MTV seurasi sotaa 18. heinäkuuta

Kuinka pitkään sota Ukrainassa voi vielä kestää? – tässä tuoreimmat tiedot sodasta 6:51
Kuinka pitkään sota Ukrainassa voi vielä kestää? – arvioimassa strategian opettaja Antti Pihlajamaa MPKK:sta.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.

  • Ukraina: Venäjä käyttää Zaporizhzhjan ydinvoimalaa tykistötukikohtana
  • Kolme kuollut ohjusiskussa Dniprossa
  • Ukraina: Tappiot olivat korkeimmillaan toukokuussa
  • Neuvottelut viljan viennistä etenivät sopimukseen 
  • Venäjän nukkehallinto asetti Hersoniin uuden hallinnollisen johtajan
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Tiistain seurantaan pääsettästä.

20.22: Venäjä määräsi Googlelle 360 miljoonan dollarin sakot Ukraina-sisältöjen takia

Venäläinen tuomioistuin on määrännyt hakukonejätti Googlelle 360 miljoonan dollarin suuruiset sakot. Syy on se, että Google ei ole poistanut omistamaltaan Youtube-videoalustalta sisältöjä, jotka liittyvät Venäjän sotilastoimiin Ukrainassa.

Kuten useimmat länsimaiset kilpailijansa, Google poistui äskettäin Venäjän markkinoilta. On arvioitu, että Google ei tästä syystä maksa sakkoa.

18.51: Britannian tiedustelu: Wagnerin palkkasotilaat vahvistavat Venäjän etulinjaa

Britannian puolustusministeriö kertoi Twitterissä, että Venäjä käyttää venäläisiä Wagner-palkkasotilaita taisteluissa vahvistaakseen etulinjaansa ja helpottaakseen tappioista ja puutteista kärsivää armeijaa.

Britannian tiedustelun mukaan Wagner Group on lähes varmasti ollut keskeisessä roolissa viimeisimmissä taisteluissa, esimerkiksi Popasnan ja Lysytshanskin valtauksissa.

Wagner on brittitiedustelun mukaan kärsinyt raskaita tappioita ja on joutunut madaltamaan uusien sotilaiden vaatimustasoja. Wagner rekrytoi nyt esimerkiksi rikoksista tuomittuja, joille on tarjolla vain hyvin rajattua koulutusta.

18.40: Ukrainalle toimitetaan 500 miljoonan euron arvosta lisää sotilasapua

EU:n ulkoministerit ovat sopineet, että Ukrainalle toimitetaan 500 miljoonan euron arvosta sotilasapua, kertoo Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel uutistoimisto DPA:n mukaan.

Ulkoministerit keskustelivat tänään myös uusista talouspakotteista Venäjää vastaan. Esillä on muun muassa kielto ostaa kultaa Venäjältä. G7-maat päättivät vastaavasta toimesta jo aiemmin.

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell vakuutti aikaisemmin, että pakotteet toimivat eikä niistä olla luopumassa.

– Jotkut Euroopan johtajista ovat olleet sitä mieltä, että pakotteet olivat virhe ja erehdys. No, minusta ne eivät olleet erehdys. Meidän oli asetettava ne ja tulemme jatkamaan niitä, Borrell sanoi.

16.20: Lähes 33 000 ukrainalaista on hakenut tilapäistä suojelua Suomesta

Lähes 32 700 ukrainalaista on hakenut Suomesta tilapäistä suojelua Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyksen jälkeen, ilmoitti Maahanmuuttovirasto (Migri) maanantaina. Muiden maiden kansalaisten jättämiä tilapäisen suojelun hakemuksia oli tullut sunnuntaihin mennessä vireille 395.

Migri oli tehnyt sunnuntaihin mennessä päätöksen yhteensä noin 31 600 hakemukseen. Myönteisiä päätöksiä on ollut liki 31 400, ja loput hakemuksista on eri syistä rauennut. Kielteisiä päätöksiä tilapäisen suojelun hakemuksiin Suomi ei ole tänä vuonna tehnyt, kerrottiin Migristä STT:lle maanantaina.

Tällä hetkellä arvio tilapäisen suojelun hakemuksen käsittelyajasta on Migrin mukaan yksi viikko.

12.46: Navalnyin liittolaisen mukaan HIMARS muutti sodan ja Putin hinkuu nyt aselepoa: "Marsalkka Kylmyys kutsutaan pelottelemaan eurooppalaisia"

Venäjän presidentin Vladimir Putinin armeija on näyttänyt kaikki korttinsa Ukrainassa, eikä se ole tehnyt vaikutusta, kirjoittaa Venäjän oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin läheinen liittolainen ja kansliapäällikkö Leonid Volkov Twitterissä.

– Nyt HIMARS on dramaattisesti muuttanut voimatasapainoa ja tasoittanut Venäjän tykistöylivoimaa, Volkov katsoo.

– Siksi Putin hinkuu nyt epätoivoisesti aselepoa. Hänen pitää koota reservejä, antaa joukoilleen lepotauko ja ennen kaikkea varmistaa tilanteen pysyminen nykyisellään, Volkov jatkaa.

Oppositiovaikuttaja uskoo Putinin yrittävän pakottaa aselevon virallistaakseen valloituksensa.

– Kuinka se onnistuu? Näimme sen jo kesäkuussa: Hän aikoo kiristää, Volkov uskoo.

Volkovin mielestä Putinilla on nälän lisäksi jäljellä toinen liittolainen, jolla kiristää.

– Koska kenraali Nälkä epäonnistui, niin kenttämarsalkka Kylmyys lähetetään nyt eturintamalle.

Lue aiheesta lisää täältä.

10.47: EU: Venäjän satamasaarto Ukrainassa saatava loppumaan, kymmeniä tuhansia uhkaa nälänhätä 

Kymmeniä tuhansia ihmisiä uhkaa nälänhätä, koska Venäjä saartaa Ukrainan satamia. EU:n ulkosuhteista vastaavaan Josep Borrellin mukaan saarto on lopetettava heti.

Borrellin mukaan saarron purkaminen ja viljan viennin salliminen on "elämän ja kuoleman kysymys", eikä siinä ole sijaa viivyttelylle.

Ukraina kuuluu maailman tärkeimpiin viljanviejiin.

8.50: Venäjän ohjusiskussa kuollut 4-vuotias Liza on laskettu haudan lepoon – "Paha ei voi voittaa"

4-vuotias Liza Dmytrieva oli yksi heistä, jotka kuolivat Venäjän tekemässä ohjusiskussa Vinnytsjan kaupungissa Länsi-Ukrainassa viime torstaina.

Liza, jolla oli Downin oireyhtymä, ja hänen äitinsä olivat matkalla tapaamaan puheterapeuttia, kun ohjus osui viime viikon Vinnytsjan kaupunkiin.

Ainakin 24 ihmistä kuoli ja yli 200 haavoittui ohjusiskussa, ukrainalaisviranomaiset sanovat. Kuolinuhreista kolme oli lapsia.

Ukrainan kertoman mukaan toimistorakennukseen osui kolme ohjusta, jotka vaurioittivat myös asuinrakennuksia. 

Lue lisää aiheesta täältä.

Venäjän ohjusiskussa kuollut 4-vuotias Liza on haudattu Ukrainassa 0:20
Venäjän ohjusiskussa kuollut 4-vuotias Liza on haudattu Ukrainassa.

6.56: Brittiarmeijan komentaja: 50 000 venäläissotilasta kuollut tai haavoittunut

Venäjä on menettänyt yli 30 prosenttia sen maavoimien taisteluvahvuudesta ja 50 000 Kremlin sotilaista on joko kuollut tai haavoittunut Ukrainan sodassa, väittää Iso-Britannian asevoimien johtaja, amiraali Tony Radakin BBC:lle antamassaan haastattelussa.

Lukuja ei ole vahvistettu. Ukrainan armeijan julkisen arvion mukaan Venäjä on menettänyt yli 38 000 sotilasta sodan aikana. Venäjä ei ole juuri tappiolukujaan kommentoinut.

Radakin myös totesi, että olemassa olevista uhista Venäjä on suurin Britannialle, eikä ongelma tule katoamaan vuosikymmeniin.

6.23: Ajatushautomo: Venäjän miehityshallinto käyttänee ukrainalaississien uhkaa propagandana

Ukrainassa venäläisten miehityshallintojen viranomaiset saattavat käyttää propagandakeinona ukrainalaisten sissijoukkojen uhkaa, jolla he perustelevat tiukempia valvontakeinoja miehitysalueilla, arvioi ajatushautomo Institute for the Study of War.

Zaporizhzhjan alueella sijaitsevan venäläisten miehittämän Enerhodarin pormestari Dmytro Orlov kirjoitti sunnuntaina viestipalvelu Telegramissa, että alueen miehityshallinnon viranomaiset luovat "keksittyjä partisaaneja" luodakseen uhkakuvia. Orlovin mukaan miehitysjoukot oikeuttavat näin hallinnon sortotoimia.

Ajatushautomon mukaan Zaporizhzhjan alueen miehityshallinto kärsii henkilöstöpulasta, sillä monet paikalliset eivät suostu työskentelemään miehityshallinnon alaisuudessa.

6.03: Sunnuntaina kiinniotettu sotaa kritisoiva toimittaja vapautettiin Venäjällä

Venäjän poliisi otti sunnuntaina kiinni venäläistoimittaja Marina Ovsjannikovan, joka kritisoi maaliskuussa suorassa televisiolähetyksessä Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Asiasta kertoi venäläiselle uutistoimisto RIA Novostille hänen asianajajansa.

Venäjän ihmisoikeustilannetta tarkkaileva kansalaisjärjestö OVD-info kertoi poliisin myöhemmin vapauttaneen Ovsjannikovan.

Vain muutama päivä sitten Ovsjannikova oli protestoinut jälleen Venäjän hyökkäyssotaa ja presidentti Vladimir Putinia vastaan Kremlin lähistöllä. Asianajaja uskoo Ovsjannikovan kiinnioton liittyvän tämän protestitoimiin.

Ovsjannikova ilmestyi maaliskuussa Venäjän television pääuutislähetyksen uutisankkurin taakse pidellen kylttiä, jossa luki sodanvastaisia lauseita.

23.54: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi erotti valtakunnansyyttäjän sekä turvallisuuspalvelun johtajan 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi antoi myöhään sunnuntaina määräyksen erottaa Ukrainan turvallisuusviraston johtajan sekä valtakunnansyyttäjän, kertoo Reuters. Määräyksistä kerrottiin presidentin virallisilla verkkosivuilla.

Ukrainan turvallisuuspalvelun johtaja Ivan Bakanovin kerrotaan olevan Zelenskyin lapsuudenystävä. Valtakunnansyyttäjä Iryna Venediktova johtaa Venäjän sotarikosten syytteiden asettamista Ukrainassa.

Zelenskyi nimitti uudeksi valtakunnansyyttäjäksi Oleksiy Symonenkon erillisellä määräyksellä, joka julkaistiin myös presidentin verkkosivuilla.

Reuters kertoo, Zelenskyin sanoneen erillisessä Telegram-julkaisussa erottaneensa virkamiehet, koska oli tullut ilmi useita tapauksia, joissa heidän virastojensa jäsenet olivat tehneet yhteistyötä Venäjän kanssa.

22.09: Kiovasta löydetty 1346 siviiliä kuolleena – 700 kuolleista ammuttu pienaseilla

Guardianin mukaan Kiovan alueelta on löydetty 1346 siviiliä kuolleena venäläisjoukkojen vetäytymisen jälkeen. Venäjä vetäytyi Kiovan alueelta maaliskuussa, kun sotamenestystä ei tullut. 

Poliisipäällikkö Andriy Nebytov sanoi Kyiv Independentille, että 700 kuolleista ammuttiin pienaseilla, kuten käsiaseilla.

Noin 300 ihmistä on edelleen kateissa.

19.32: Medvedev: Lännen haluttomuus tunnustaa Krimin niemimaa osaksi Venäjää on maalle uhka

Venäjän entisen presidentin Dmitri Medvedevin mukaan muiden maiden haluttomuus tunnustaa Krimin nimimaa osaksi Venäjää olevan uhka Venäjälle, kertoo Reuters.

– Jos jokin muu valtio, oli se sitten Ukraina tai Nato-maat, uskoo, että Krim ei ole osa Venäjää, se on meille uhka, Medvedev sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

– Tämä on suora ja selvä uhka, erityisesti kun otetaan huomioon, mitä Krimille tapahtui. Krim palasi Venäjälle, hän jatkoi.

Medvedev esitti kommenttinsa päivä sen jälkeen, kun Ukrainassa ehdotettiin, että Krimin niemimaa voisi olla kohde yhdysvaltalaisvalmisteisille HIMARS-ohjuksille, joita Ukraina on hiljattain ottanut käyttöön taistellessaan Venäjän joukkoja vastaan.

Medvedev toimii nykyisin Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtajana.

Krimin niemimaa on Venäjälle strategisesti erityisen tärkeä, koska siellä sijaitsee sen Mustanmeren laivaston päämaja Sevastopol.

Lauantain seurantaan pääset tästä

Lue myös:

    Uusimmat