Sähkön hinta kävi tänään ennätyskorkealla – kalleimman tunnin hinta seitsenkertaistui vuodessa

5:40
Sähkökiukaan lämmitys maksoi alkuillasta seitsenkertaisesti vuoden takaiseen verrattuna

Sähkön hinta nousi tänään hetkittäin korkeimpiin lukemiin vuosikymmeneen. Kalleinta pörssisähkö on ollut tänä iltana kello 18 ja 19 välillä, jolloin kilowattitunnista täytyy maksaa 52,61 senttiä.

Vuosi sitten samana päivänä hinta oli kalleimmillaan 7,52 senttiä kilowattitunninlta eli kalleimmalta tunnilta katsottuna hinta on yli seitsenkertaistunut.

Sähkön hinta Suomessa määräytyy Pohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Poolissa.

Kaksi tuntia saunassa, hinta reilusta eurosta reiluun kahdeksaan

Hinnan nousu voi merkitä suurta lisälaskua pörssisähköä käyttäville kotitalouksille. Jos omakotitalo lämpiää sähköllä, voi lisälasku olla satoja euroja kuukaudessa. Hinta näkyy tietysti kaikessa sähkönkäytössä.

Tehdään pieni vertailu jos sattuu käyttämään sähköä tänään juuri vuorokauden kalleimmilla tunneilla iltakuuden ja kahdeksan välillä.

Jos haluaa saunoa tänä iltana kuuden ja kahdeksan välillä ja laitaa keskikokoisen 8 kilowatin sähkökiukaan päälle tuolle ajalle, maksaa sen kuluttama sähkö tänä iltana 8 euroa ja 31 senttiä.

Vuosi sitten sähkön hinta samaan aikaan tapahtuvasta saunomisesta oli 1 euro ja 17 senttiä. Näihin hintoihin tulevat päälle vielä siirtohinnat.

Jos saunoo vasta iltakymmenestä puoleen yöhön, on hinta pienentynyt jo noin puoleen.

Sähköauton lataus yhä halvempaa kuin bensiiniatuolla ajaminen

Jos taas lataisi sähköautoa kalleimman tunnin ajan ja ajaisi latauksella 100 kilometriä, alkaisi sähköautolla ajaminen lähennellä hinnaltaan polttomoottoriautolla ajamista.

Sähköauto kuluttaa Suomen oloissa sadalla kilometrillä 15-25 kWh, kertoo Kirsi Immonen Suomen Sähköautoilijat ry:stä.

Hänen mukaanksa sähköauton energiankulutukseen eniten vaikuttavia tekijöitä ovat renkaiden vierintävastus, sääolot ja tien kunto.

20 kilowatin kulutuksella sadalla kilometrillä tulisi tämän illan kalleimmalla sähkön hinnalla matkan hinnaksi 10,52 euroa.

95E-bensiini maksaa tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla noin 1,8 euroa litralta.

Jos polttomoottoriauto kuluttaa kuusi litraa sadalla kilometrillä, olisi matkan hinta silloin 10,80 euroa.

Käytännössä tämä vertailu ei ole kuitenkaan mielekäs, koska harvat lataavat sähköautojaan sähkön kalleimmalla tuntihinnalla.

Monet lataavat autonsa Immosen mukaan öisin, joilloin sähkö on halvinta, tai käyttävät kiinteähintaista sähköä joko omassa kotitaloudessaan tai erilaisia kiinteähintaisia latauspalveluita. 

Vain kahdeksalla prosentilla tuntisopimus

Energiamarkkinajohtaja Pekka Salomaa Energiateollisuudesta kertoo, että hinnannousu koskettaa välittömästi vain harvoja sillä viime vuonna 92 prosentilla kotitalouksista oli Suomessa jokin muu sähkösopimus kuin tuntisopimus.

Sähkön hinnannousua selittävät useat tekijät. Yhtenä syynä on maakaasun hinnannousu, toisena Norjan vähäisten sateiden aiheuttama huono vesitilanne, kolmantena koronataantumasta toipumisen aihheuttama lisääntynyt kysyntä.

Lisäksi Suomen sähkönhinnan määrittävät pohjoismaiset sähkömarkkinat ovat nykyään hyvin kytkeytyneet Euroopan markkinoihin.

Salomaan mukaan sähkön hinta tulee jatkossa vaihtelemaan paljon enemmän kuin viime aikoina on nähty. Yhtenä selityksenä tähän on tuulivoiman voimakkaasti lisääntyvä määrä, sillä tuuli- että aurinkovoima ovat hyvin sääherkkiä energiantuotantomuotoja. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja