Mainos

Pojan ympärileikkaus oikeudessa – tunnettu lääkäri syytteessä

Poikavauvalle ympärileikkauksen tehnyt tunnettu lääkäri kiistää saamansa syytteen törkeästä pahoinpitelystä. Syyttäjän mukaan lääkäri ympärileikkasi neljän kuukauden ikäisen pojan lapsen isän pyynnöstä, mutta vastoin äidin suostumusta. MTV3 Uutiset kertoi asiasta jo perjantaina.

Myös pojan nigerialaista isää syytetään jutussa. Myös hän kiistää syyllistyneensä asiassa rikokseen. Isän mukaan ympärileikkaus liittyy vahvasti hänen uskontoonsa ja kulttuuritaustaansa.

Syyttäjä lähtee törkeästä pahoinpitelystä, koska operaatiossa on käytetty teräasetta ja kyseessä on ollut puolustuskyvytön lapsi, jolle on toimitettu vastoin huoltajan tahtoa kirurginen, peruuttamaton toimenpide, josta on aiheutunut pysyvä haitta.

Ympärileikkaus tehtiin lapsen kotona marraskuussa 2009. Lapsen äiti ei ollut tapahtumahetkellä kotona.

– Asialla ei ollut kiire ja hän olisi voinut äidin suostumuksen tarkistaa, että olisiko sitä vai ei, totesi syyttäjä Eija Velitski asiaesittelyssä Helsingin käräjäoikeudessa.

Korkein oikeus linjasi vuonna 2008, että ympärileikkaus uskonnollisista ja kulttuurisista syistä on sallittua, mikäli se tehdään asiallisesti. Lääkärin mukaan ympärileikkaus tehtiin lääketieteellisesti oikein eli siten, kuten KKO on linjannut, eikä kyseessä täten ole rikos.

– Hän [lääkäri] on tiennyt, että ympärileikkaus kuuluu lapsen uskontoon ja kulttuuritaustaan. Hän on tehnyt sen lapsen isän pyynnöstä, ja on olosuhteet huomioiden saanut olettaa, että siihen on molempien suostumus, totesi lääkärin avustaja, asianajaja Riitta Leppiniemi.

Lapsen äidin avustaja, asianajaja Teemu Veijolan mukaan lapsen isä on katolilainen, eikä katolinen kirkko tue tai kannusta ympärileikkauksiin. Veijosen mukaan ympärileikkaukselle ei ole edellytyksiä, sillä lapsen äiti on luterilainen.

– Hän [lääkäri] on ollut tietoinen niistä olosuhteista, milloin ympärileikkaus on sallittua. Hän on sulkenut korvansa informaatiolta, mitä äiti olisi voinut hänelle kertoa, asianajaja Veijola totesi.

Perheen kaksi lasta on kastettu katolilaiseen uskontoon.

– Äiti suhtautui asiaan ensin kielteisesti, mutta hänen kantansa muuttui. Poikavauva oli tapahtuneen jälkeen rauhallinen ja hyväntuulinen. Äidin reagointiin vaikuttaa hänen oma kokemuksensa ja taustansa, isän asianajaja Tiina Haapa-Aho totesi.

Poika toimitettiin operaation jälkeen lastenklinikalle, missä häntä hoidettiin lääkkeillä.

Syyttäjä vaatii lapsen isälle vuoden ja kahdeksan kuukauden ja lääkärille vuoden ja kahden kuukauden pituista ehdollista vankeusrangaistusta.

Lisäksi asianomistajat vaativat vahingonkorvauksia kivusta ja särystä, pysyvästä haitasta ja henkisestä kärsimyksestä yhteensä yli 8000 euroa. Syytetyt kiistivät vaatimukset. Kivun ja säryn osalta vaaditut 200 euroa myönnettiin määrältään oikeaksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.