Näin lukijat säästävät energiakustannuksissa – "Harva tätä tekee..."

10:29
Valtio patistaa energiasäästöihin - näillä keinoilla se onnistuu.

MTV Uutiset kysyi lukijoilta sosiaalisessa mediassa, että kuinka he aikovat säästää sähköä?

Vastausten perusteella suuri osa aikoo säästää sähkölaskussa melko arkisin ja yksinkertaisin keinoin. 

Kuten laskea huonelämpötilaa yhdellä tai kahdella asteella, sulkea valot huoneista joissa ei vietä aikaa, vaihtaa hehkulamput led-valoihin tai jättää sähköauto ostamatta.

– Lasken lämpötilaa yhdellä asteella 21:een asteeseen, makuuhuoneisiin vain 18 astetta. Lämmitän varaavaa takkaa päivittäin. Sähkösaunan käyttö minimiin, samoin uuni. Kaikkiin ulkovaloihin led-polttimot. TV kiinni ellei kiinnostavaa katsottavaa.

– Jatkossakin patterit +17 astetta talvella, lisään kakluunin käyttöä, vähennän saunomista, pesen täysiä koneellisia. Hyviä tekoja ympäristölle ja omalle kukkarolle!

Sähkösyöpöt pannaan

Kodin suurimmat sähkösyöpöt, nimittäin uuni ja kiuas, saavat myös omat huomionsa. Lukijat kertovat, että saunomiset jäävät nyt minimiin ja, että päivän ruoka suunnitellaan niin, ettei uunia tarvitsisi käyttää niin paljoa.

– Telkkariin ja muihin sähkölaitteisiin jatkojohto, mistä löytyy katkaisija, niin valmiustila ei kuluta sähköä. Asunnon lämpötilaa lasketaan ja saunassa ei käydä. Pyykkiä pestään vain täydet koneelliset kerrallaan.

Eräs lukijoista kertoo myös, että aikoo säilöä keitetyn kahvin termoskannuun sen sijaan, että antaisi sen seistä kahvinkeittimessä.

Vedenlotraus minimiin

Lukijat löysivät myös vinkkejä peseytymiseen: käytetään vähemmän ja kylmempää vettä sekä lyhennetään suihkussa oloaikaa.

– Viileämpiä ja lyhyempiä suihkuja. Säästän vettä niin, että otan kaiken valutetun veden talteen. Niitä käytän kasteluvedeksi kukille ja löylyvedeksi saunaan. Nyt on myös hyvä säästää sähköä kun on valoisaa. Sauna lämpiää tarpeeksi jo 10 minuutissa, sitten pois päältä. Ruokaa tehtäessä olen käyttänyt aina jälkilämpöä hyväksi, varsinkin kun on valurautapannu. Pyykit aina täysinä koneina. Pyykit kuivataan ulkona, ei kuivurissa.

Oiva vinkki on myös se, että pyykkejä ei kannata pestä turhan korkeilla lämmöillä, jos ei ole pakko ja, että pestään aina täysiä koneellisia.

– Vähennä pyykinpesua ja alenna lämpötilaa 60 asteesta 40 asteeseen.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

2:16
Käytätkö sähköä yöllä, koska silloin se on halvempaa? Asiantuntija arvioi säästömyytit

On myös heitä, jotka elävät jo muutoinkin säästeliäästi.

– Kulutamme jo nyt vähän, mistä siis tinkiä?? Suihkussa olemme aina katkaisseet veden tulon saippuoinin ajaksi, aivan normaalia. Harva tätä tekee....

Mikään ei muutu

Osa puolestaan ei aio säästää laisinkaan ja osa sanoo protestimielisesti matkustavansa etelän lämpöön. 

Vastauksissa ilmeni myös siis huumorin kukkaa, sarkastisuutta ja syyttäviä sormia päättäjiä kohtaan. 

– Vaihtamalla hallituksen, eräs sanoo.

MTV Uutiset kysyi myös Instagramissa, että "oletko jo säästänyt energiaa?"

Tulos oli hyvin tasainen, sillä 54 prosenttia vastasi, että on säästänyt ja 46 prosenttia puolestaan ei ole.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja