Venäjä iski nuorten suosimaan kahvilaan – 14-vuotiaat kaksostytöt Yulia ja Anna kuolivat

Kaksoissiskot kuolivat ohjusiskussa Kramatorskin kaupungissa Itä-Ukrainassa 0:44
Kaksostyttöjen kuolema on noussut esiin laajalti esimerkkinä Venäjän iskujen aiheuttamista siviiliuhreista.

Venäjä teki eilen illalla ohjushyökkäyksen Kramatorskin keskustaan Ria lounge -ravintolaan, joka oli täynnä ihmisiä.

Iskussa kuoli ainakin 10 ihmistä, ja yli 60 loukkaantui. Kuolleiden joukossa oli useita lapsia ja nuoria. BBC:n mukaan ilmaiskun uhriluku nousi tänään jo yhteentoista.

Kuolleiden joukossa olivat myös Kramatorskissa asuneet 14-vuotiaat kaksostytöt Yulia ja Anna Aksenchenko.

Kaksosten menehtyminen on noteerattu laajalti sen jälkeen, kun Ukrainan puolustusministeriö julkaisi twiitin nuorten kuolemasta.

Myös Kramatorskin paikallislehti otti osaa tyttöjen kuolemaan.

Yulia and Anna Aksenchenko olisivat täyttäneet 15 vuotta syyskuun neljäntenä päivänä.

Kaksosten kuolemasta twiittasi myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin lehdistösihteerinä ja tiedottajana vuosina 2019–2021 toiminut journalisti Iuliia Mendel.

14-vuotiaat Yulia ja Anna Aksenchenko olivat valmistuneet 8. luokalta ja olisivat juhlineet 15-vuotissyntymäpäiviään syyskuussa, siteerasi Mendel Kramatorskin kaupunginvaltuuston twiittiä.

Kaksoset pitivät yhteistä Telegram-sivustoa vuodesta 2021 lähtien. Sivuston esittelytekstissä tytöt muun muassa kertoivat, että he jakavat sivustolla ruokareseptejä ja urheiluaiheisia juttuja.

Muun muassa The Guardian uutisoi, että Kramatorskin kaupunginvaltuusto esitti surunvalittelunsa tyttöjen vanhemmille Telegramissa sanoen, että "venäläinen ohjus pysäytti kahden enkelin sydämen sykkeen". 

Iskussa loukkaantui useita nuoria ja lapsia, sillä Ria lounge -ravintola oli hyvin suosittu nuorison kokoontumispaikka Kramatorskissa.

Koululaisten menehtymisestä kirjoitti myös aiemmin tänään Kramatorskin koulutoimi Facebookissa. Julkaisussa on annettu yhteystiedot, joihin voi ottaa yhteyttä, mikäli haluaa tehdä lahjoituksia ilmaiskussa kuolleiden lasten ja nuorten perheille.

Lohdutuksen sanoja on vaikea löytää, menetyksen kipua ja katkeruutta on mahdotonta parantaa. Rakkaimpien ihmisten kuolema on suuri koettelemus. Tässä katkerassa hetkessä jaamme perheesi surun ja yhdessä kanssanne painamme päämme syvään suruun, julkaisussa kirjoitetaan.

Kramatorskiin tehty useita iskuja

Venäjä on tehnyt useita ilmahyökkäyksiä suurkaupunki Kramatorskiin, joka on Ukrainalle tärkeä logistiikkakeskus.

On todennäköistä, että Venäjä pyrkii valloittamaan koko alueen sen keskeisen sijainnin vuoksi. 150 000 asukkaan Kramatorsk sijaitsee Itä-Ukrainassa Donetskin alueella, ja sen sijainti etulinjojen länsipuolella on Venäjälle tärkeä.

STT kertoi tänään, että Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov väitti Venäjän iskevän vain kohteisiin, jotka ovat jollakin tavalla kytköksissä sotilaalliseen infrastruktuuriin.

Independent UK:n mukaan Donetskin alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko kertoi televisiossa, että ohjusiskun jälkeen raunioiden alla oli näkyvissä ihmisiä.

Emme tienneet olivatko he elossa vai eivät, mutta meillä on kokemusta raunioetsinnästä.

Vain hetki ennen iskua

Brysselissä asuva kansainvälinen toimittaja Arnaud De Decker julkaisi Twitterissä kuvan tuhoutuneesta ravintolasta tunti iskujen jälkeen. Toimittaja ruokaili ravintolassa vain 20 minuuttia aikaisemmin, ennen kuin ilmaiskut tuhosivat sen.

Raunioiden sisältä kuuluu yhä kirkumista, De Decker twiittasi tunti iskun jälkeen.

Uutista päivitetty 29.6. kello 15.28: Korjattu leipätekstistä sana kaksoistytöt muotoon kaksostytöt sekä korjattu käännösprosessissa juttuun jäänyt sana and sanalla ja.

Lue myös:

    Uusimmat