Mainos

Zairen rauhanneuvottelut alkavat huomenna

Rauhanneuvottelut Zairen taistelevien osapuolten välillä alkavat huomisaamuna Etelä-Afrikan pääkaupungissa Pretoriassa, ilmoitti Etelä-Afrikan ulkoministeriö tänään. Samanaikaisesti kerrottiin neljännesmiljoonan lapsen vaeltavan ilman vanhempiaan Itä-Zairessa. Neuvottelujen alkaminen oli näyttänyt epävarmalta Zairen poliittisen tilanteen sekavuuden ja sissien etenemisen vuoksi.

Presidentti Mobutu Sese Sekon eroa vaativan sissijohtajan Laurent Kabilan joukot valtasivat tänään Keski-Zairen timanttikaivosalueen keskuksen Mbuji-Mayin hallituksen joukkojen paettua.

Etelä-Afrikassa Kabilan neuvottelijat epäilivät Mobutun valtuuskunnan neuvottelutahtoa ja uhkasivat poistua, elleivät neuvottelut ala viipymättä.

Lapsia tuuliajolla

Arviolta 250 000 ruandalaista ja burundilaista pakolaislasta vaeltelee ilman vanhempiaan Itä-Zairessa, ilmoitti YK:n lastenapujärjestö Unicef tänään.

Unicefin tiedottaja Danielle Maillefer pyysi hallituksia painostamaan Zairen hallitusta, jotta se sallisi Unicefin pääsyn lasten luo. Järjestö ei pysty tällä hetkellä toimittamaan heille riittävästi apua.

Kymmeniätuhansia lapsia oleskelee metsissä Kisanganin lähellä Koillis-Zairessa ja tuhannet heistä saattavat kuolla nälkään tai uupumukseen, Maillefer sanoi. Unicefin työtä Itä-Zairessa haittaa suuresti sissien jatkuva eteneminen, joka pakottaa lapset jatkamaan pakoa ja vaikeuttaa heidän löytämistään.

Unicef ilmoitti lokakuussa, että arviolta 300 000 pakolaislasta on kuollut ensimmäisen elinvuotensa aikana. Tällä hetkellä Itä-Zairessa on noin 460 000 pakolaista, kun heitä oli oli alkujaan pitkälti toista miljoonaa.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.