Mainos

Ympärileikkauksen tehnyt lääkäri: Vakuutuin äidin suostumuksesta

Marraskuussa 2009 myöhään lauantai-iltana Helsingin hätäkeskus sai ilmoituksen, että helsinkiläisen huoltoaseman pihalla on nainen ja hänen sylissään ympärileikattu poikavauva.

Äiti oli ilmoituksen mukaan itkuinen ja hysteerinen. Äiti ja poika vietiin Helsingin Lastenklinikalle, missä poikaa hoidettiin lääkkeillä.

Tapahtumat liittyvät rikosjuttuun, jota käsitellään parhaillaan Helsingin käräjäoikeudessa.

Pojan äiti kertoi oikeudessa, että hän oli ollut sisarensa tupaantuliaisissa. Loppumatkan hän oli taittanut kiireellä, sillä hänen nigerialainen miehensä oli kertonut, että kotona odottaisi yllätys. Hän oli vaistonnut jotain pahaa.

Vanhemmat olivat puhuneet pojan ympärileikkauksesta, ja hän oli pelännyt, että se tehtäisiin häneltä salaa.

– En ollut missään vaiheessa hyväksynyt sitä. En olisi voinut uskoa, että Suomen oloista löytyisi lääkäriä, joka voisi suorittaa tämän ilman vanhemman suostumusta, 25-vuotias äiti kertoo.

Tunnettu lääkäri oli ympärileikannut pojan lapsen kotona isän pyynnöstä tuona iltana. Lääkäri on Helsingin juutalaisen seurakunnan jäsen. Suomessa ei tehdä ympärileikkauksia kulttuurista tai uskonnollisista syistä julkisessa terveydenhuollossa.

Isän mukaan äiti tiesi lähtiessään, mitä asunnossa tapahtuisi tuona iltana. Isän kertoman mukaan äiti lähti pois, koska hän ei halunnut nähdä ympärileikkauksesta mahdollisesti aiheutuvaa kipua ja särkyä.

– Kaikki sujui hyvin, lapsi itki vähän. Minä hoidin häntä sen jälkeen. Hän [äiti] oli hyväksynyt toimenpiteen Berliinin matkan jälkeen, pari viikkoa ennen leikkausta, 29-vuotias isä kertoi.

Leikkauksen tehnyt lääkäri oli kertonut isälle, että hän haluaa varmistua äidin tahdosta. Isä yritti kertomansa soittaa äidille kahdesti, mutta ei tavoittanut häntä. Oikeudessa esitetty puhelinnumero ei kuitenkaan ollut äidin mukaan hänen vaan ilmeisesti miehen ystävän.

– Hän [isä] vakuutti, että siihen oli äidin suostumus. En löytänyt erityistä syytä epäillä asiaa. Minulle tuli se vaikutelma myös toimenpiteen aikana. Leikkauksen aikana hän pystyi rauhoittamaan vauvaa, mikä on monesti ollut äidin tehtävä, lääkäri kertoi oikeudessa.

– Jos olisin tiennyt, että siihen ollut ei äidin suostumusta, en olisi siihen ryhtynyt, lääkäri sanoi.

Lääkäri kertoi, että jälkitarkastus sovittiin seuraavalle maanantaille. Lääkäri oli jo lähtenyt, kun pojan äiti tuli kotiin. Äidin mukaan hänen oli lähdettävä kodista, sillä hänen miehensä ei antanut nähdä lasta. Isä kiisti äidin väitteen. Poliisit ottivat kiinni lapsen isän samana iltana.

Oikeudessa kiistellään siitä, oliko tehdylle ympärileikkaukselle äidin suostumus. Syytteessä ovat sekä isä että ympärileikkauksen tehnyt lääkäri. Molemmat kiistävät syytteen törkeästä pahoinpitelystä.

Syyttäjän mukaan toimenpiteeseen olisi tullut olla lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan lain mukaisesti molempien huoltajien suostumus.

KKO linjasi vuonna 2008, että uskonnollisista ja kulttuurisista syistä tehty pojan ympärileikkaus on sallittua, mikäli se tehdään asiallisesti.

Äidin puolustuksen mukaan katolinen kirkko ei tue tai kannusta ympärileikkauksiin. Perheen isä ja kaksi lasta ovat katolilaisia ja äiti luterilainen. Miehen mukaan ympärileikkaus kuuluu hänen kulttuuriinsa. Oleelliseksi osaksi nigerialaisten kulttuuria sen tulkitsi myös leikkauksen tehnyt lääkäri.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.