Yritys selvitti, paljonko muiden etätyöskentelyä valvova etätyöläinen itse oli koneella – potkut tuli

Onko etätyö yritykselle hyvä diili? Nämä asiat tulee huomioida johtamisessa 1:35
KATSO MYÖS: Onko etätyö yritykselle hyvä diili? Nämä asiat tulee huomioida johtamisessa.

Etätyöskentelyä työkseen valvova vakuutustyöntekijä sai potkut, kun selvisi, ettei nainen itse työskennellyt riittävästi kotikonttorilla.

Vakuutusyhtiön työntekijä sai potkut Australiassa työnantajan asennettua tämän tietokoneelle valvontaohjelmiston, joka seurasi, mitä koneella tehtiin ja muun muassa tallensi kaiken, mitä näppäimistöllä kirjoitettiin, uutisoi New York Post.

Valvontaohjelmiston tarkoituksena oli selvittää, työskenteleekö nainen etänä työtuntiensa vaatiman määrän.

Vakuutusyhtiön entinen työntekijä Suzie Cheikho teki irtisanomisesta valituksen Reilun työn komissiolle, mutta valitus hylättiin. Cheikhon itsensä mukaan työantaja olisi päättänyt jo etukäteen irtisanoa hänet tämän mielenterveysongelmien vuoksi. 

Valvontaohjelmisto paljasti todellisen työskentelymäärän

Suzie Cheikhon työtehtäviin kuului muun muassa vakuutuspaperien laatiminen, säännösten mukaisten määräaikojen noudattaminen sekä etätyöskentelyn valvominen.

Hieman ironisesti Cheikhon 18-vuotisen työuran vakuutusyhtiössä lopetti juurikin hänen oma suoriutumisensa etätöissä.

Reilun työn komission löydösten mukaan Cheikho erotettiin, koska hän ei ollut noudattanut sovittuja määräaikoja, hänellä oli poissaoloja, häneen ei saanut yhteyttä eikä hän ollut hoitanut työtehtäviään, jonka seurauksena alan sääntelyelin oli määrännyt sakon yritykselle.

Cheikhon koneelle asennettu valvontaohjelmisto tarkasteli sitä, kuinka monta kertaa nainen painoi näppäimistöään 49 työpäivän aikana. Löydösten perusteella Cheikho ei työskennellyt täyttä tuntimääräänsä 44 päivänä, aloitti työpäivän myöhässä 47 päivänä ja lopetti liian ajoissa 29 päivänä sekä työskenteli neljänä työpäivänä pyöreät nolla tuntia.

Cheikho itse sanoi virallisessa tapaamisessa, ettei usko hetkeäkään kyseisen datan pitävän paikkaansa, muttei pystynyt toimittamaan mitään todisteita siitä, että hän olisi ollut kyseisinä aikoina koneella ja työskennellyt.

Ei pystynyt todistamaan dataa vääräksi

Cheikho myönsi esihenkilönsä kanssa käydyssä keskustelussa, että hän saattaa käydä silloin tällöin työpäivän aikana kaupassa, muttei missään nimessä vietä siellä koko päivää.

Lisäksi nainen kertoi, että hänellä on ollut paljon henkilökohtaisia ongelmia, jotka ovat valitettavasti vaikuttaneet hänen suoriutumiseensa töissä, mutta että työt hän oli silti aina aloittanut ajallaan.

Järjestelmäongelmien vuoksi Cheikho kertoi työskennelleensä välillä myös muilla laitteilla kuin työläppärillään.

Reilun työn komission mukaan todisteet kuitenkin puhuivat Cheikhoa vastaan ja koska tämä ei pystynyt toimittamaan minkäänlaisia vastatodisteita, irtisanomista ei pidetty epäreiluna.

News.com.au kirjoittaa, että Cheikho on avautunut TikTokissa tilanteen epäreiluudesta: media on kirjoittanut aiheesta siinä määrin, että hän kokee, ettei tule enää ikinä saamaan töitä mistään.

Katso myös: Onko etätyö haaste hyvinvoinnille?

Onko etätyö haaste hyvinvoinnille? 8:30
Miten etätyö vaikuttaa hyvinvointiin?

Lue myös:

    Uusimmat