Jos autossasi on tämä laite, nyt kannattaa olla tarkkana! Poliisi varoittaa erityisesti Toyotan, Volvon, Hondan ja Opelin omistajia

Kojelautakamera tallensi häikäilemättömän tempun Oulussa:"Sun autoon yritettiin juuri murtautua" 0:48
KATSO VIDEO: "Sun autoon yritettiin juuri murtautua" – Tatun kojelautakamera tallensi häikäilemättömän tempun Oulussa.

Poliisi varoittaa autonomistajia katalysaattorivarkauksista ja kertoo, millä toimilla arvokasta laitetta voi suojella. Varkaiden suosiossa ovat etenkin Hondat, Toyotat, Volvot ja Opelit.

Itä-Suomessa on viimeisen vuoden aikana tehty 211 rikosilmoitusta katalysaattorivarkauksista, tiedottaa poliisi. Varkauksia on tehty Juvalla, Kontiolahdella, Joensuussa ja Kuopiossa. 

Päästöjen hallintaan tarkoitettuja katalysaattoreita varastetaan niiden sisältämien harvinaisten ja arvokkaiden metallien, kuten palladiumin, vuoksi. Anastettuja laitteita myydään korjaamoihin ja romuliikkeisiin Suomessa ja ulkomailla. Poliisin mukaan varas voi tienata yhdellä katalysaattorilla jopa 700 euroa.

Katalysaattorivarkaudet ovat lisääntyneet Suomessa selvästi. Viime vuonna poliisi ryhtyi tutkimaan laajaa katalysaattorivarkauksien sarjaa Helsingissä.

Tavallisimmin katalysaattorivarkaudet tapahtuvat yöaikaan huonosti valaistussa paikassa tai näköesteiden suojassa. Varkaiden kohteena on yleensä pysäköintipaikalle tai kadun varteen jätetty auto.

Osaavan rikollisen käsissä laite irtoaa auton alta vain muutamassa kymmenessä sekunnissa ja ryöstö voi tapahtua jopa keskellä kirkasta päivää, amerikkalaispoliisit varoittivat viime vuonna

Epäilyttävää toimintaa havaitsevan on syytä ilmoittaa mahdollisista ryöstöaikeista viipymättä hätäkeskukseen soittamalla numeroon 112. Tekijän kiinnisaantia helpottaa, jos toiminnan pystyy tallentamaan kameralle. Myös havainnot tekijän poistumissuunnasta auttavat rikoksen selvittämisessä.

Suojaudu katalysaattorivarkauksilta

Poliisin mukaan katalysaattorivarkaiden suosiossa ovat etenkin Hondat, Toyotat, Volvot ja Opelit. Mikäli oma auto kuuluu riskiryhmään, suosittelee viranomainen ryhtymään toimiin ryöstön välttääkseen.

1. Suojaa katalysaattori suojapellillä

Katalysaattorin eteen asennettu suojapelti tekee laitteen ryöstämisestä hankalampaa. Suojapellin voi hitsata kiinni tai asentaa paikalleen pulteilla joko korjaamolla tai kotioloissa.

2. Kaiverra rekisterinumero katalysaattoriin

Katalysaattoriin kaiverrettu tunniste voi saada rikollisen harkitsemaan ryöstöaikeitaan. Laitteen yksilöiminen rekisterinumerolla saattaa mahdollisesti jättää katalysaattorin koskemattomaksi.

3. Merkitse katalysaattori räväkällä maalilla

Kolmas tapa suojautua varkaudelta on maalata katalysaattori huomiota herättävällä värillä, kuten punaisella tai oranssilla. Katalysaattorin merkitseminen tällä tavalla saattaa poliisin mukaan säikäyttää rikollisen pois.

4. Jätä auto näkyvälle paikalle

Näkyvälle ja valoisalle paikalle pysäköidystä autosta rikollisten on vaikeampi anastaa katalysaattoria huomaamatta. Tekemällä ryöstöaikeista haastavampia kasvaa todennäköisyys sille, ettei menopeli joudu rikoksen kohteeksi.

Katso alla olevalta videolta, miltä näyttää nykyaikainen autovarkaus.

Tällainen on nykyaikainen autovarkaus 1:26
KATSO VIDEO: Tällainen on nykyaikainen autovarkaus.

Lähde: Poliisi

Lue myös:

    Uusimmat