kymmenen kuukauden ikäinen vauva.

Jermak sanoi venäläisten ampuneen voimakkaasti räjähtävän ammuksen. Viranomaisten mukaan isku osui asuintalon vieressä sijaitsevalle parkkipaikalle.

– Sen seurauksena useita autoja syttyi parkkipaikalla tuleen, Jermak sanoi.

Pervomaiskyi sijaitsee noin 80 kilometriä etelään alueen pääkaupungista Harkovasta.

Uutista on päivitetty kello 15.57 ja 16.49 tuoreilla lisätiedoilla loukkaantuneiden määrästä ja i'istä.

(Reuters, STT)

14.26: Video: Ukraina väittää venäläisen panssarivaunun räjähtävän Venäjän omiin miinoihin

Ukrainan armeija on julkaissut videon, jossa vaikuttaa näkyvän, miten Venäjän T-62-panssarivaunu ajaa tielle riviin aseteltuihin miinoihin.

Miinat tekevät videolla panssarivaunusta vähintään liikuntakyvyttömän, sillä ainakin toinen telaketjuista lähtee paikoiltaan dronekuvan perusteella. Vaunun nelihenkinen miehistö vaikuttaa kuitenkin selviävän suuresta räjähdyksestä säikähdyksellä.

Erikoisen tilanteesta tekee se, että Ukraina väittää, että venäläisvaunu ajaa Venäjän itsensä asettelemiin miinoihin. Väitettä ei ole yhdysvaltalaisen uutistoimisto Reutersin mukaan vahvistettu, mutta millään lailla mahdoton se ei ole.

Sekä Venäjä että Ukraina ovat käyttäneet runsaasti miinoitteita vastapuolen etenemisen hankaloittamiseksi. 

Ei ole mitenkään kaukaa haettua, että yksittäinen panssarivaunumiehistö ei ole tietoinen jossain tietyssä paikassa olevasta omien joukkojen miinoitteesta.

Video on väitetysti kuvattu Itä-Ukrainan Bahmutin kaupungin pohjoispuolella. Ukrainan on raportoitu viime viikkoina hyökänneen kaupungin sivustoja vastaan ja myös jossain määrin edenneen alueella. 

Ukraina väittää venäläisen panssarivaunun ajavan videolla Venäjän omiin miinoihin. Heinäkuun 4. päivä julkaistun videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Ukraina väittää venäläisen panssarivaunun ajaneen Venäjän omiin miinoihin 0:59
Ukraina väittää venäläisen panssarivaunun ajavan videolla Venäjän omiin miinoihin. Heinäkuun 4. päivä julkaistun videon aitoutta ei ole vahvistettu.

10.58: Brittitiedustelu: Venäjä on pyrkinyt hidastamaan Ukrainan vastahyökkäystä erityisesti panssarimiinoilla

Venäjä on viime viikkoina priorisoinut ja hionut taktiikoita, joiden tarkoituksena on hidastaa Ukrainan etenemistä maan eteläosassa, kertoo Britannian puolustusministeriö tiedustelukatsauksessaan.

Katsauksen mukaan Ukrainan etenemistä on pyritty hidastamaan erityisesti panssarimiinojen erittäin runsaalla käytöllä. Lisäksi Venäjä on pyrkinyt iskemään Ukrainan panssariajoneuvoihin lennokeilla, taisteluhelikoptereilla ja tykistöllä.

Vaikka Venäjä on saavuttanut tällä lähestymistavalla jonkin verran menestystä Ukrainan vastahyökkäyksen alkuvaiheessa, kärsivät venäläisjoukot katsauksen mukaan edelleen ylikuormitetuista yksiköistä ja tykistöammusten puutteesta

10.41: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 770 sotilasta ja 32 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 770 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kaksi panssarivaunua, yhdeksän panssariajoneuvoa, 32 tykkiä ja kuusi raketinheitintä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

10.30: Ukraina vyöryttää venäläisaseman Bahmutissa: Sotilas ei halua antautua – räjäyttää itsensä

Ukrainan 3. rynnäkköprikaati on julkaissut taisteluvideon, jonka väitetään näyttävän, miten ukrainalaisjoukot hyökkäävät Bahmutin lähistöllä. Heinäkuun 3. päivä julkaistun videon kuvausajankohtaa tai -paikkaa ei ole kyetty vahvistamaan.

