ISW: Venäjä siirtää joukkojaan muualta Ukrainasta Bahmutin alueelle – MTV seurasi sotaa

Itä Nyt kysyy, onko Ukrainalla mahdollisuus aitoon voittoon 22:17
Katso myös: Itä Nyt kysyy, onko Ukrainalla mahdollisuus aitoon voittoon?

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 2. heinäkuuta 2023. Maanantain seuranta löytyy täältä.

 

  • Presidentti Niinistö: Venäjä on "epäjärjestyksessä"
  • Maailmanpankilta Ukrainalle iso avustuspotti
  • BBC: Wagner rekrytoi edelleen uusia taistelijoita
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Maanantain seuranta löytyy täältä

22.21: Niinistö mainitsi tiedotustilaisuudessaan Vilnan huippukokouksen tärkeimmiksi kysymyksiksi Ukrainan monipuolisen tuen jatkamisen sekä Ruotsin Nato-jäsenyyden

– Suurlähettiläiden kesken ollaan keskusteltu siitä minkälainen yhteinen kanta Ukrainan Nato-jäsenyydestä on. Olisi hyvä, että Nato näyttäisi nyt yhtenäisyytensä ja yksimielisyytensä.

Niinistö viittasi tällä kommentillaan Ukrainan mahdolliseen Nato-jäsenyyteen.

– Kaikkinainen apu sille, että Ukraina täyttää Nato-kriteerit tuntuisi luontevalta, Niinistö totesi.

15.26: Ukrainalaiskomentaja arvostelee ranskalaisen taisteluajoneuvon ohutta panssaria – sanoo nelihenkisen miehistön kuolleen

Ukrainalaiskomentajan mukaan ranskalaiset AMX-10 RC -panssaroidut taisteluajoneuvot ovat "epäkäytännöllisiä" rintamahyökkäyksissä. Komentaja sanoo yhden nelihenkisen miehistön kuolleen ajoneuvon ohuen panssaroinnin vuoksi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan 37. merijalkaväkiprikaatin pataljoonan komentaja kutsunimeltään Spartanets on sanonut, että on ollut yksi tapaus, jossa ajoneuvon miehistö on kuollut.

Komentaja sanoo ajoneuvon lähellä räjähtäneen kranaatin sirpaleiden lävistäneen panssarin ja räjäyttäneen ammussetin. Hänen mukaansa kaikki ajoneuvon sisällä olleet neljä henkilöä saivat surmansa.

Komentajan mukaan taisteluajoneuvojen ohut panssarointi tarkoittaa sitä, että niitä voidaan käyttää tulitukena, mutta ei rintamahyökkäyksissä.

(Guardian)

14.43: ISW: Venäjä siirtää joukkojaan muualta Ukrainasta Bahmutin alueelle 

Venäjän vastaa todennäköisesti Ukrainan operaatioihin Bahmutin ympärillä siirtämällä sinne joukkoja muualta Ukrainasta, arvioi ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) päivittäisessä katsauksessaan.

Ukrainan itäisten joukkojen tiedottaja eversti Serhiy Cherevaty kertoi eilen Venäjän siirtäneen rykmentin Lymanin suunnasta Bahmutin suuntaan.

Cherevatyn mukaan Venäjä korvasi Lymanin suunnalla olleen rykmentin tarkemmin määrittelemättömillä aluepuolustusjoukoilla. 

ISW:n mukaan tämä saattaisi viitata siihen, että Venäjä on siirtämässä lisää eliittiyksiköitä Bahmutin alueelle ja korvaamassa eliittiyksiköitään huonommilla joukoilla.

Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Malyar on kertonut aiemmin Venäjän siirtäneen joitain taistelukykyisimpiä yksiköitään Hersonin alueelta Bahmutin ja Zaporizhzhjan suuntiin kesäkuun alussa.

Cherevatyn mukaan Bahmutilla on Venäjälle enemmän propaganda-arvoa kuin sotilaallista hyötyä. Cherevaty arvioi Venäjän keskittävän joukkoja Bahmutin alueelle säilyttääkseen toukokuussa valtaamansa Bahmutin kaupungin ja vaikutelman voitosta.

ISW arvioi, että jos Venäjä ei kykene säilyttämään valtaamiaan Bahmutin alueita, Venäjän johto voi joutua valitsemaan heikentääkö se Hersonin tai Luhanskin alueita vai alkaako se vetää joukkojaan pois Ukrainan eteläosista.

13.23 Puola vahvistaa Valko-Venäjän vastaista rajaansa sadoilla poliiseilla

Puola lähettää 500 poliisia Valko-Venäjän vastaiselle rajalleen, kertoi maan sisäministeri Mariusz Kaminski sunnuntaina yhteisöpalvelu Twitterissä.

– Rajalla vallitsevan jännittyneen tilanteen vuoksi olen päättänyt vahvistaa joukkojamme 500 poliisin ryhmällä ennaltaehkäisy- ja terrorismintorjuntayksiköistä. He liittyvät 5000 poliisin ja 2000 sotilaan joukkoon, jotka vartioivat rajaturvallisuutta, Kaminski kirjoittaa.

Puola ilmoitti viime viikolla tiukentavansa turvatoimia liittyen Wagner-palkkasotilaiden sijoittamiseen Valko-Venäjälle.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin päätös tarjota Wagner-joukoille mahdollisuutta siirtyä Valko-Venäjälle herättää Naton itäisissä jäsenmaissa pelkoa epävakauden lisääntymisestä.

Puola uskoo, että Valko-Venäjällä saattaa olla jo noin 8 000 Wagner-sotilasta, sanoi maan varapääministeri Jaroslaw Kaczynski keskiviikkona.

10.47: Venäjä on peruuttanut merkittävimmän lentonäytöksensä

Britannian puolustusministeriön tuoreimman tiedusteluraportin mukaan Venäjä on peruuttanut tämän vuoden Maks-lentonäytöksensä.

Puolustusministeriö arvioi, että Venäjä peruutti näytöksen todennäköisesti turvallisuushuolien vuoksi, mitkä liittyvät viimeaikaisiin lennokkihyökkäyksiin maan sisällä.

Ministeriö arvioi lisäksi järjestäjien olleen tietoisia siitä, että mahdollinen kansainvälisten vieraiden vähyys saattaisi aiheuttaa mainehaittaa.

Joka toinen vuosi järjestettävä lentonäytös on ollut Venäjän merkittävimpiä kansainvälisiä lentonäytöksiä, joissa on esitelty Venäjän siviili- ja sotilasilmailualaa. Näytös on ollut myös avainasemassa uusien vientiasiakkaiden hankkimisessa.

Venäjän Ukrainassa käymä sota ja kansainväliset pakotteet ovat rokottaneet maan ilmailu- ja avaruusalaa.

Myöskään Venäjän ilma- ja avaruusvoimien komentajaa Sergei Surovikinia ei ole nähty julkisuudessa kesäkuussa tapahtuneen ja epäonnistuneen Wagner-kapinan jälkeen.

Surovikin sanotaan olleen palkkasotilasyhtiö Wagnerin salainen vip-jäsen ja toimineen yhteyshenkilönä Venäjän puolustusministeriön kanssa.

7.21: Venäjä iski lennokein ja ohjuksin Kiovaan liki kahden viikon tauon jälkeen

Ukrainan Kiovan sotilashallinnon päällikön Serhiy Popkon mukaan kaupungin ilmapuolustus torjui kaikki Venäjän sunnuntain vastaisena yönä Kiovaan kohdistamat lennokki-iskut.

Alustavien tietojen mukaan lennokit olivat iranilaisvalmisteisia Shahed-lennokkeja, kirjoittaa Kiovan sotilashallinto Telegram-kanavallaan.

