Mainos

Ympärileikkaukset haittaavat synnytyksiä Suomessa

Ympärileikattuja naisia avataan Suomessa synnytysten, terveysongelmien ja yhdyntävaikeuksien vuoksi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella tehdään synnytyksen vuoksi avausleikkaus muutamille naisille vuosittain.

Naistentautien ja synnytysten osaston ylilääkäri Erja Halmesmäen mukaan tilanteeseen suhtaudutaan sairaalassa käytännöllisesti: kiinni ommeltu sukuelin avataan ja pyritään hillitsemään avauksen aiheuttamaa verenvuotoa.

– Se on tietysti hyvin luonnoton tilanne, mutta eihän siinä muuta voi kuin avata. Se on parempi vaihtoehto kuin repeäminen, Halmesmäki sanoo.

Halmesmäen mukaan synnytysten yhteydessä ei ole tapana kysellä siitä, missä ja milloin leikkaus on tehty. Naisten ympärileikkaus on Suomessa rikos, mutta synnyttäjien kohdalla on yleensä kyse vuosien takaisesta vieraassa maassa tehdystä teosta.

Naisten ympärileikkauksia tekevissä maissa sukuelin ommellaan synnytyksen jälkeen usein uudelleen kiinni. Suomessa laki kieltää tämän.

Avausleikkaus ennen häitä

Ihmisoikeusliiton mukaan avausleikkauksia tehdään myös tapauksissa, joissa nainen haluaa eroon esimerkiksi kuukautisiin liittyvistä ongelmista tai helpottaa yhdyntöjä mennessään naimisiin. Tilastoja leikkausten määristä ei ole.

– Meillä on paljon eri etnisen taustan naisia, jotka on ympärileikattu ennen Suomeen tuloa. Olemme antaneet valistusta siitä, että naiset voivat hakeutua avausleikkaukseen. Positiivista on, että niihin uskalletaan nykyisin jo mennä, kertoo asiantuntija Saido Mohamed Ihmisoikeusliitosta.

Mohamedin mukaan ympärileikkauksista puhuminen oli vielä 1990-luvulla tabu. Nyt tilanne on muuttunut.

Silpomisen vastainen työ tuottaa tulosta:

– Maailmassa elää noin 100–140 miljoonaa ympärileikattua naista. Vuosittain ainakin kolme miljoonaa on vaarassa joutua leikatuksi.

– Yleensä ympärileikkaus tehdään 4–14-vuotiaille. Myös vauvoja, naimisiin meneviä ja raskaana olevia naisia leikataan.

– Yleisimpiä naisten ympärileikkaukset ovat osissa Afrikkaa ja Lähi-itää, mutta niitä tehdään myös Kaakkois- ja Keski-Aasiassa ja maahanmuuttajaväestön keskuudessa eri puolilla maailmaa. Kyse on perinteestä, mikään uskonto ei vaadi leikkausta.

– Silpomisen vastainen työ on tuonut tuloksia. Unicefin ja YK:n väestörahasto UNFPA:n viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan kolmasosa 15–19-vuotiaista naisista oli ympärileikattu eniten leikkauksia tekevissä lähes kolmessakymmenessä maassa. 45–49-vuotiaista leikattuja oli yli puolet.

– Suomessa on käynnissä toimintaohjelma ympärileikkauksien estämiseksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tekee ohjelmasta väliarvioinnin tänä keväänä.

Lähde: STT

Naisten ympärileikkauksia tehdään eniten Afrikan maissa ja Lähi-idässä. Tekotavat vaihtelevat, mutta vakavimmillaan klitoris poistetaan, häpyhuulet typistetään ja ommellaan yhteen. Leikkaus voi aiheuttaa esimerkiksi kuukautis- ja virtsaamisvaivoja ja vakavia tulehduksia sekä vähentää naisen kykyä nauttia seksistä.

Mohamedin mukaan leikkauksen läpikäyneet eivät välttämättä pidä sitä seksuaalisuuden tuhoamisena ja vierastavat kauhistelevaa asennetta.

– Osalle se on naisten oma identiteettisymboli. Jotkut kokevat, että se on osa heidän seksuaalisuuttaan, Mohamed sanoo.

Epäilyjä leikkausmatkoista

Tyttöjen ympärileikkauksiin liittyviä oikeusjuttuja on ollut ympäri Eurooppaa, muun muassa Ruotsissa. Britanniassa puhutaan ympärileikkaussesongista, jolla tarkoitetaan koulujen pitkiä loma-aikoja. Suomessa on ollut epäilyjä tyttöjen lähettämisestä ulkomaille leikattavaksi, mutta yhtään oikeusjuttua ei ole ollut.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija Seija Parekh kertoo, että henkilökunnan epäilykset ovat heränneet joissain tapauksissa päiväkodeissa ja kouluissa. Todisteita teoista ei kuitenkaan ole saatu.

Lastensuojelulain mukaan viranomaisten on ilmoitettava leikkauksesta tai sen uhasta lastensuojeluun. Jos lapsi on välittömässä vaarassa, voidaan myös poliisi hälyttää apuun. Parekh neuvoo kuitenkin keskustelemaan ensin perheen kanssa, jotta nämä ymmärtävät teon rikollisen luonteen ja mahdollisesti uhkaavan lastensuojeluilmoituksen.

– Asian voi ottaa asiallisesti esille. Voi todeta esimerkiksi, että olette lähdössä pitkälle matkalle ja kysyä matkan tarkoituksesta.

Tytön ympärileikkaus voitaisiin tuomita esimerkiksi törkeänä pahoinpitelynä, josta maksimirangaistus on kymmenen vuotta vankeutta.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.