Ukrainan julkaisema vahvistamaton video antaa rintamaraporttien perusteella varsin osuvan kuvan siitä, mitä taistelu Bahmutin ympäristössä tällä hetkellä on. 

Videon alussa ukrainalaissotilaat vaikuttavat kulkevan panssariajoneuvon kyydissä lähelle peltoaukion reunalla sijaitsevaa metsäkaistaletta, jonne venäläiset ovat kaivaneet asemansa. Ukrainalaissotilaat aloittavat tulituksen likimain heti ajoneuvosta ulos päästyään.

Alla on on yhdysvaltalaisen uutistoimisto Reutersin julkaisema lyhyt versio videosta, mutta sosiaalisessa mediassa kiertää myös yli seitsemänminuuttinen versio samasta tilanteesta. Pidempi versio videosta on sisällöltään raaempi, eikä sitä suositella herkille.

Ukrainan rynnäkkö jatkuu lehtipuiseen metsikköön, jossa videon perusteella useat venäläissotilaat antautuvat. Yksi ilmeisesti haavoittunut venäläinen tosin räjäyttää itsensä hengiltä käsikranaatilla sen sijaan että jäisi ukrainalaisjoukkojen vangiksi.

Ukraina rynnäköi venäläisasemiin Bahmutissa: Vahvistamattomalla videolla kranaatteja, tykistötulta ja bunkkerien puhdistusta 1:22
Ukraina rynnäköi venäläisasemiin Bahmutissa: Vahvistamattomalla videolla kranaatteja, tykistötulta ja bunkkerien puhdistusta.

8.19: Venäjä: Ukraina yritti hyökätä Moskovaan droneilla, lentoja rajoitettiin

Venäjän mukaan ainakin kolme dronea on pysäytetty Moskovan alueella, kirjoittaa muun muassa Venäjän valtionmedia Tass.

Moskovan pormestari väittää, että kyse oli Ukrainan yrityisestä hyökätä droneilla Moskovaan.

Ria Novostin mukaan kaksi droneista ammuttiin alas Valuevon kylän lähellä, joka sijaitsee noin 30 kilometriä Kremlistä lounaaseen. Yksi droneista ammuttiin Kalugan alueella, joka sijaitsee Moskovan alueen rajalla.

Dronejen ei ole kerrottu aiheuttaneen ihmis- tai materiaalivahinkoja.

Aamulla Moskovan Vnukovon lentoasemalta lähteviä tai sinne laskeutuvia lentoja ohjattiin toisille lentokentille. Lentoaseman toiminta on sittemmin normalisoitunut.

Syyksi Venäjän federaation ilmaliikennevirasto tiedotti "tekniset syyt, joihin lentoasema ei voi vaikuttaa". Muut Moskovan alueen lentokentät operoivat ilmaliikenneviraston mukaan normaalisti.

Tiedossa ei ole, liittyivätkö väitetyt dronet lentoaseman toiminnan rajoittamiseen.

7.47: ISW: Ukraina hyökkäsi neljällä alueella, eteni "marginaalisesti"

Ukrainalaisjoukot tekivät vastahyökkäyksiä ainakin neljällä alueella ja etenivät "marginaalisesti", kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliarin mukaan maan joukot valtasivat Itä-Ukrainassa yhdeksän neliökilometriä. ISW:n mukaan paikannetun materiaalin perusteella näyttää siltä, että ukrainalaisjoukot etenivät Bahmutista lounaaseen.

Venäläislähteiden mukaan puolestaan näyttää siltä, että Ukraina eteni hieman Länsi-Zaporizhzhjassa ja yritti hyökätä Lymanin suunnalla.

6.01 Venäjän vangitsema Wall Street Journalin toimittaja on hyvässä kunnossa, kertoo Yhdysvaltain suurlähettiläs

Venäjän vangitsema Wall Street Journalin toimittaja Evan Gershkovich on hyvässä kunnossa, kertoo Yhdysvaltain suurlähettiläs maan ulkoministeriön mukaan. Venäjä oli myöntänyt eilen Yhdysvaltain edustustolle pääsyn Gershkovichin luo ensi kertaa yli kahteen kuukauteen.

Gershkovich otettiin kiinni epäiltynä vakoilusta maaliskuussa. Toukokuussa Gershkovichin tutkintavankeutta pidennettiin elokuun 30. päivään saakka. Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten Neuvostoliiton hajoamisen, kun länsimaista toimittajaa syytetään vakoilusta Venäjällä.

Yhdysvallat, Wall Street Journal ja Gershkovich itse kiistävät jyrkästi hänen olleen vakooja.

(STT)

23.18: IAEA: Zaporizhzhjan ydinvoimala on kytketty takaisin varavoimalinjaan

Zaporizhzhjan ydinvoimala on kytketty uudelleen tällä hetkellä ainoaan käytettävissä olevaan varavoimalinjaan ensimmäistä kertaa neljään kuukauteen, Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoi tänään CNN:n mukaan.

IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossin mukaan laitoksen sähkötilanne on edelleen erittäin heikko meneillään olevan sotilaallisen konfliktin takia.

Ydinvoimalan viimeisen varavoimalinjan yhteys katkesi 1. maaliskuuta Dnepr-joen toiselle puolella tapahtuneiden vahinkojen vuoksi. Sähkölinjan uudelleenkytkentä on ollut IAEA:n mukaan hankalaa eteläisen alueen vaikean turvallisuustilanteen takia. 

Varavoimalinjoja oli kuusi ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

20.27: Kyiv Independent: Prigozhin rikkoi radiohiljaisuuden ääniviestillään

Ensimmäisessä ääniviestissään 26. kesäkuuta jälkeen Wagner Groupin perustaja Jevgeni Prigozhin väitti odottavansa "uusia voittoja rintamalla" antamatta kuitenkaan tarkempia tietoja. Asiasta uutisoi Kyiv Independent.

Viesti julkaistiin 3. heinäkuuta yksityiseen palkkasotilasyritys Wagner Groupiin kuuluvalla Grey Zone -telegram-kanavalla. Palkkasoturipomo väitti viimeisimmässä viestissään myös, että hänen lyhytikäisen kapinansa tarkoituksena oli "taistella pettureita vastaan ja mobilisoida (venäläinen) yhteiskunta".

– Ja uskon, että olemme onnistuneet monessa näistä, Prigozhin lisäsi.

On epäselvää, milloin äänite on nauhoitettu. Prigozhin ei maininnut mitään olinpaikastaan, joka on ollut spekulaatioiden ja huhujen kohteena Wagnerin kapinan päättymisestä 24. kesäkuuta lähtien.

20.01: Zelenskyi CNN:lle: "Kun Krim on Venäjän miehityksen alla, se tarkoittaa vain yhtä asiaa: sota ei ole ohi"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi CNN:n erikoishaastattelussa, ettei voi kuvitella Ukrainaa ilman Krimiä. 

– Emme voi kuvitella Ukrainaa ilman Krimiä. Ja kun Krim on Venäjän miehityksen alla, se tarkoittaa vain yhtä asiaa: sota ei ole vielä ohi, hän sanoi.

Kysyttäessä, onko olemassa mitään skenaariota, jossa voisi olla rauha ilman Krimiä, Zelenskyi sanoi: 

– Silloin ei tule voittoa.

17.33: Venäjä järjestää syksyllä vaalit laittomasti itseensä liitetyillä alueilla – viranomaiset varoittavat kuitenkin vaalien siirtämisestä 

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjä aikoo järjestää paikallisvaalit neljällä Ukrainan alueella, jotka Venäjä on laittomasti liittänyt itseensä. Asiasta kertoi Venäjän keskusvaalilautakunnan johtaja Ella Panfilova tänään. 

Vaalit on määrä järjestää Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin alueella 10. syyskuuta. 

Panfilova on kuitenkin sanonut Venäjän presidentti Vladimir Putinille, että tilanne liitetyillä alueilla voi muuttua ja vaalit voivat siirtyä.