Ukrainan ilmavoimien mukaan ilmatorjunta pudotti kahdeksan Shahed-lennokkia ja kolme risteilyohjusta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kolme omakotitaloa vaurioitui ja yksi henkilö loukkaantui pudonneiden lennokin jäänteiden seurauksena, kirjoittaa alueen sotilasjohtaja Ruslan Kravtshenko Facebook-sivuillaan Reutersin mukaan.

Päivitetty kello 9.58: Lisätty uutistoimisto Reutersin tiedot.

Venäjä iski lennokein ja ohjuksin Kiovaan liki kahden viikon tauon jälkeen 0:34
Venäjä iski lennokein ja ohjuksin Kiovaan liki kahden viikon tauon jälkeen.

6.14: Venäjä pelännee maihinnousua Hersoniin, arvioi ajatushautomo

Venäläisviranomaiset ylistivät pienen Ukrainan maihinnousujoukon torjumista Hersonin alueella kuin suurta voittoa, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Hersonin miehityshallinnon johtaja kertoi lauantaina venäläisjoukkojen tyhjentäneen Dneprjoen itärannan ukrainalaisjoukoista lähellä entistä Antonivkan siltaa.

ISW arvioi, että liioiteltu ylistys venäläisjoukkojen torjuntavoitosta antaa ymmärtää, että Venäjän sotilasjohto joko pelkää Ukrainan hyökkäävän Dneprjoen itärannalle Hersonissa tai se tahtoo epätoivoisesti uutisia voitoista Wagner-kapinan jälkimainingeissa. On myös mahdollista, että kumpikin arvioista pitää samaan aikaan paikkansa. (STT)

5.50: Zelenskyi: Ukraina valmis neuvotteluihin, kun vuoden 1991 rajat saavutettu

Ukraina on valmis neuvotteluihin Venäjän kanssa, kun se on saavuttanut kansainvälisesti tunnustetut rajansa, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ukrainalaisuutistoimisto RBC:n mukaan.

Zelenskyin lauantaisesta lausunnosta on uutisoinut englanniksi muun muassa Meduza-uutissivusto.

Zelenskyi korosti, että rajat ennen Venäjän suurhyökkäystä viime vuoden helmikuussa olivat kontaktipinta Ukrainan ja miehittäjien välillä.

Itsenäisen Ukrainan valtion kansainvälisesti tunnustetut rajat ovat sen sijaan vuodelta 1991, jolloin maa itsenäistyi Neuvostoliitosta.

Zelenskyin lausunnosta on kertonut Suomessa aiemmin ainakin Iltalehti. (STT)

22.27: Zelenskyi sanoo haluavansa Ukrainalle kutsun Naton jäseneksi Vilnan huippukokouksessa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi tänään haluavansa, että Ukraina kutsutaan Naton jäseneksi Vilnan huippukokouksessa myöhemmin tässä kuussa.

Zelenskyin mukaan Ukraina tarvitsee hyvin selvän ja ymmärrettävän merkin Vilnan huippukokouksesta siitä, että Ukrainasta voi sodan jälkeen tulla sotilasliitto Naton tasavertainen jäsen. Hän sanoi tämän olevan hyvin tärkeää ukrainalaisille.

Zelenskyi puhui asiasta toimittajille tiedotustilaisuudessa Kiovassa vierailleen Espanjan pääministerin Pedro Sanchezin kanssa. (STT)

20.46: Guardian: Putinin puheet Wagnerin rahoittamisesta voivat edesauttaa hänen tuomitsemistaan sotarikoksista

Venäjän presidentin Vladimir Putinin yritykset kurittaa Venäjän sotajohdossa vallankaappausta yrittänyttä Wagner-palkkasotilasyhtiötä saattavat helpottaa myös Putinin tuomitsemista sotarikoksista.

Näin arvioivat Guardian-lehdelle puhuneet kansainvälisen oikeuden asiantuntijat lauantaina.

Wagner-pomo Jevgeni Prigozhinin päätettyä dramaattisen kapinansa juhannuksena Putin sanoi Venäjän valtion "rahoittaneen kokonaan" Wagnerin toiminnan. (STT)

Lue lisää lauantain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat