Osaatko olla tekemättä mitään? Kirjailija vinkkaa, kuinka voit välttää burnoutin

Mitä on positiivinen stressi, ja miksi se on haitallista? 3:10
KATSO MYÖS: Tämän vuoksi positiivinen stressi on haitallista.

Työssä jaksamisesta kirjan kirjoittanut amerikkalaisnainen muistuttaa, että liika on liikaa. 

Fox Newsin haastattelema toimittaja ja radiojuontaja Celeste Headlee muistuttaa, että tuottavimpana itsenään oleminen ei välttämättä tarkoita sitä, että tekee enemmän. 

Kirjailijalta vinkkejä burnoutin välttämiseen

Headlee kirjoitti aiheesta kirjan "Do Nothing: How to Break Away from Overworking, Overdoing and Underliving".

Headlee kertoo, että hän inspiroitui kirjoittamaan kirjan sen jälkeen, kun oli yrittänyt löytää ratkaisun omiin hankaluuksiinsa liiallisen töiden puurtamisen kanssa.

Hän sanoo, että muutokset, joiden olisi pitänyt auttaa häntä olemaan vähemmän kuormittunut, oikeastaan vain pahensivat asioita. Yksi tällaisista muutoksista oli ollut se, että hän yritti itse olla oma pomonsa.

Headleen mielestä nykyisessä yhteiskunnassa moni työntekijä kokee olevansa liian suuren työtaakan kuormittama. Tätä tunnetta voi pahentaa etätyö ja se, että on haastavaa erottaa toisistaan työ- ja vapaa-aika. Headlee tarjoaa vinkkejä, joilla voi välttää burnoutin.

Ensimmäinen Headleen vinkki on muistaa yksi asia: sinä olet ihminen ja ihmisellä on rajansa. Hän muistuttaa, että tietyn pisteen jälkeen uurastaminen ei enää ole fiksua vaan se alkaa itse asiassa olla vähemmän tuottavaa.

Puuduttaako töissä? Alla olevalla videolla kerrotaan vaietusta ongelmasta nimeltä boreout. Juttu jatkuu videon alla.

Puuduttaako töissä? Boreout on vaiettu ongelma:"Tabu, jota ei oikein ymmärretä" 3:05
Tutkijan mielestä boreout on tabu, jota ei oikein ymmärretä.

Vähennä ruudun kyttäystä

Toinen Headleen vinkki on se, että yritettäisiin välttää turhaa ruutualtistumista. Älä siis jatkuvasti vahtaa, oletko saanut tullut työhön liittyviä sähköposteja tai pikaviestejä.

– Se, ettet tee mitään, auttaa sinua itse asiassa olemaan tuottavampi, hän sanoo.

Headlee uskoo, että ruudun ääreltä vetäytyminen antaa aivoille mahdollisuuden levätä. Hän sanoo, että se ei välttämättä ole kovin helppoa.

– Ihmisten mielestä joutilaisuus tarkoittaa vapaa-aikaa. Voit tehdä töitä ollessasi joutilas.

Headlee oli puhumassa uutuuskirjastaan kirjatapahtumassa Yhdysvalloissa syksyllä 2022. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Tavoitteetonta tekemistä kehiin

Headlee kertoo näkemyksensä siitä, mitä on lepotilan saavuttaminen. Hänen mielestään se tarkoittaa, että teet tai harrastat jotain ihan silkasta mielihyvästä. Se on toimintaa, jota et tee ansaitaksesi elantosi tai pyrkiäksesi saamaan jonkin palkinnon.

Kirjailija lisää, että pyrkimättömyyttä kohti palkintoa voi soveltaa myös siihen, että ihminen voi pyrkiä saamaan reaktioita sosiaalisessa mediassa. Hän varoittaa, että Instagramin ja TikTokin kaltaiset sovellukset voivat koukuttaa ja uuvuttaa.

– Leipää ei leivota, jotta voitaisiin tehdä siitä somejulkaisu. Leipää tehdään, koska se halutaan syödä, hän selittää.

Headlee kehottaa jokaista etsimään itselleen mieleistä tekemistä.

– Tee jotain, jolla ei ole yhteiskunnan silmissä mitään arvoa.

Tällaista voi hänen mukaansa olla sekin, että istut vain aloillasi etkä tee yhtään mitään. Niille, jotka kokevat olonsa jatkuvasti levottomaksi, hän muistuttaa, että on ihan sallittua vain olla.

Tutkaile ajankäyttöäsi

Headleella on antaa lisääkin vinkkejä: yksi on se, että ihmisten pitäisi tiedostaa, miten he aikansa käyttävät. 

– Se on todella aliarvostettu harjoitus, hän sanoo.

Tähän voi ryhtyä siten, että kirjoitat ylös puolen tunnin tai tunnin tarkkuudella, mihin aikasi kuluu. Headlee muistuttaa, että tässä olisi tärkeää olla rehellinen. Hän itse huomasi käyttävänsä yli kolme tuntia päivässä aikaa sosiaalisen median parissa.

Headlee kysyi itseltään:

– Haluanko todella viettää puolet päivästäni somessa?

Hän kertoo vastauksen olleen selkeä.

– Tietenkään en.

Aseta terveelliset rajat työnteolle

Headlee sanoo, että yksi tapa välttää burnout ja ylityöllistyminen on asettaa terveelliset rajat työpaikalla. Hän suosittelee, että työntekijät yrittäisivät asettaa selkeät aikataulut työskentelylle ja myös pitää niistä kiinni.

– Sinun pitää tiedostaa omat rajasi sekä ymmärtää, mitä hyvinvointi juuri sinulle tarkoittaa. Tämän ymmärrettyäsi voit alkaa vahvistaa sitä, hän sanoo.

Lähde: Fox News

Lue myös:

    Uusimmat