Leah paljasti, miten etätöissä voi teeskennellä olevansa jatkuvasti koneella – viraalihitti kertoo huolestuttavasta ilmiöstä

Kroppa joutuu koville kotitoimistoissa – OMT-fysioterapeutti kertoo vinkit parempaan etätyöergonomiaan 11:31
Katso myös: Kroppa joutuu koville kotitoimistoissa – OMT-fysioterapeutti kertoo vinkit parempaan etätyöergonomiaan!

Jos työläppärin hiiri ei hetkeen liiku, kone saattaa ilmoittaa käyttäjän olevan "poissa". Etätöistä ahdistuneet työntekijät ovat keksineet tavan kiertää ominaisuutta, kertoo Vice.

Leah osoitti TikTok-videonsa ihmisille, jotka pelkäävät mennä etätyöpäivän aikana edes vessaan, koska pienenkin tauon aikana läppäri voisi siirtyä lepotilaan. Kun hiiri ei liiku, kone saattaa kertoa muille henkilön olevan "poissa" esimerkiksi Microsoft Teamsissa.

– Oletko vainoharhainen sen suhteen, että kun olet lounaalla 30 minuuttia pois koneelta, koneesi menee poissa-tilaan ja saat potkut, koska kukaan ei usko, että teet töitä? Minulla on sinulle idea. Hiirenliikuttaja liikauttaa hiirtäsi, kun itse olet poissa, Leah kuvailee.

– Näin voit mennä vessaan ja olla vapaa paranoiastasi. Kyllä, tarvitsen apua, hän heittää.

Leahin videolla esitellään hiirenliikuttajaa. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Elämme dystopiassa"

Video julkaistiin heinäkuussa 2021. Sen on nähnyt jo kolme miljoonaa katsojaa. Moni ihmetteli hysteriaa siitä, että vessatauko paljastuisi hiiren liikkumattomuuden vuoksi.

– Elämme dystopiassa, TikTok-kommenteissa huomautetaan.

– Mielestäni tällainen [ilmiö] kertoo, että tarvitset toisen työn, toinen kommentoija ohjeistaa.

– Miksi kukaan saisi potkut 30 minuutin lounaspoissaolon vuoksi? Lounaalle kuuluu mennä, on hyvä tapa poistua töistä, kolmas taivastelee.

Leah myös myönsi toisella videollaan, ettei oikeasti pelkää saavansa lounaan vuoksi potkuja, eikä hänen pomonsa myöskään kyttää häntä koko aikaa.

"Se oli hyvin epämiellyttävä, turhauttava tilanne"

Vaikka Leah ei kärsinyt töissään kyttäyksestä, ilmiö on silti olemassa. Yhden hiiirenliikutuslaitteen kehittäjä Lorenzo kuvaili Slate-sivustolle, että sai vuonna 2017 välittömästi pomoltaan kuumotusviestejä, mikäli poistui tietokoneelta ja vaikutti siis olevan "poissa" etätyöpäivän aikana.

– Se oli hyvin epämiellyttävä, turhauttava tilanne, jossa olet sidottu pöytääsi ja pelkään mennä edes vessaan, hän kuvailee.

Lorenzo päätyi kehittämään laitteen, joka liikuttelee hiirtä. Ilmeisesti ylikyttäävät pomot ovat muillekin ongelma, sillä samanlaisia laitteita on esitelty esimerkiksi Redditissä. Yhdessä meemissä ohjeistettiin asettamaan painava esine näppäimistölle, jotta se "kirjoittaa" koko ajan.

Lorenzon laite oli pitkään markkinoiden ainoita hiirenliikuttajia. Koronapandemian alettua sen myynti kolminkertaistui. Nyt tarjolla on muitakin liikuttajia. Myös Leahin hiirenliikuttimen myyneen yrityksen edustaja Diana Rodriguez kertoo, että helmikuun 2020 jälkeen myynnit ovat nousseet jatkuvasti, eikä hidastumista ole näkyvissä.

Pandemia muuttaa työkulttuuria?

Vaikka Lorenzo aikoo vielä kehittää tuotettaan, hän myös uskoo, että työntekijät alkavat lopulta kapinoida kyttäyskulttuuria vastaan. Moni on pandemia-aikana herännyt miettimään, mitä oikeasti haluaa, ja mitä elämässään arvostaa.

– Pandemia on pannut alulle ilmiön, jossa kieltäydytään perinteisestä yhdeksästä viiteen -työpäivästä, myös Rodriguez kuvaa.

Rodriguez uskoo, että pandemiatilanne on muuttanut monien elämää ja tilanne suosiikin nyt työntekijää.

– Työntekijällä on valta. Hän arvostaa joustavuutta. Hän on kunnianhimoinen. Hän arvostaa työn ja vapaa-ajan tasapainoa eikä pelkää sanoa "ei" työnantajalle, joka ei näitä arvoja jaa.

Katso myös: Ihana etätyö! Näitä asioita et ainakaan kaipaa normaalista työelämästäsi:

"Jumissa"kotona? Tämän vuoksi etätöissä on ihanaa 0:38

Lähteet: Vice.com, Slate.com

Lue myös:

    Uusimmat