– Koska tilanne on todella vaikea, mitä tahansa voi tapahtua, Reuters kertoo Panfilovan sanoneen Putinille Kremlissä. 

– Jos syntyy odottamattomia olosuhteita - joillakin alueilla tilanne voi huonontua dramaattisesti - ja näemme, että asukkaiden henki ja terveys ovat vakavassa vaarassa, meillä on oikeus lykätä näitä vaaleja, hän sanoi.

Panfilova sanoi myös viranomaisten käyttävän "varmasti tätä oikeutta, jos siihen on vakavia syitä".

Reutersin mukaan Putin vastasi Panfilovalle ymmärtävänsä tilanteen. 

Panfilovan mukaan syyskuussa järjestettävissä vaaleissa on tarkoitus valita 21 aluejohtajaa ja 20 alueellista lainsäätäjää vaalit. Lisäksi järjestetään neljä täydennysvaalia liittovaltion parlamentin paikoista.

Venäjä liitti ukrainalaisalueet laittomasti itseensä syyskuun lopussa viime vuonna.

14.50: Zelenskyi CNN:lle: Putin on "heikko" ja menettänyt otteensa – viittasi tiedustelutietoon

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kommentoi CNN:n erikoishaastattelussa sodan viimeisimpiä vaiheita.

Presidentti ruoti kovin sanankääntein Venäjän presidentti Vladimir Putinia, joka on Zelenskyin mukaan "heikko" ja menettänyt valtaansa Wagner-joukkojen kapinan myötä.

– Ensinnäkin, näemme ettei hän kontrolloi kaikkea. Wagnerin eteneminen pitkälle Venäjällä ja tiettyjen alueiden ottaminen haltuun osoittavat, miten helppoa se on. Putin ei hallitse tilannetta alueillaan. Kaikki se vaikutusvalta, mitä hänellä on ollut, on murenemassa, Zelenskyi kommentoi CNN:lle.

Jevgeni Prigozhinin johtama Wagner-palkkasotilasjoukko aloitti kapinansa ja etenemisen Lounais-Venäjältä kohti Moskovaa juhannuspäivänä. Kapina tyrehtyi saman päivän aikana joukkojen vetäytymiseen ja mahdolliseen sopimukseen Prigozhinin, Putinin ja Kremlin kesken.

Zelenskyin mukaan Ukrainalla on tiedustelutietoa, jonka mukaan Kreml kartoitti Prigozhinin kannatusta venäläisten keskuudessa ja että näiden mittausten tulosten mukaan puolet Venäjän kansasta kannatti kapinaa.

13.42: Sotarikostutkintojen valmistelussa auttava keskus aloitti toimintansa

Uusi Ukrainaa kohtaan tehtyjen väkivalta- ja sotarikosten syytteitä valmisteleva keskus on aloittanut tänään toimintansa Alankomaiden Haagissa.

Keskus toimii yhteistyössä Euroopan unionin rikosoikeudellisen yhteistyön viraston (Eurojust) kanssa.

Euroopan komission tiedotteen mukaan keskuksen toiminnan ytimessä on Ukrainan hyökkäyssodassa Venäjän tekemien väkivaltarikosten käsittely sekä toimintarakenteiden luonti vastaavien tapausten suhteen tulevaisuudessa.

Keskuksen virallinen nimi on the International centre for the prosecution of the crime of aggression against Ukraine (ICPA), ja siellä työskentelee joukko kansallisia syyttäjiä.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen uskoo vakaasti keskuksen toiminnan mahdollistavan Venäjän ja presidentti Vladimir Putinin tekemien rikosten käsittelyn ja tuomitsemisen, puheenjohtaja kommentoi komission tiedotteessa.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan tuo esiin käsittämättömiä kauheuksia, joka päivä. Syvästi huolestuttavista uutisista tarkoituksellisista hyökkäyksistä siviilejä, myös lapsia, kohtaan, on tullut julma päivittäinen muistutus siitä verenvuodatuksesta, jonka Putin toi maanosaamme. Todistepino Venäjän toteuttamista lukemattomista kansainvälisistä rikoksista kasvaa.

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

Lue lisää maanantain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat