Mainos

Yritysten ympäristölupien haku on ruuhkautunut

Alueelliset ympäristökeskukset ja ympäristölupavirastot ovat ruuhkautuneet yritysten ympäristölupahakemuksista. Tilanteen odotetaan pahenevan tulevaisuudessa.

Alueelliset ympäristökeskukset ja ympäristölupavirastot ovat ruuhkautuneet yritysten ympäristölupahakemuksista. Ensi vuonna tilanteen odotetaan pahenevan entisestään, koska vuoden loppu on takaraja uudenlaisten ympäristölupien hakemiselle. Uutta lupaa joutuu hakemaan noin 1 300 suurta laitosta.

M-realin Simpeleen tehtaalle uuden ympäristöluvan hakeminen on ollut poikkeuksellisen vaikeaa. Lupaa haettiin kesällä 2000 ja se saatiin itä-Suomen ympäristölupavirastosta puolitoista vuotta myöhemmin. Yhtiö ei kuitenkaan ollut tyytyväinen lupaehtoihin ja valituskäsittely on edelleen kesken. Asiakirjoja on kertynyt jo monta mapillista.

Ympäristölupaviranomaisten mielestä tietoa kyllä on saatavilla, mutta siitä huolimatta hakemukset ovat puutteellisia.

Ympäristöinsinööri Hannele Kärkinen Uudenmaan ympäristökeskuksesta sanoo, että monessa hakemuksessa on perustavaa laatua olevia puutteita, eikä edes minimityötä hakemuksen täyttämiseksi ole tehty.

Entisten erillisten lupien sijaan yritykset joutuvat hakemaan uuden ympäristöluvan, joka sisältää kaikki toiminnasta aiheutuvat ympäristöhaitat. Uusi lupa vaaditaan noin 1300 suurelta laitokselta.

Uudet luvat on haettava ensi vuoden loppuun mennessä ja tämä on ruuhkauttanut lupaviranomaiset. Pahin tilanne on Etelä-Suomessa.

Uudenmaan ympäristökeskuksessa käsitellään kolmasosa koko maan luvista. Keskimääräinen käsittelyaika on tällä hetkellä vajaa vuosi. Ja ensi vuonna tilanne huononee edelleen.

Yrityksille lupien pitkä odottelu tuo ongelmia. Simpeleellä teknisiä ratkaisuja tuotannon lisäämiseksi on ollut vaikea tehdä, koska lopulliset lupaehdot eivät ole selvillä.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 12.10.2003).

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.