Mainos

Ympäristöakateemikko varoittaa Venäjää ydinjätteen tuonnista

Venäjän aie ansaita miljardeja dollareita ulkomaisen ydinjätteen tuonnilla jälleenkäsiteltäväksi maassa on huono suunnitelma paitsi ympäristön kannalta myös taloudellisesti ja teknisesti, venäläinen akateemikko Viktor Daniljov-Daniljan varoitti tänään.

-Töin tuskin puolet Venäjän omista ydinjätteistä on jälleenkäsitelty, joten ydinjätteen tuonti merkitsisi sitä, ettei (tuonti)jätettä käsiteltäisi lainkaan, vaan se yksinkertaisesti haudattaisiin, hän sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Daniljov-Daniljan kuuluu Venäjän ekologisen liiton johtoon ja on entinen ympäristöministeri. Hän varoitti, että ydinjätteen tuonnista havitellut miljarditulot uppoaisivat tuontijätteen varastointiin, ympäristön tilan seuruuseen sekä vakuutuksiin.

Venäjällä hyväksyttiin viime vuonna ydinjätteen tuonnin mahdollistava laki, ja parlamentin alahuone duuma hyväksyi hiljattain kolmannessa ja ratkaisevassa käsittelyssä lain tuonnin seurannasta. Hallituksen selvityksen mukaan Venäjä voisi ansaita ydinjätteen tuonnilla 24 miljardia euroa tulevan vuosikymmenen aikana. Ympäristöväki on ankarasti vastustanut hanketta.

Tuoreen selvityksen mukaan Venäjällä makaa ennestään varastoissa 14 000 tonnia korkea-aktiivista ydinjätettä, joka on peräisin ydinvoimaloista ja -aseista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.