Tunnistatko kanin tai marsun sairauden? Näin vaivat oireilevat: "Aina hälyttävä merkki"

Sureeko koira kuollutta kaveriaan? Asiantuntija:"Lähtökohtaisesti kyllä, eläimet tuntevat surua" 3:04
KATSO MYÖS: Sureeko koira kuollutta kaveriaan – ymmärtääkö se toisen kuolleen? Asiantuntija vastaa.

Lemmikit ovat taitavia salaamaan vaivansa. Jos tavallisesti aktiivinen marsu tai kani vain kököttää paikallaan, on hälytyskellojen syytä soida.

Kaneilla tai jyrsijöillä sairauden ensioire on yleensä syömisen väheneminen tai loppuminen sekä aktiivisuuden katoaminen.

– Eläin nököttää paikallaan eikä tee mitään. Se on aina hälyttävä merkki. Jos osaa seurata lemmikkiä, tämä on helppo havaita. Normaalisti hereillä ollessaan pienlemmikit ovat aktiivisia tyyppejä. Jos lemmikki vain nyhjöttää paikallaan flegmaattisena, tilanne on vakava, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Jenni Ranki Evidensialta sanoo.

"Lemmikki lajista riippumatta ei ääneen valita"

Lemmikit ovat taitavia salaamaan vaivansa eivätkä yleensä halua sairaina herättää huomiota.

– Jotkut lajit voivat äännellä. Esimerkiksi jos pissaaminen tekee marsulle kipeää, ne usein itkevät ääneen. Pääsääntö kuitenkin on, että lemmikki lajista riippumatta ei ääneen valita. Enemmän se kääntyy sisäänpäin ja koittaa olla "näkymätön", Ranki sanoo.

Kun oire sitten näyttäytyy, on yleensä jo kiire lääkäriin.

– Pikkueläimillä on koiraan ja kissaan verrattuna nopeampi aineenvaihdunta, ja elintoiminnot voivat romahtaa äkkiä. Eli jos koiralle voisi varata parin päivän päähän ajan, yleensä vaikkapa hamsterin kohdalla sama oire tarkoittaa, että saman tien päivystykseen.

"Voi pohtia, että jos itselläni olisi samanlainen olo tai vaiva kuin lemmikillä, menisinkö lääkäriin?"

Omistajan onneksi kanit ja jyrsijät ovat nisäkkäitä – aivan kuin ihmisetkin. Ihmisellä on luontainen kyky tunnistaa sairauden oireita, ja lemmikkiä voi aivan hyvin inhimillistää tässä suhteessa, Ranki vinkkaa.

– Se, mikä ei ole normaalia ihmiskehossa, ei pääsääntöisesti ole normaalia muillakaan nisäkkäillä. Vaikkapa runsas silmän vuoto, vaikeutunut hengitys, vatsan huomattava turpoaminen, jos jalkaa ei pysty käyttämään tai jos pissa ei tule. Voi pohtia, että jos itselläni olisi samanlainen olo tai vaiva kuin lemmikillä, menisinkö lääkäriin? Jos vastaus on "kyllä", silloin lemmikinkin kanssa ihan ehdottomasti pitää mennä.

Katso myös: Kani on vaativa lemmikki, joka kaipaa tilaa ja tekemistä

Lemmikkikani on vaativa hoidokki 8:56
"Ne ovat suosittuja, mutta myös vähän väärinymmärrettyjä", sanoo Eläinsuojelukeskuksen johtava eläintenhoitaja Marika Stillman.

Lue myös:

    Uusimmat