Kuinka paljon ajotapa oikeasti säästää bensaa? Testi paljasti – "Suomalaisten yleisin virhe on..."

Oletko huomannut tätä yksityiskohtaa bensatankkisi luukussa? 0:21
KATSO VIDEO: Oletko huomannut tätä pientä "apuvälinettä" bensatankkisi luukussa?

Ajotavalla voi säästää jopa 15 prosenttia polttoaineen kulutuksesta. Taloudellisessa ajotavassa avainasemassa on ennakointi.

Ajotavalla on merkittävä vaikutus polttoaineen kulutukseen, selviää polttoaineyhtiö Nesteen ja autokoulu Ajotunti.fi:n järjestämästä testistä. Polttoaineenkulutus voi pienentyä jopa 15 prosenttia, kun kuljettajaa opastetaan ajamaan taloudellisemmin.

– Jokaisen kohdalla saatiin jonkin verran pienennettyä kulutusta, sanoo testiä järjestämässä ollut ajo-opettaja ja Ajotunti.fi:n eli Valoxin toimitusjohtaja Kristiina Anunti.

Kuljettajasta riippuen polttoaineenkulutus pieneni 6–15 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että kulutus voi parhaimmillaan vähentyä esimerkiksi kahdeksasta litrasta 6,8 litraan sadalle kilometrille.

Jos bensiinilitra maksaa 2,40 euroa, edellä mainittu kulutusmuutos tarkoittaa 2,88 euron säästöä sadalle kilometrille. Polttoainekulujen lisäksi taloudellinen ajotapa pienentää myös päästöjä. Ja vaikka nyt puhutaan polttoaineesta, taloudellisen ajon perusperiaatteet koskevat sähköautojakin.

Lähellä ajaminen lisää bensiinin kulutusta

Testi toteutettiin siten, että kuljettajat ajoivat kahdeksan kilometrin reitin, joka sisälsi sekä maantie- että kaupunkiajoa. Kuljettajat ajoivat reitin ensin omalla tyylillään, sitten uudelleen ajo-opettajan opastamana. Välissä kuskeille pidettiin lyhyt teoriatunti.

Testiajot tehtiin touko-kesäkuussa Helsingissä. Kuljettajia oli yhteensä kahdeksan.

Suurin ero kulutuksessa oli Anuntin mukaan sellaisilla kuskeilla, joiden ajotapa oli poukkoileva, eivätkä he olleet pohtineet ajamista taloudellisuuden näkökulmasta. Kiinnostavaa on, että myös taloudellisiksi kuljettajiksi itsensä mieltäneet saivat pienennettyä kulutustaan.

– Kaikkein tärkein asia on turvaväli. Suomalaisten yleisin virhe on ajaa liian lähellä. Se johtaa pumppaavaan ajotyyliin, Anunti kertoo.

Ennakoimalla säästää polttoainekuluissa

Jos taloudellinen ajotapa pitäisi tiivistää yhteen seikkaan, se olisi Anuntin mukaan ennakointi. Käytännössä kyse on monien pienten asioiden kokonaisuudesta.

Esimerkiksi liikennevaloristeyksissä on monesti petrattavaa. Anuntin mukaan moni painaa vihreitä valoja kaukaa lähestyessään kaasupoljinta. Tämä johtaa usein siihen, että ensin vauhti kiihtyy, mutta valo ehtiikin vaihtua, ja joudutaankin jarruttamaan.

– Kun voi olettaa, että valo ehkä ehtii vaihtua, järkevämpää olisi hiljentää hieman ja painaa kevyesti kaasua uudelleen, jos valo on vielä omalla kohdalla vihreä, Anunti sanoo.

Kumpi väistää, auto vai pyörä? Katso alta selkeät vastaukset! Juttu jatkuu videon alla.

Kumpi väistää, auto vai pyörä? Tässä selkeät vastaukset! 1:31
KATSO VIDEO: Havainnollistava video näyttää, missä tilanteissa väistää autoilija ja missä pyöräilijä.

Kuljettajat yllättyivät tuloksista

Kuljettajat olivat yllättyneitä tuloksista, mutta Anunti ei. Hänen mukaansa ajotavan vaikutus kulutukseen on ollut autokouluilla tiedossa jo kauan.

– Ennen ajokorttilain uudistusta autokouluun kuului joitakin vuosia vastaavantyyppinen testi, jossa ajettiin ensin kuskin ehdoilla, sitten opastettuna. Jo silloin huomasimme, kuinka paljon ajotapa vaikuttaa kulutukseen, Anunti kertoo.

Tällä hetkellä autokouluilla ei ole Anuntin mukaan riittävästi aikaa käydä perusteellisesti läpi vähemmän kuluttavaa ajamista.

– Olisi hienoa nähdä ilmastoystävällisen ajamisen painottuvan jatkossa lainsäädännössä ja ohjeistuksissa laajemmin, hän toivoo.

OIKAISU 27.7. klo 12.03: Aiemmin jutussa puhuttiin virheellisesti Ajokoulu.fi-autokoulusta, mutta todellisuudessa testin järjesti autokoulu Ajotunti.fi.

Alla olevalla videolla lisää vinkkejä: Näillä helpoilla keinoilla voit säästää arvokasta bensaa

Liikenneopettaja näyttää: Näillä helpoilla keinoilla voit säästää arvokasta bensaa 4:19
KATSO VIDEO: Liikenneopettaja näyttää, miten voit säästää arvokasta bensaa.

Lue myös:

    Uusimmat